Den nya bilden på prins Joachim väcker reaktioner

Prins Joachim Prinsessan Marie

Vägen tillbaka efter stroken har varit tuff – men framgångsrik. Det visar den nya officiella bilden på prins Joachim.

Slå på ljud

Officiella kungliga porträtt väljs med stor omsorg – och detta är den nya bild som det danska hovet nu vill förmedla av prins Joachim efter den livshotande stroke som drabbade honom i somras.

LÄS MER: Semesterlyckan – innan prins Joachims stroke ändrade allt

Fotot är taget av den danske hovfotografen Steen Brogaard och prins Joachim möter vår blick med sina stålblå ögon. Han utstrålar styrka och beslutsamhet, något som han verkligen har tvingats visa prov på under sin rehabilitering och tuffa väg tillbaka. Men visst ser man också sårbarheten.

Nu har åtta månader gått sedan den kväll i slutet av juli då drottning Margrethes yngste son drabbades av en blodpropp i hjärnan, bara 51 år gammal. Den kom som en blixt från en klar himmel, rätt precis en månad efter att han avslutat sin utbildning vid Frankrikes stentuffa militärakademi Centre des Hautes Études Militaires i Paris.

Läkarna om stroken som drabbade prins Joachim

Familjen befann sig på familjens vinslott Château de Cayx i sydvästra Frankrike när prins Joachim plötsligt och oväntat insjuknade. Han fördes i ilfart de tolv milen till Universitetssjukhuset i Toulouse där han akutopererades under natten.

Prognosen var till en början mycket osäker och prins Joachim svävade mellan liv och död. Danmark höll andan, men läkarnas insatser räddade hans liv och ett par dagar senare kunde han lämna intensivvårdsavdelningen.

Prins Joachim efter stroken Kronprins Frederik Franska vinslottet Cayx

Prins Joachim kort efter hemkomsten från sjukhuset.

Med en kortare försening kunde han trots allt börja sitt nya ansvarsfulla jobb som försvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris där han nu verkar som länken mellan det danska och det franska försvaret.

Och de franska doktorernas ord är lugnande:

– Det är läkarnas bedömning att prins Joachim inte får några fysiska komplikationer eller andra men till följd av stroken. Blodproppen i hjärnan berodde på en plötslig dissektion av en artär och sjukhusets läkarteam uppskattar att risken för återfall är mycket liten.

Stroken har ändå satt djupa spår, inte minst hos prins Joachims familj: prinsessan Marie, dottern prinsessan Athena, 9, och sönerna prins Henrik, 11, prins Felix, 18, och prins Nikolai, 21.

Och själv har han talat om den djupa tacksamhet han känner över att ha överlevt.

– Jag njuter av varje ögonblick som jag får.

Prins Joachim Prinsessan Marie Prins Henrik Prinsessan Athena Paris 2021

Prins Joachim glädjer sig åt vardagslyckan, här med familjen hemma i Paris.

LÄS MER: Prins Joachim om terrorhotet som drabbar familjen

LÄS MER: Valplycka för Estelles brylling prinsessan Athena

LÄS MER: Drottning Margrethes hemliga gömställe avslöjat!

Foto: H.H. Prinsesse Athena/Det Danske Kongehus, Danska hovet/Instagram.