Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Ingrid Alexandra hyllas – efter ovanliga beslutet

25 feb, 2024, 19:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Ingrid Alexandra hyllas återigen – denna gång av norska försvarschefen!
Annons

Det har varit mycket uppståndelse kring norska prinsessan Ingrid Alexandras temporära flytt från Oslo till lägret Skjold, där hon gör sin första tjänstgöring i Brigad Nord.

Prinsessan Ingrid Alexandra har vuxit upp – så ser hon ut!Brand logo
Prinsessan Ingrid Alexandra har vuxit upp – så ser hon ut!

Mystiskt näsblod drabbar lägret

Tjänstgöringen kommer pågå i ett år, men redan innan den 20-åriga prinsessan anlände var det en överhängande oro som tog plats i medierna.

Det är nämligen ett fenomen som drabbat flera rekryter i lägret på Skjold – 131 av dessa har drabbats av oförklarlig näsblod, något som endast verkar inträffa på just det läger prinsessan befinner sig i.

Ingrid Alexandra hyllas av försvarschefen

Även om både norsk press och kungafamiljen varit oroliga, verkar det inte hindra Ingrid Alexandra från att göra sitt jobb ordentligt.

Annons

Faktum är att hon till och med hyllas av försvarschefen Eirik Kristoffersen, som menar att prinsessans val att städa toaletter och sova i gemensamma lokaler som de andra visar på hennes karaktär.

– Hon hade alla möjligheter att söka militärskola eller gå en befälsutbildning, men hon valde inledande tjänstgöring. Det tycker vi är väldigt trevligt, säger han till Dagbladet.

Han menar att det märkbart också påverkar de andra rekryterna och soldaterna på Skjold, som tycker att det är trevligt att ha en ödmjuk prinsessa bland dem.

Ingrid Alexandra fortsätter traditionen

Ingrid Alexandra är inte den enda kungligheten som valt att tjänstgöra. Hon går i sin pappa, kronprins Haakon, 50, sin morfar kung Harald, 86, farfarsfar kung Olav och farfars farfars farfar kung Haakons fotspår.

– Det är en tradition i Norge att tidigare kungar har varit i Försvarsmakten, och prinsessan Ingrid väljer själv att fortsätta det. Det uppskattar vi, men det är inte avgörande för hur hon ska utföra sin gärning. Hon kommer att få mycket träning i det, avslutar försvarschefen Eirik Kristoffersen.

Annons