Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Skrämmande detaljerna om prins Joachim efter stroken

12 apr, 2021, 09:30 
Prins Joachim Stroke Prinsessan Marie
Nu berättar prins Joachim och prinsessan Marie för första gången om ögonblicket när stroken slog till – och om de ovissa timmarna när han svävade mellan liv och död.
Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Det är i en intervju med Hjernesagen, den danska motsvarigheten till svenska Hjärnfonden, som prins Joachim berättar om sin stroke. Och han är hudlöst ärlig.

Blodproppen drabbade honom helt plötsligt och oväntat under semestern på danska kungafamiljens franska vinslott Chateau de Cayx. Det var den 24 juli 2020, en varm dag. Prins Joachim och prinsessan Marie berättar att de hade gjort en intervju med den franska tidningen La Dépêche du Midi på eftermiddagen och att de på kvällen var bortbjudna till Joachims franska kusin som bor fem minuter från slottet.

Och det var där det hände: Prins Joachim och prinsessan Marie satt i en soffa på terrassen när Joachim plötsligt började sluddra när han skulle säga något till sin kusin.

Marie insåg genast att något var mycket fel – men själv märkte prins Joachim ingenting.

– Jag förstod direkt att det var något som var allvarligt på tok med hans hjärna. Jag kunde se ansiktsförlamningen. Det var väldigt, väldigt hemskt. Det är bilder som jag aldrig kommer glömma.

Annons

Marie och kusinen ringde larmnumret till franska 112, bara för att få skräckbeskedet att ingen ambulans var tillgänglig. Det blev i stället en räddningsbil från brandkåren som 15 minuter senare fick köra prins Joachim och prinsessan Marie den 30 minuter långa vägen till sjukhuset i Cahors. Barnen blev kvar hemma.

Då var prins Joachim fortfarande vid medvetande, men vid ankomsten till sjukhuset var han helt förlamad i vänster sida av kroppen.

Läkarna konstaterade snabbt att de inte hade resurser för att behandla honom. Närmare två timmar efter att stroken inträffat kördes Joachim i ilfart i ambulans till universitetssjukhuset i Toulouse, och där i ambulansen förlorade han medvetandet. Marie fick inte följa med.

– Det var helt förfärligt, säger hon nu.

Klockan 02.00 på natten opererades prins Joachim akut. Läkarteamet utförde en så kallad trombektomi: En kateter fördes in genom ljumsken och hela vägen upp till hjärnan.

Annons

Blodproppen var kägelformad, tre millimeter i diameter och tretton millimeter lång, och den satt fyra-fem centimeter efter halspulsåderns första förgrening. Att proppen var så stor gjorde dock att läkarna hade lättare att hantera den.

Sjukhuset där prins Joachim opererades vårdades efter sin stroke
Hopital Pierre Paul Riquet i Toulouse: Här akutopererades prins Joachim.

Prinsessan Marie beskriver väntan på sjukhuset som fruktansvärd. Först sex timmar efter att operationen inletts fick hon besked.

– Det var SÅ nära en tragedi. Det kunde ha ändrat våra liv för evigt.

– Och jag var så rädd för att jag skulle mista den Joachim jag kände.

Prins Joachims egna ord om stroken

Prins Joachim vaknade upp vid middagstid, och det första han sa till Marie var: ”Du har räddat mitt liv”.

Joachim fick lägga kvar på intensiven i fem dagar och därefter fem dagar på en vanlig vårdavdelning. Men sedan kunde han mot alla odds återvända hem, och i intervjun med Hjernesagen beskriver han det starka ögonblicket när han fick träffa barnen igen.

Prins Joachim med kronprins Frederik efter stroken
Den första tiden efter hemkomsten var prins Joachim tydligt märkt av sin sjukdom.

– Det är svårt att inte tänka på det som har hänt och jag har verkligen insett att det är lika svårt för dem som står vid sidan av, som det är för den som blir drabbad. Det får man aldrig glömma, säger prins Joachim.

Annons

Foto: TT, Danska kungahuset.

Annons