Prinsessan Sofia tvingas agera – efter hemska beskedet

Jonas Ekstrmer/TT
Hovet ringde in den höggravida prinsessan när svägerskan drabbats av sjukdom.

Under torsdagen kom chockbeskedet som vi alla bävat för, kungafamiljen har återigen drabbats av corona. Den här gången är det kronprinsessan Victoria och prins Daniel som testat positivt, det meddelar hovet i ett pressmeddelande under torsdagen.

De testades med anledning av den gudstjänst för pandemins offer som de skulle delta i tillsammans med kungaparet och prinsessan Christina. Men det blev inget med den saken. Istället fick prins Carl Philip och prinsessan Sofia, som redan haft viruset båda två, rycka in.

”Med anledning av ovan deltog inte Kronprinsessparet under den minnesgudstjänst i Drottningholms slottskyrka som sänds i kväll kl. 18.45 i SVT1. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia deltog i Kronprinsessparets ställe.” skriver hovet i pressmeddelandet.

Kungaparet säkra – restriktioner gällde

Redan på förhand berättade hovets informationschef att gudstjänsten skulle vara coronasäkrad.

– Men framför allt kommer minnesgudstjänsten att vara coronasäkrad. Kungafamiljen följer Folkhälsomyndighetens restriktioner ytterst noga. Och det kommer inte att vara mer än åtta personer i kyrkorummet. Så alla kan hålla avstånd, sa hon under onsdagen.

En del av de förebyggande åtgärderna var såklart det test som Victoria och Daniel fick ta under torsdagen, då de upplevt lätta förkylningssymptom.

Det är kungen som har bjudit in sin familj till Drottningholm och den minnesgudstjänst som han själv har tagit initiativ till. Kungen vill hedra de mer än 13 000 personer som har gått bort i covid-19 – men hoppas också att denna samling ska ge framtidstro, hopp och kraft till oss alla. Allt på årsdagen av det första svenska covid-19-relaterade dödsfallet.

Gudstjänsten hölls under torsdagen och sänds kl. 18.45 i SVT.

LÄS MER: Drottning Silvia – så lever hon efter fallolyckan

LÄS MER: Hovet inför kungliga familjeträffen: ”Därför ska de inte ha munskydd”

LÄS MER: Kungens sorg – har förlorat flera vänner i Covid-19