Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias dolda budskap om barnen – orden inför alla

07 nov, 2022, 07:00 

Snappade du upp detta?

Annons
Efterlängtade återföreningen • Camillas ilska • Madeleines kusliga bild – 3 kungliga snacksiar från vecka 44!Brand logo
Efterlängtade återföreningen • Camillas ilska • Madeleines kusliga bild – 3 kungliga snacksiar från vecka 44!

Trebarnsföräldrarna prinsessan Sofia och prins Carl Philip är minst sagt vana med att det är fullt hus hemma på Villa Solbacken. Speciellt nu när även minstingen prins Julian, 1,5, kan springa runt för egen maskin!

Och prinsessan Sofias engagemang för barn sträcker sig långt över bara sina egna. Förra veckan fick hon äran att högläsa en bok i Barnradion, och där gömde det sig visst ett fint budskap!

Budskapet om barnen

Prinsessan Sofias högläsning är en del av Barnradions läslovsspecial som ägde rum förra veckan. Några utvalda kända föräldrar fick välja varsin bok, och i uppställningen fann vi förutom en kunglighet David Sundin och Nour El-Refai.

Boken Sofia valde att läsa var Viktors nya tröja, av författaren Camilla Gunnarsson. I boken får vi följa lilla Viktor som är på tröjjakt, och han fattar tycke för en rosa tröja med en katt på.

Annons

Men Viktors pappa är inte riktigt övertygad, även om Viktor känner att han hittat rätt. För en liten småtting kanske det är svårt att förstå exakt vad boken handlar om, men faktum är att den belyser en stor och viktig fråga om alla barn och vuxna där ute:

– Den berör vuxnas stereotypa syn på könsroller och hur annorlunda barn kan se på det, och hur viktigt det är att barn själva får välja, säger Åsa Norén, säljansvarig på Idus förlag i Göteborg till Expressen.

Märker en effekt

Att boken handlade om mer än bara en tröja var Sofia självklart medveten om. Det är dessutom sjävklart något hon själv har i åtanke när det kommer till sina egna småprinsar.

– Den här boken sätter fingret på att problemet oftast ligger hos de vuxna och deras fördomar och rädslor, säger prinsessan till Barnradion.

Prinsessan Sofia med prins Julian och prins Gabriel
Prinsessan med två av sina småprinsar, bara Alexander saknas!

Och visst verkar budskapet satt tankar i rullning runt om i landet. Åsa Norén berättar nämligen att man märker en effekt på efterfrågan efter att Sofia läst upp boken om Viktor.

Annons

– Det har kommit in en del beställningar efter uppläsningen, och vi har fått många fina kommentarer om boken. Det är glädjande. Vi känner oss väldigt hedrade av att det är prinsessans favoritbok, säger hon till Expressen.

Vilken succé! Det märks också i kommentarsfältet, där hyllningarna fullkomligt regnar över Sofia.

"Så viktigt! En bok jag länge väntat på. Detta möts jag och min son av nästan dagligen. Tack för att ni delar!!! ♥️" Skriver en användare.

Även författaren Camilla Gunnarsson passar på att skicka kärlek till prinsessan:

"Tack för den otroligt fina inläsningen! 🙏🏼 Så glad att min bok, med mina barn som inspiration, får fortsätta leva vidare och bidra till att göra skillnad avseende alla barns rätt att vara den man är! Tack prinsessan Sofia"

Foto: TT

Annons