Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessan Sofias pappa Erik har okänt uppdrag – på slottet

21 jun, 2022, 06:00 
Prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist

Nya bilden visar: Prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist jobbar på Kungliga slottet!

Annons
5 saker du inte visste om Marie HellqvistBrand logo
5 saker du inte visste om Marie Hellqvist

Han syns nästan aldrig i den kungliga offentligheten – så därför var förvåningen stor när prinsessan Sofias pappa Erik Hellqvist plötsligt dök upp på Kungliga slottet i söndags.

Dessutom med paradplacering näst längst fram – och med ett uppdrag att utföra!

Det är ju så här vi brukar få se Erik och Marie Hellqvist: Vid kungliga familjehögtider som födelsedagar och dop.

Men nu var Sofias pappa på plats i Slottskyrkan. Och att detta alls nått omvärlden beror på en bild som plötsligt flöt upp på Instagram.

Annons

Den visar prinsessan Sofia på väg in i kyrkan, hand i hand med sin äldste son prins Alexander, 6, och anförd av kungens cermonimästare Odd Zschiedrich.

Hon bär ljusblå linneklänning och högklackade pumps och prins Alexander matchar henne i chinos och skjorta. Och bakom dem – ja där sitter alltså Erik Hellqvist på andra bänkraden. Här är Instagram-inlägget – bläddra fram till bild två!

– Det var en ukrainsk gudstjänst. Kungen har upplåtit slottskyrkan till ukrainare för gudstjänster under våren, och prinsessans far har deltagit som funktionär under gudstjänsterna, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till Svensk Damtidning.

Var prinsessan Sofias mamma Marie Hellqvist också med?

– Nej, hon var inte med.

Slottskyrkan
Slottskyrkan på Kungliga slottet.

De ukrainska gudstjänsterna på slottet inleddes i påskas – och den första hölls i närvaro av Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk. Prinsessan Sofia hälsade även den gången välkommen – å kungens vägnar – och mer än 400 ukrainare deltog.

Annons

Efteråt blev det saftkalas i slottsvalvet, ett ljus i mörkret för alla barn som hade flytt från kriget. Och Erik Hellqvists engagemang ser ut att ha funnits redan då.

Hovet: Sofias pappa Erik Hellqvist är funktionär på slottet

På hovets bild från i våras ser man prinsessan Sofia som värdinna vid det välkomnande bordet med kaffe, saft och det ukrainska bakverket pascha. Och vem skymtar man i bakgrunden om inte pappa Erik, vars uppdrag på slottet alltså har gått under radarn – fram tills nu.

Prinsessan Sofia och hennes pappa vid den första ukrainska gudstjänsten på slottet
Prinsessan Sofia har teamat ihop sig med sin pappa. Hon representerar Kungahuset – och han är funktionär.

Foto: TT, yatsyshyn_olichka/Instagram

Annons