Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessans egna ord om hårda uppväxten – avslöjar pappans regler: "Strängt förbjudet"

11 jun, 2024, 12:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Prinsessan blir lite extra personlig i intervjun...
Annons

Det är speciellt att växa upp som en medlem av kungafamiljen, där det snabbt gäller att lära och anpassa sig efter de regler som gäller både innanför och utanför slottets murar.

En som vet en hel del om det är prinsessan Alexandra, dotter till tyska prins Richard.

Bråket som skakade Victorias & Daniels bröllopBrand logo
Bråket som skakade Victorias & Daniels bröllop

Prinsessan Alexandra om sin fars regler

Likt ”Hagasessorna” och deras bror, vår egen kung, vistades prinsessan Alexandra många somrar utomhus runt slottets grönområden.

Och i en intervju med Billedbladet ser Alexandra nu tillbaka på sin uppväxt i Berleburg, som var präglad av en hel del regler hennes far hade satt i verk.

– Som barn lekte vi mycket ute i Berleburg, särskilt i skogen. Far var i den mån en friluftsmänniska. Att vistas inomhus var strängt förbjudet. Även på vintern fick vi vara ute i många timmar, med snödräkter på. Och om min pappa fick reda på att vi var inomhus... då vi fick problem, berättar prinsessan.

Annons

Trotsade förbudet

Däremot är kungliga barn oftast som vilka andra barn som helst, och för Alexandra lockade sommarlovs-tv mer än att vara utomhus. Tur för henne då att föräldrarna hade jobb att resa iväg på, och därför inte kunde stanna hemma och se till att de var utomhus hela tiden.

– Ibland var det något jag absolut ville se och då smög jag inomhus och tittade på tv. När jag kunde höra min pappa köra upp i en bil stängde jag snabbt av tv:n och sprang till en helt annan plats, så att han inte märkte att jag satt inne, säger Alexandra och fortsätter:

– Men det har också lärt mig att hitta på lek utomhus. Så vi var mycket mer medvetna om vad som fanns omkring oss ute i naturen.

Aktuell med ny bok

Idag är prinsessan aktuell med boken ”En trädgård för livet”, som hon skrivit under namnet Alexandra zu Sayn-Wittgenstein tillsammans med Nanna Louise Teckemeier.

Trädgårdsarbete är ju någonting som ligger Alexandra varmt om hjärtat, och i boken bjuder hon in till en promenad genom de vackra slottsträdgårdarna samtidigt som hon ger sina allra bästa tips på hur du får en färgglad och levande trädgård.

Annons