Prinsessan Sofias revansch mot kritikerna

prinsessan sofias revansch
Prinsessan Sofia gör någonting historiskt. Hon tar ett kliv bort från det kungliga strålkastarljuset för att börja arbeta på ett sjukhus. Och hyllningarna låter inte vänta på sig. En slags revansch efter alla år av påhopp.
Annons

Nyheten om att prinsessan Sofia tar jobb inom vården för att hjälpa till i coronakrisen slog ner som en bomb. Och bilderna på den sjukhusklädda prinsessan har fått spridning över hela världen.

Prinsessan Sofias nya sjukhusjobb

Det är inte ofta man hör talas om en kunglighet som hjälper till med mat och städning på ett sjukhusgolv men Sofia vill finnas där för dem som verkligen behöver. Och just nu är vården en livsviktig samhällsfunktion, där resurserna inte räcker till just nu.

Sofia med två av sina nya kollegor på Sophiahemmet.
Sofia med två av sina nya kollegor på Sophiahemmet.

I svenska medier har det skrivits flera artiklar om Sofias nya jobb men även internationell press har uppmärksammat initiativet.

Annons
Annons

Tatler, Daily Mail, Fox News, People, InStyle, India Today och Hola USA skriver alla om Sofias nya vardag som vårdbiträde. Ett faktum som ytterligare visar hur ovanligt det ändå är.

prinsessan sofia
Nu får prinsessan revansch. Efter alla år av påhopp.

Det här är en slags revansch för prinsessan Sofia som inte blev särskilt bra behandlad i medierna, när hon kom in i kungafamiljen som Carl Philips nya flickvän.

Hyllas efter alla år av påhopp

Både Carl Philip och Sofia har pratat om alla de elakheter som skrevs om prinsessan i början. Och den smärtsamma upplevelsen resulterade senare i Prinsparet stiftelse, som är inriktad på att bekämpa hat på nätet samt skapa förståelse och respekt för människor med dyslexi.

Annons

– När vi blev tillsammans tror jag att det skapade väldigt mycket känslor hos väldigt många personer. Jag var en vanlig person som hade sociala medier och ett jobb där jag fick detta direkt till mig. Jag blev väldigt ställd över det enorma hat som riktades mot mig som person. Det är ju många år sedan nu, men det gjorde mig förvirrad och jag kände mig väldigt ensam, har Sofia sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

30 kommentarer till “Prinsessan Sofias revansch mot kritikerna”

 1. charlotte skriver: 20 april, 2020

  Jag har trott på den här flickan från början och man ser mer och mer hur arbetsvillig hon är. Det är det viktigaste som kunglig idag. Man ser andra med motsatt inställning.


  1. Anna skriver: 20 april, 2020

   Jag tror inte på någon särskild upprättelse för Sofias del. I och med att kungen minskat antalet personer som ska representera kungahuset i framtiden kommer hon och C P att få en allt mer marginell roll framöver, även om SD försöker framhäva dem så mycket som möjligt. När den här krisen är över händer något nytt, och så faller S insatser snart i glömska…men hon gläder sig säkert för stunden om hon läser era artiklar.


  2. IngridR skriver: 21 april, 2020

   Charlotte
   Förstår inte riktigt vad du lägger in i ordet arbetsvillig. Syftar du på de tillfällen hon syns på bild vid festligheter eller invigningar? Det kan knappast kallas arbete. Jämför gärna med vad de flesta utför en vanlig arbetsdag. Lägg därtill allt som ska göras i hemmet efter fem.


  3. charlotte skriver: 21 april, 2020

   IngridR,
   Arbetsvillig i kunglig bemärkelse! Vi vanliga medborgare ska väl fortsätta att “handla, laga mat, städa, hämta och lämna barn” utan att klaga dessutom. Svenskar är bortskämda! Det är en ynkedom. Vi har dessutom bra löner.


 2. Mary skriver: 20 april, 2020

  Kungligheter är vana att försörjas av skattebetalarna, så bra gjort Sofia att du visar att du kan försörja dig själv.


  1. josefin skriver: 20 april, 2020

   S försöjer sig väl inte själv?? Inte tror vi väl att hon avstàr de hovliga inkomsterna för att hon nu kan tjäna lite städsupport-pengar? Det hade varit bra om hovet, som drar PRväxlar pà det här jippo-arrangemanget, hade gàtt ut med informationen att hennes städlön skänktes till välgörande ändamàl.


 3. Leo skriver: 20 april, 2020

  Det var självklart att det blev en stark reaktion med de livsval S gjort, förändringen var inget eget val, kom genom CP! S hade många år på sig att läsa in en utbildning inom detta t.ex som hon säger sig brinna för, så gör kvinnor som lever i tiden, i ett land med alla möjligheter till studier. Fru Bernadotte hade räckt!


  1. Royalist javisst skriver: 21 april, 2020

   Utmärkt kommentar Leo, instämmer.
   Vill tillägga att när Sofia kom in i prins Carl Philips liv startade en diskussion om hennes lämplighet att företräda kungahuset utifrån hennes livsval och aktiviteter i USA, utvikningsbilder och TV-deltagande i Sverige. En sådan diskussion är inte förtal eller näthat. Det är en förståelig och saklig diskussion. (Näthat förekom också men det är en annan historia.)
   I dag är jag mycket nöjd med kungens val att fokusera helt på kronprinsessfamiljen. För framtiden.


 4. Minna skriver: 20 april, 2020

  Charlotte har mycket märkliga kommentarer


  1. charlotte skriver: 20 april, 2020

   Minna,
   Du har tidigare hållit med mig i mina kommentarer? Har något nytt hänt?


