Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Marie är tillbaka – efter Joachims stroke

03 jun, 2021, 16:00 
Prinsessan Marie Prins Joachim efter stroken
Inget kan bli riktigt som innan prins Joachims stroke. Men nu är prinsessan Marie tillbaka – med nya insikter om livets skörhet.
Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Det senaste året har varit en utmaning för prins Joachim och hans familj. Alla har de behövt tid att läka efter den svåra blodpropp som drabbade honom en julikväll 2020:

Kägelformad, tretton millimeter lång och tre millimeter i diameter – och med en placering några centimeter efter halspulsåderns första förgrening.

Prins Joachim efter stroken
Prins Joachim, två veckor efter stroken.

– Jag förstod direkt att det var något som var allvarligt på tok med hans hjärna. Jag kunde se ansiktsförlamningen. Det var väldigt, väldigt hemskt. Det är bilder som jag aldrig kommer glömma, sa prinsessan Marie i våras i en intervju med Hjernesagen, Danmarks motsvarighet till svenska Hjärnfonden.

Stroken drabbade prins Joachim som en blixt från en klar himmel och gjorde honom helt förlamad i vänster sida. I ambulansen förlorade han medvetandet. Men läkarna – och den sex timmar långa så kallade trombektomin – räddade hans liv: En kateter fördes in genom ljumsken och hela vägen upp till hjärnan.

Annons

Prins Joachim om livet efter stroken

I intervjun med Hjernesagen beskriver prinsessan Marie väntan på sjukhuset som fruktansvärd.

– Det var SÅ nära en tragedi. Det kunde ha ändrat våra liv för evigt. Och jag var så rädd för att jag skulle mista den Joachim jag kände.

Själv säger prins Joachim:

– Jag har verkligen insett att det är lika svårt för dem som står bredvid. Det får man aldrig glömma.

Så det är alltså i det ljuset som vi nu ska se prinsessan Maries återkomst i den kungliga offentligheten.

Prinsessan Marie hemma i Paris
Prinsessan Marie under gårdagens kungliga uppdrag.

Under våren har hon bara representerat vid ett handfull tillfällen, hon och barnen har sannolikt behövt tid för att återhämta sig efter chocken över att se prins Joachim sväva mellan liv och död.

Men de senaste dagarna har prinsessan Marie gjort något av en comeback, med två kungliga uppdrag inom loppet av bara tre dagar – och i går handlade det om hennes hjärtefråga, kampen mot matsvinnet. För övrigt ett fokus som hon delar med prins Joachims svenska syssling, kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria Paul Svensson Matsvinnet Kasta inte mat
Så här såg det ut när kocken Paul Svensson bjöd Victoria på krogen 2018 för att sedan laga en trerätters av mat som annars skulle ha åkt rakt ner i soporna.

Prinsessan Marie har för sin del fokuserat på vikten av att lära barn – sina egna och andras – att till exempel inte ta så mycket skolmat att den sedan måste kastas.

– Respekten för mat kommer inte av sig själv. Det är vårt ansvar som vuxna och som föräldrar att visa nästa generation att mat ska behandlas med respekt.

Prinsessan Marie Matsvinnet
Prinsessan Marie i aktion mot matsvinnet (bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle).

Foto: TT, Det Danske Kongehus/Instagram.

Annons