Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Margaretha – därför blir hon inte bjuden till drottning Elizabeth

28 nov, 2020, 19:00 
Drottning Elizabeth Prinsessan Margaretha Hagasessan Margaretha
De är bryllingar – så varför är porten till Buckingham Palace stängd för kungens syster prinsessan Margaretha?
Annons
Så lever prinsessan Margaretha i dagBrand logo
Så lever prinsessan Margaretha i dag

Hur ser egentligen Hagasessan Margarethas kontakter med den brittiska kungafamiljen ut? Blir hon bjuden på drottningens gardenparty? På privat afternoon tea på Buckingham Palace? Eller på någon kunglig galamiddag då och då?

Nej, så funkar det inte. I alla fall inte för Hagasessan Margaretha, nyligen fyllda 86. Hon har bott i England i mer än halva sitt liv, i hela 56 år faktiskt, och flyttade dit redan som 29-åring år 1964.

Då var hon nygift med den brittiske affärsmannen John Ambler, men inte längre lika ”kunglig”: Sin Kungliga Höghet-titel förlorade hon i samma ögonblick som hon sa ja till en vanlig (icke-kunglig) man.

Prinsessan Margaretha Hagasessan Margaretha Kungens syster Johan Ambler
Prinsessan Margaretha och John Ambler 1964. Att kungens syster ändå tituleras ’Prinsessan Margaretha’ beror på att Gustaf VI Adolf lät henne behålla 'Prinsessan' som en hederstitel.

Att vara en svensk kunglighet i kungariket Storbritannien är alltså förvånansvärt anonymt! Det är ju inte riktigt så att kunglig härkomst automatiskt ger access till kungahusen runt om i Europa. I stora delar av den kungliga världen håller man hårt på det här med rang.

Annons
Nix, här blir det inga officiella brittiska galakalas.

Sedan handlar det förstås också om de respektive kungligheternas personliga nätverk – och drottning Elizabeth och prinsessan Margaretha har aldrig varit nära vänner, även om de faktiskt är släkt: De är bryllingar! Ett släktskap som går genom prinsessan Margarethas brittiska farmor Margareta, som blev svensk kronprinsessa när hon gifte sig med kung Gustaf VI Adolf år 1905.

Här backar prinsessan Margaretha (längst till vänster) och hennes systrar upp farfar kungen när drottning Elizabeth var gäst i Stockholm.

Men känner till varandra, det gör Margaretha och Elizabeth förstås, och träffats och umgåtts har de självklart också gjort. Som här, när Her Majesty kom till Sverige år 1956:

Annons
Drottning Elizabeth Svenska kungafamiljen Hagasessorna Prinsessan Margaretha
Det brittiska statsbesöket i Stockholm 1956: Svenska kungafamiljen uppställd för gruppfotot med drottning Elizabeth och prins Philip.

Foto: TT.

Annons