Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan akut till sjukhus för hjärtproblem

02 mar, 2021, 11:00 
Japans kejsarfamilj Japanska kejsarfamiljen
Kungligheterna har lika sköra hjärtan som alla andra. Nu är både prins Philip i London och denna seniorprinsessa inlagda akut.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 8?

Det är inte bara i den brittiska kungafamiljen som man oroar sig just nu, efter att prins Philip – som ska fylla 100 år i juni – i går fördes med ambulans till St Bartholomew-sjukhuset för att få specialistvård för sitt sviktande hjärta.

Prins Philip Drottning Elizabeth
Prins Philip och drottning Elizabeth.

I Japans kejsarfamilj befinner man sig i nästan exakt samma sits, och i deras fall gäller oron prinsessan Yuriko, 97, som är familjens äldsta medlem. I måndags fördes hon till sjukhus efter att ha fått akuta problem med hjärtrytmen – det meddelar det kejserliga hovet i en kommuniké.

Nu vårdas prinsessan på St Luke’s International Hospital i Tokyo, men hennes tillstånd ska enligt samma hovinformation inte vara kritiskt.

Prinsessan Yuriko Japans kejsarfamilj
Prinsessan Yuriko, här med sin man prins Mikasa som gick bort 2016, 100 år gammal.

Prinsessan Yuriko blev änka för fem år sedan, efter sitt 75 år långa äktenskap med kejsar Akihitos bror prins Mikasa. Hon är en dyrkad medlem av kejsarfamiljen och nu är oron stor. Att hon lider av hjärtproblem kommer dock inte som någon nyhet för japanerna, hon har haft pacemaker i mer än 20 år och redan i oktober behandlades hon för hjärtsvikt i samband med att hon drabbades av lunginflammation. Coronatestet var dock negativt den gången.

Annons

Svenska kungafamiljens nära relation med Japans kejsarfamilj

Den här gången kämpar Japans seniorprinsessa med så kallad bradyarytmi som innebär en oregelbundenhet i hjärtats rytm, karaktäriserad av långsam puls.

Hennes svåger ex-kejsar Akihito är ingen ungdom han heller, han har fyllt 87 och hans hustru ex-kejsarinnan Michiko är 86. För ett och ett halvt år sedan lämnade han över tronen till sin son, kejsar Naruhito.

Vår egen kungafamilj har en varm och nära relation med den japanska kejsarfamiljen och 2017 var kronprinsessan Victoria en kär gäst i det kejserliga palatset i Tokyo.

Kronprinsessan Victoria Kejsar Akihito Kejsarinnan Michiko Tokyo 2017
Kronprinsessan Victoria togs emot med stor värme av dåvarande kejsarparet Akihito och Michiko.

Foto: TT.

Annons