Prinsessan Estelle – kontroversiella bilden på födelsedagen

Prinsessan Estelle

Prinsessan Estelle firade sin födelsedag med en kontroversiell bild.

Prinsessan Estelle fyllde år igår! Den lilla prinsessan är inte så himla liten längre – nio år har gått sedan den där februarimorgonen 2012 då Sveriges framtida drottning såg dagens ljus för första gången.

För att fira födelsedagsbarnet har kungahuset publicerat nya bilder. Det är underbara bilder på Estelle – men hon är inte ensam.

Lillebror prins Oscar, snart 5, och hunden Rio fick också vara med på ett hörn när bilderna skulle tas hemma i stora vardagsrummet på Haga slott.

Sanningen bakom bilden på prinsessan Estelle

Men det finns också en risk med att ha med Rio på bild. Den ilskna debatten som omgärdat honom kan dra igång igen.

Rio är nämligen en cavapoo, en blandrashund. En mix mellan pudel och cavalier king charles spaniel. Det här är inte helt okontroversiellt, vilket Victoria fick erfara i kommentarsfältet under kungahusets första bild på Rio.

“Tråkigt att dom som representerar Sverige väljer bort seriösa svenska uppfödare som följer Svenska kennelklubbens riktlinjer för hälsosam avel i förmån till en blandras. I den positionen dom är tycker jag man ska vara ett föredöme o inte stödja denna blandrasavel”, skrev en användare, som var långtifrån ensam om sin kritik.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

"Fruktansvärda hatkampanjer"

Prinsessan Estelle, prins Oscar och Rio

Prinsessan Estelle med prins Oscar och hunden Rio.

I samband med köpet av Rio talade Svensk Dam med Vivian Lindblom Loftén, grundaren av blandis.se, ett register som välkomnar både en– och flerrasiga hundar.

Hon underströk att blandhasrundar kan väcka starka, nästan hatiska reaktioner bland hunduppfödare med en mer ortodox syn på saken.

– Det är så laddat. Jag blir förvånad. Att hata någon för att man köper en blandrashund… det är så förgiftat. Jag förstår det inte, sa Vivian då.

– Det kan bli helt fruktansvärda hatkampanjer. Victoria och Daniel har genomlevt några veckor av helvetet nu. Jag tycker att det kan vara viktigt att man ska prata med varandra och diskutera. Det ska få finnas forum för människor som ska avla blandraser, där de kan få veta vad man ska tänka på, just så att allt går rätt till.

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka

LÄS MER: Så fick Victoria och Daniel sina superkroppar