Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skvallret om prinsessan Madeleines tiara!

10 dec, 2019, 20:04 
Drottningen har en kam(!) i håret. Och prinsessan Madeleine bär årets mest omskvallrade diadem. Här är allt om Nobeljuvelerna 2019!
Annons
Modeexperten om kungafamiljens Nobelklänningar: "Smashing!"Brand logo
Modeexperten om kungafamiljens Nobelklänningar: "Smashing!"

Här ser du drottningen med 528 briljanter på huvudet. Ingen nybörjartiara precis!

Drottning Silvia på Nobel 2019 i Drottning Sofias diadem.
528 briljanter till den cremefärgade Elie Saab-klänningen med guldbroderier. Men drottning Sofias diadem är ingen lätt match…

Drottning Silvia bär högsta tiaran

Drottning Sofias diadem har 150 år på nacken och är faktiskt skapat av en gammal juvelkam som tillhört den första Bernadottekungen Karl XIV Johan. Dessutom är det hela 9,3 centimeter högt. Och formen är helt stel. Det skulle kunna vara skavsårsvarning med den här tiaran. Men drottningen har tur – på hennes sitter det som en (skön) smäck!

Detta är 20:e Nobelfesten som drottning Silvia bär denna prakttiara.
Detta är 20:e Nobelfesten som drottning Silvia bär denna prakttiara.

Till detta har hon briljantörhängen, en briljantcollier och en brosch med pärlor, rubiner och opaler.

Annons

Prinsessan Madeleines akvamarintiara

Prinsessan Madeleine bär ofta sin privata lilla tiara. Men nu är det Nobel och är det någon gång som det är läge att slå på stora trumman med ett kungligt powerdiadem så är det ju nu. Och det är nog ingen som klär så bra i det här akvamarindiademet med sina stora klara akvamariner som Madeleine, med sitt blonda hår och sina blåa ögon.

Prinsessan Madeleine i akvamarindiademet.
Kvällenns största örhängen.

Den här tiaran är också Nobelfestens mest omskvallrade. Från början var det en bröllopsgåva till  kungens brittiska farmor, när hon gifte sig med Gustaf VI Adolf. Äldsta Hagasessan Margaretha fick ärva det, och hon bar det en hel del under sina år som nygift. Men sedan försvann det plötsligt ur sikte i många år, och ju längre den var försvunnen desto mer omskvallrad blev den. Men nu verkar den ha återvänt till Kungliga slottet och på sistone har vi sett den både på Victoria, Madeleine – och på dess tidigare ägarinna Margaretha.

Annons

Och undrar du över örhängena som prinsessan Madeleine till sin magentafärgade klänning i sidengazar från Angel Sanchez, så är de av briljanter förstås – och privata.

Kronprinsessan Victoria har ju kvällens mest dramatiska kungliga klänning, en megatrendig svartvit dress med rosor av invävd silvertråd, designad av Selam Fessahaye. Och då kan det ju vara skönt med något lätt och diskret på toppen. Det blev Stråldiademet, med sina diamantstrålar. Detta är också den enda tiaran som Victoria har första-tjing på, det bärs av tradition alltid av tronföljaren.

Annons

Fast drottningen lånar den ibland, särkskilt när hon ska ut och resa och behöver ett transportvänligt diadem modell light. Och ibland får Hagasessorna låna det också. Allt handlar faktiskt om briljanter för Victoria denna kväll – från örhängena och halsbandet till rosenbroschen. Till Sverige kom det med kronprinsessan Victorias farfars farmor, drottning Victoria.

Prinsessan Sofias privata tiara

Prinsessan Sofia i sitt privata diadem toppat med turkoser.
”Toppingen” på Sofias privata tiara är utbytbar.

Sofia bjuder på kvällens förvandlingsnummer, hon (och hovjuveleraren) har slagit sina kloka huvuden i hop och resultatet ser du här, de nio ”löven” av briljanter  på hennes gamla tiara har fått en ny utbytbar topping. Just detta verkar vara prinsessan Sofias egen lilla grej, hon har redan lösa smaragder och pärlor hemma i juvelskrinet och har de alltså fått sällskap av dessa turkoser.

Annons

Och till detta sitter ju Sofias turkosa klänning från Emelie Janrell i italiensk sidencrepe med korsetterat baraxlat liv, hjärtformad ringning och fluffiga ärmar som en smäck.

– Prinsessans bröllopsdiadem är tillverkat så att det går att ändra utseende på, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare förklarat för Svensk Damtidning.

Foto: TT.

Annons