Prinsessan Sofias avslöjande ord om svärmor Silvia

Drottning Silvia Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofias ord avslöjar: Drottning Silvia är orolig. Det finns ett kungligt svärmorsproblem.
Slå på ljud

 

Sedan han träffade Sofia lever prins Carl Philip i två olika världar – eller ”sammanhang” som prinsessan Sofia uttrycker saken:

Det ena är den kungliga värld som Carl Philip är född i, med ett barndomshem på 192 rum och kök, ständiga livvakter, hovfolk i livré och middagar för 150 gäster.

Kungafamiljen.

När kungafamiljen har middag.

Den andra av prins Carl Philips världar är dock av en annan kaliber: Genom Project Playgrounds verksamhet i Sydafrika möter han den hårda verkligheten ute i kåkstäderna Langa och Guguelthu, där de flesta bor i skjul och där våldet är vardag: En av pojkarna som fått stöd av prinsessan Sofia blev till exempel skjuten till döds.

– Så är det att jobba i de här miljöerna, man får inte med sig alla. Vi har förlorat både barn och kollegor, säger prinsessan Sofia i TV4:s nya dokumentär.

Prinsessan Sofia och Project Playground

En bild från TV4:s dokumentär om prinsessan Sofia

Sofias vardag i Sydafrikas kåkstäder: ”Det här är platsen i världen där jag känner mig helt fri med allt. Jag känner mig som en i gänget, det är väldigt befriande!”

LÄS MER: Dolda lidandet: Prinsessan Sofia tvingades söka hjälp

Att hon och prins Carl Philip rör sig i kåkstäderna har därmed sina komplikationer. Och Renée Nyberg, som följde Sofia på plats under sex dagar, ställer frågan som alla tänker: ”Det är ju väldigt hög kriminalitet, alltså är du aldrig rädd?” Och Sofia svarar:

– Nej, här i Langa känner jag mig ganska trygg. Project Playground har ett väldigt bra rykte. Här vill man oss inte illa.

Men blir Carl Philip orolig när han kommer hit?

– Jo, det är han. Men jag skulle nog säga att det är min svärmor som är mest orolig!

Prinsessan Sofia och drottning Silvia

Sofia och Silvia, inte helt överens om tryggheten när Carl Philip och Sofia besöker kåkstäderna.

Nu har Sofia och Carl Philip inte varit på plats i Sydafrika sedan i januari, på grund av pandemin, men annars åker de dit regelbundet, ofta med några månaders mellanrum. Och det är alltså då som drottning Silvia får den där klumpen i magen.

Slå på ljud

 

Renée Nyberg igen:

Du är ju verkligen en helt vanlig tjej från Älvdalen, märks det att du och Carl Philip har så olika bakgrund?

– Ja, han har ju av naturliga skäl levt ett mer skyddat liv. Så jag brukar säga att det är som att träffa någon från en annan kultur.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip

Från skilda världar.

LÄS MER: Vi avslöjar: Sofias smeknamn på prins Alexander!

Prinsessan Sofia – Project Playground finns på TV4 Play.

Foto: TT, TV4.