Prinsessan Sofia sågas för sitt köp

Prinsessan Sofia gjorde helt fel val med sina pengar. Det är en kritik som nu framförs.

Prinsessan Sofia är en miljömedveten person. Det har hon tydligt demonstrerat med både stora och små livsval. Hon använder till exempel ogärna hårsprej och tycker om att återanvända andra kungligheters kläder. Vi har flera gånger sett henne i sin svägerskas, kronprinsessan Victorias, gamla klänningar.

Så när prinsessan Sofia skulle skaffa bil var detta såklart något hon hade i åtanke. Det var inte aktuellt med någon maffig bensinslukare för prinsessans del. Ingen gigantisk jeep som lämnar lika gigantiska klimatavtryck. Nä, Sofia gick i en helt annan riktning.

Prinsessan Sofia får kritik för sitt val

Prinsessan Sofia.

Prinsessan Sofia gjorde fel val, menar vissa.

Sofia har två bilar. Båda är eldrivna. Hon har en silverfärgad Volkswagen av modellen Up. Volkswagen beskriver modellen som "liten och smidig att köra men stor när det gäller säkerhet, komfort och utrymmen".

Hon har också en Mitsubishi. En svart I-miev.

– Den är möjligen lite dyrare än liknande bilar som går på vanligt bränsle, men jag hoppas att det i framtiden kommer finnas subventioner som helt och hållet täcker den skillnaden, har bilexperten Ramona Karlsson sagt om Sofias val till Expressen.

– Det är ett bra och medvetet miljöval. Elbilsutvecklingen går framåt och jag tycker att det är bra att stötta den utvecklingen.

Men alla är inte lika imponerade. När tidningen Vi Bilägare fick höra om Mitsubishin skrev man en artikel med rubriken: "5 bättre elbilar för prinsessan Sofia".

LÄS OCKSÅ: Prins Daniels avslöjande ord om livet med Estelle och Oscar

"Apanaget räcker till annat"

De tyckte helt enkelt att Sofia gjort helt fel val.

"Sveriges nyaste kunglighet, prinsessan Sofia, har enligt TT gått och skaffat sig ett leasingavtal på en Mitsubishi i-MIEV från 2010. Av allt att döma har prinsessan gått på en riktig mina då i-MIEV tillhör marknadens sämsta elbilar", skrev tidningen.

Vi Bilägare menade att Sofia istället borde ha satsat på en Nissan Leaf.

"Rymlig och komfortabel på en nivå som vida överstiger i-MIEV. Nissan kör dessutom nu en kampanj där man leasar en Leaf för 2 995 kr/mån! Då räcker apanaget också till annat!", skrev man.

LÄS OCKSÅ: Hovet skakat – nu avslöjas ny hemsk sanning rörande Diana