Prinsessan Sofia kan bli Årets Vårdhjälte: ”Mildrat pandemin”

Prinsessan Sofia Sophiahemmet volontär

Prinsessan Sofia – som Århundradets Covid-hjälte? Jo, det är faktiskt sant: Hon är nominerad och kan ta hem titeln.
Fina prins Gabriel! Här är dina första år i bilder
Slå på ljud

Vem blir Årets Vårdhjälte 2020? Ja, prinsessan Sofia, 35, har något förvånande chans att ta hem den titeln. Hon är nominerad – sida vid sida med Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell, 64.

Bakom nomineringen står konsultbolaget Consid, experter på digital marknadsföring, och nu alltså på g med sina årliga utmärkelser.

– I år har vi lagt till en ny kategori: Århundradets Covid-hjälte. Det känns viktigt att uppmärksamma personer som har gjort avtryck i offentligheten och medverkat till att mildra pandemins framfart, säger vd:n Peter Hellgren och nominerar Sofia med följande motivering:

Årets Vårdhjälte 2020: Där är prinsessan Sofia nominerad

– H.K.H Prinsessan Sofia är vår kungliga ikon som valde att ta på sig den vita rocken och arbeta mitt i epicentrum av Covid-19-pandemin. Sofiahemmet fick förstärkning och svenska folket fick ytterligare synliggjort hur allvarlig pandemin är. Hon har hyllats världen över för sina corona-insatser.

Prinsessan Sofia Sophiahemmet volontär

Prinsessan Sofia, volontär på en av Sophiahemmets vårdavdelningar, i sin jobbuniform: Den blå bussarongen.

Prinsessan Sofia har dock två starka konkurrenter om titeln: Framför allt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, men även Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi. Det är lite svårt att se att prinsessan Sofia skulle kamma hem titeln framför dessa tungviktare.

Statsepidemiolog Anders Tegnell Folkhälsomyndigheten

Statsepidemiolog Anders Tegnell.

Och frågan är vad hon själv skulle säga om påståendet att hon befunnit sig ”mitt i epicentrum av Covid-19-pandemin”? Avdelningen på Sophiahemmet i Stockholm där Sofia volontärarbetar på deltid som vårdbiträde vårdar inte några coronapatienter, men avlastar däremot den övriga sjukvården genom att ta emot andra patienter från Region Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Alla detaljer om Sofias nya vardagsliv inom vården

Det är inte heller sannolikt att prinsessan Sofia skulle känna sig bekväm med att kallas ”Århundradets Covid-hjälte”. Vid sidan av Anders Tegnell är det ju de som – med trycksår i ansiktet efter skyddsmasken – har slitit i frontlinjen för att rädda livet på svårt sjuka coronapatienter som borde hedras.

Vårdpersonal i skyddsmask Covid-19

En av alla hjältar.

Vinnarna offentliggörs den 21 november, vid Consids digitala gala.

LÄS OCKSÅ: Prinsessan Sofia – första dagen på Sophiahemmet

Foto: TT.