 5. Eva H. skriver: 20 april, 2020

  Tack Sofia för att du visar vad vi andra borde kunna göra – volontärarbeta ! De som uttryckt sig negativt angående din “snabbutbildning” borde kanske själva genomgå den och göra lite nytta !


 6. Dorte skriver: 20 april, 2020

  Stor ros til Sofia … det er fantastisk det hun gør


 7. Anna skriver: 20 april, 2020

  Skillnaden är att Sofia kommer från en vanlig familj, jag har blivit mer förvånad om Madeleine stod med städmopp och skurhink😆


  1. Gun-Marie skriver: 22 april, 2020

   Skulle verkligen blivit förvånad om Madeleine gjort utvikning i nån tidning men tror säkert hon har lärt sig och kan städa bort skiten efter alla påhopp under dom senaste åren sen Sofia kom in i bilden.
   Ha en fin å solig dag i dessa tider.


 8. Elna skriver: 20 april, 2020

  Mary
  Jag tror inte Sofia får betalt, om hon får det vore det skamligt. Jag tror inte det är några 8 timmars dagar.


 9. Minna skriver: 20 april, 2020

  Anna stämmer 100%


 10. Catrin skriver: 20 april, 2020

  En av de personer som uttryckt sig ganska kritiskt om S är SD:s nuvarande chefredaktör…i sin bok om C P skriver han vad drottningen ansåg om sonens val av flickvän, och det var ord och ingen visor…sant eller inte vet jag inte, men kritikerna finns närmare än vad SD kanske medger…!


 11. Taina Koivisto skriver: 20 april, 2020

  Fel tid att försöka få med sig svenska folket .Hur mycket kostar detta tilltag till oss skatte betalare.Dessa svåra tider vi är nu behövs inte sådant här JIPPO från kungligheter. Så ledsamt …..


 12. Bea skriver: 20 april, 2020

  Anna,
  Du hade kanske varit tacksam om du själv låg inlagd på sjukhuset att det då var rent och hygien omkring dig oavsett vem som höll i städmoppen.
  Hade du fattat vad det hela egentligen handlar om så hade kanske inte flinet ditt varit så stort.


 13. EwaW skriver: 20 april, 2020

  Minna
  Charlotte är helt förblindad av kungligheter, hon har alltid något positivt att säga oavsett vad det gäller.


  1. charlotte skriver: 21 april, 2020

   EwaW,
   Jag anser monarkierna vara ett nödvändigt inslag idag. Det betyder inte att jag gillar alla “kungligheter”. Det engelska kungahuset är helt ointressant för mig. När det gäller det svenska kungahuset försvarar jag drottning Silvia och prinsessan Sofia. Dessa behöver stöd. Har gjort så i ett decennium. De övriga klarar sig ändå. Man kan ändå vara positiv till dem.


 14. Elna skriver: 21 april, 2020

  Tack och lov för instagram. Sofia ser till att inte bli bortglömd, nästan varje dag.


 15. Sara skriver: 21 april, 2020

  Det är kanske läge att påminna om hur Daniel W:s sommarjobbande i äldrevården höjdes till skyarna i den här spalten. Varför är det plötsligt så mycket sämre när Sofia utför likadana uppgifter!? Varför ifrågasattes inte D:s kompetens och lämplighet?


  1. charlotte skriver: 21 april, 2020

   Sara,
   Det kan man verkligen undra!


  2. Midnattsol skriver: 21 april, 2020

   Men herregud, det var ju långt innan han blev kunglig och han gjorde inget väsen av det.. Dessutom skulle ingen säga att de fått en fördjupning i vårdyrket på de enstaka kurser i lyftteknik och basala hygienrutiner som de flesta sommarjobbare går igenom innan de börjar. Kurser som sträcker sig under några dagar… Bara Hellqvist skriver så..


  3. Desirée skriver: 21 april, 2020

   Daniel ifrågasattes visst när det blev känt att han var ihop med Victoria, har du glömt det? Sedan är väl inte Sofias aktiviteter innan hon träffade Carl Philip jämförbara med det Daniel gjorde i sin ungdom…


 16. Sara skriver: 21 april, 2020

  Det har i ärlighetens namn inte Sofia heller gjort. Det togs en bild, ja. Uttalandet om fördjupning i vårdyrket var måhända felaktigt, men det är fortfarande ett utmärkt initiativ med vårdjobb.


 17. EwaW skriver: 21 april, 2020

  Charlotte

  Varför är monarkierna ett nödvändigt inslag? Varför måste du försvara Silvia, finns väl inte så många som ogillar henne. Att du måste försvara Sofia med hennes bakgrund kan man ju kanske ha mer förståelse för.


  1. charlotte skriver: 22 april, 2020

   EwaW,
   För att kunna diskutera de frågor du har måste man vara monarkist och förstå de värden monarkierna har för varje land. De flesta här är ju republikaner och det är konstigt att dessa samlats här på en kunglig tidning. På F-book är det bara fina tacksamma kommentarer till kungahusen generellt.


 18. Mary skriver: 22 april, 2020

  Josefin och Elna,

  Sofia visar att hon kan försörja sig, inte att hon försörjer sig själv. Hon visar att hon kan städa, desinficera och annat som hör till ett vårdbitädes arbetsuppgifter. Eftersom hon är kunglig behöver hon inga egna förvärvsinkomster men förmågan finns. Hoppas det blev klart nu.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar