Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Estelles "drottningskola" har börjat – se bilderna!

09 jan, 2019, 09:15 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Estelle och Victoria
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle besökte under tisdagen Skattkammaren på Kungliga slottet. Under besöket fick Estelle bekanta sig med riksregalierna – monarkins främsta symboler. För nu har "drottningskolan" börjat så smått för den 6-åriga prinsessan.
Annons

I tisdags tog kronprinsessan Victoria med sin dotter prinsessan Estelle till en rundvandring i Skattkammaren. Victoria och Estelle gjorde ett stopp vid silverdopfunten som användes vid Estelles dop. Pedagogiskt nog höll museilärare Per Sjödahl en bild från Estelles dop på Ipaden samtidigt så att Estelle kunde se hur dopfunten användes i verkligheten.

Dopfunten i silver är tillverkad av den franske silversmeden François Cousinet mellan 1696 och 1707 och det lär vara slottsarkitekten Nicodemus Tessin d.y. som utfört ritningen i samarbete med den franske skulptören Bernard Fouquet.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I det Kungliga slottets källare förvaras även det man kan säga är ”rikets regalier och andra dyrbarheter”. Riksregalierna är kanske monarkins främsta symboler och har ställts ut för allmänhetens beskådande i Skattkammaren sedan 1970-talet. Dessa passade även mor och dotter på att se under besöket som kan räknas som en del en del av prinsessan Estelles “drottningskola”.

Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria tittar på riksregalierna.
Prinsessan Estelle och kronprinsessan Victoria tittar på riksregalierna.

Prinsessan Estelle och mamma kronprinsessan Victoria tog sig en titt på Karl X Gustavs arvfurstekrona, den kallas också tronföljarkronan och är kronprinsessans rangkrona. I montern hittar man även Gunilla Bielkes spira och riksäpplet från 1584 samt ett smörjelsehorn från 1606.

Annons

I dessa dagar används inte längre riksregalierna av kungafamiljen men tas ändå fram ur skattkammaren för att placeras på kuddar vid allt från trontillträden och dop, bröllop och begravningar. Detta för att markera aktens betydelse.

Estelle fick se sin krona

Alla medlemmar i kungafamiljen har dessutom tilldelats en egen krona. Och självklart fick prinsessan Estelle titta på den krona som hon själv blivit tilldelad, Prins Oscars II furstekrona från 1844.

prinsessan Estelle
Estelle ser på prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona från 1778, till vänster i bild, och prins Fredrik Adolfs krona från 1771, till höger.

Under besöket valde prinsessan Estelle även att titta på prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona från 1778, till vänster i bilden ovan, och prins Fredrik Adolfs krona från 1771, till höger. Prinsessan Hedvig Elisabet Charlottas krona är en rangkrona för prinsessan Madeleine, prins Nicolas och prinsessan Adrienne medan prins Fredriks Adolfs krona är en rangkrona för prins Alexander.

Prinsessan Estelle går under dagarna i förskoleklass på Campus Manillas grundskola på Kungliga Djurgården i Stockholm. Men hon får också annan relevant undervisning för den roll hon en dag kommer att få, först som kronprinsessa och sedan som landets drottning.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Läs även:

 

Annons