Prinsessan Madeleine som ung – bilderna visar

Prinsessan Madeleine levde ett helt annat liv när hon var ung. Här är bilderna som vi aldrig glömmer.

Prinsessan Madeleine kämpade länge för att hitta sin identitet. Till skillnad från storasyster kronprinsessan Victoria så hade Madeleine en lika utstakad framtid. Hon skulle inte bli drottning, vilket innebar både en större frihet – och en mindre tydlig riktning.

Prinsessan Madeleine som ung – se bilderna

Men en sak visste Madeleine: hon älskade hästar! Som tonåring var prinsessan en aktiv ryttare som regelbundet hängde ut i stallet. Hon blev så pass kompetent i sadeln att hon fick tävla. Hon deltog bland annat i distriktsmästerskapet i hoppning.

– Madeleine ville hela tiden bräcka syskonen. Det handlade om att rida längst och mest vågat, har hovstallets Fredrik von Krusenstierna berättat tidigare.

Hon har även tävlat i andra delar av landet, bland annat i Högbo, som ligger i det egna hertigdömet Gästrikland. Dit hade hon med sig valacken Pontiac, som hon red många tävlingar tillsammans med.

Prinsessan Madeleine håller på med hästar

Prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine var ofta i stallet.

Madeleine representerade ridklubben i Surahammar. Barndomsvännerna Natalie och Stephanie Rosta hade sommarhus där, och Madeleine kombinerade det sociala livet med tid i stallet. Hon var också hästskötare åt tävlingsryttaren Ann Liwing. För DN har Ann beskrivit Madeleine som “en jätteduktig hästtjej som vann en del klasser”.

Madeleine vill inte behandlas som en prinsessa när hon var på tävling. Hon tog hand om sin egen och andras hästar och trängdes på uppvärmningarna som alla andra.

För att undkomma uppmärksamheten tog hon till ett listigt knep. Under en tävling i Strömsholm utanför Västerås tävlade Madeleine under namnet Anna Svensson på sin häst Crizz. Enligt hennes tränare Christer Gustafsson tyckte Madeleine att pressens fotografer tillförde en extra nervositetsfaktor inför tävlingarna.

Numera tävlingsrider Madeleine inte. Men hon har inte fullständigt förlorat kontakten med sitt gamla liv. Då och då ses hon på hästryggen under somrarna på Öland och 2017 invigde hon ridsport-EM i Göteborg.

Prinsessan Madeleine tävlade ibland under ett fingerat namn.

LÄS OCKSÅ: Prins Carl Philip och prinsessan Sofia nära att mista sin hund