Prinsessan Sofia går emot kronprinsessan Victoria

Prinsessan Sofia går emot kronprinsessan Victoria

Prinsessan Sofia väljer en helt annan väg än kronprinsessan Victoria. Det avslöjar deras beteende på de sociala medierna.
Hemliga draget! Så räddade Madeleine och Sofia relationen
Slå på ljud

Prinsessan Sofia driver Instagram-kontot @prinsparet tillsammans med maken prins Carl Philip. Och med den äran! Många uppskattar det personliga tilltal som Sofia och Carl Philip använder sig av i sina inlägg.

I deras tonläge ingår att de skriver utifrån ett jag-perspektiv. Prinsparet är tydliga med att det är just de, Sofia och Carl Philip, som är avsändarna.

Prinsessan Sofia går emot kronprinsessan Victoria

Prinsessan Sofia och kronprinsessan Victoria.

Prinsessan Sofia har valt en annan väg än kronprinsessan Victoria.

Här är ett tydligt exempel:

"Ikväll var vi på Mattias Klums utställning på Fotografiska – 'Vår tid på jorden'. Enastående bilder från hela världen där han med sin kärlek till naturen och sin holistiska livssyn vill inspirera till insikten att det är hur vi alla använder vår tid på jorden som avgör dess framtid", skrev Sofia och Carl Philip i ett av sina senaste inlägg.

I inlägget ovan är det väldigt uppenbart hur Sofia och Carl Philip tänker. De skriver med ett tydligt "vi" som avsändare, vilket lätt går att kontrastera mot tilltalet som används i kungahusets officiella konto.

Ännu ett exempel, den här gången från @kungahuset:

"Under måndagen och tisdagen deltog Kronprinsessan vid 2020 Virtual Keystone Dialogue. Deltog gjorde också representanter från världens tio största fisk- och skaldjursföretag, samt experter och forskare".

Här ser man att kungahusets konto förlitar sig på ett mer opersonligt, formellt tilltal. Kronprinsessan Victoria får ganska sällan vara "jag" med följarna.

LÄS OCKSÅ: Makabert fynd chockar kungen och Silvia

"Vill veta vilka vi är"

Hur kan det då påverka hur man mottas – vilket tilltal man använder sig av på de sociala medierna? Det har Karin Forsell, språkexpert och kommunikatör, redogjort för byrån Funka.

"Det direkta tilltalet, som du-tilltal, skapar relationer och relationer är viktiga för oss människor. När vi läser en text vill vi veta vilka vi är i förhållande till textens avsändare, var vi passar in, hur texten berör oss eller vad det är vi ska kunna göra efter att ha läst den", skriver Karin.

"Genom att vi använder du-tilltal närmar vi oss också det muntliga språket mer, och flera forskare, exempelvis Monica Reichenberg (Vägar till läsförståelse, Texten, läsaren och samtalet, 2008) visar att texter med drag av muntlighet också är de mest begripliga."

LÄS OCKSÅ: Victoria om att prins Daniel är sjuk