Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsessans intima gest i tv avslöjade förhållandet med pappans medarbetare

31 mar, 2021, 08:00 
https://image.svenskdam.se/image-7273048?imageId=7273048&width=1320&height=1320&cropw=60.61&croph=52.24&x=28.57&y=9.36
Lars Johansson
Hon var skandalprinsessornas översteprästinna. Tabloidpressen fullkomligt älskade den kejderökande, whiskeypimplande prinsessan Margaret – som grädde på moset hade hon dessutom ett utsvävande kärleksliv. Men när den omsusade skönheten försökte gifta sig med pappa kungens adjutant tog det tvärstopp och hon tvingades till valet som plågade henne resten av livet.
Annons
5 saker som drottning Elizabeth hatar!Brand logo
5 saker som drottning Elizabeth hatar!

Det började ju så bra för Margaret Rose.

Hon föddes 1930 på slottet Glamis i Skottland och ska som andrabarn ha varit sin pappas favorit och ögonsten. Pappa var prins Georg, tvåa i tronföljden och på bekvämt avstånd från att tvingas axla rollen som monark över det brittiska imperiet.

Men under 1936 ställs allt på ända.

Först dör Margarets farfar kung Georg V. Tio månader senare abdikerar hans äldste son Edvard VIII för att kunna gifta sig med sitt livs kärlek, dubbelt frånskilda amerikanskan Wallis Simpson.

Helt plötsligt tvingas Margarets pappa ta över rollen som kung, han blir Georg VI. Fyra år äldre systern Elizabeth är näst i successionsordningen och ska skolas till framtida drottning. Lillasyster blir mindre viktig.

Margaret blir rebellen i kungafamiljen

Som om det inte skulle räcka jämförs Margaret hela tiden med Elizabeth, som var plikttrogen, noggrann och duktig. Revolten är ett faktum. Margaret blir rebellen som älskar att chockera med snabba bitska repliker och ett gränslöst beteende.

Annons

Hennes liv fylls nu med cigaretter, tre paket om dagen enligt uppgift, drinkar i massor och ständiga klädbyten. Samt. Drömmen om den stora kärleken. Den sort som är menad att vara för evigt.

När skandalromansen mellan prinsessan Margret och frånskilde tvåbarnspappan Peter Townsend läckte ut skakade kristallkronorna på Buckingham Palace.

Och Margaret hittar den. På helt fel ställe. Nämligen hos gifte kaptenen Peter Townsend, pappa kungens adjutant. Ett i hovets ögon ytterst opassande förhållande.

Att Peter har fru och barn är inget som avskräcker varken honom eller Margaret. De tillbringar allt mer tid tillsammans och flörten övergår i himlastormande kärlek. Han begär skilsmässa, vill lämna familjen och gifta sig med sin prinsessa.

När Margarets pappa Georg VI, hastigt insjuknar och dör är det Peter som är där och plockar upp henne, ser till att hon inte huvudstupa störtar ner i sorg och förtvivlan.

Annons

Hittills har romansen hållits hemlig, även om rykten cirkulerar. Det är under storasystern kröning till Elizabeth II som allt rämnar.

Intima handlingen avslöjade förhållandet

Ceremonin tv-sänds och när Margaret inte kan låta bli att borsta bort dammkorn från sin kärestas kavaj är skandalen ett faktum. Handlingen är för intim för att den ska undgå någon.

Hovet bestämmer sig snabbt för att göra allt i deras makt för att sära på kärleksparet. Peter Townsend skickas i väg till Bryssel för ett tvåårigt uppdrag.

Men det hjälper inte. När han återvänder finns känslorna mellan honom och Margaret kvar. De vill fortfarande gifta sig.

På Buckingham Palace balkong, direkt efter Elizabeths kröning. Foto: Mary Evans Picture Library

Då tar hovet – i förlängningen Margarets egen storasyster Elizabeth II – fram det riktigt tunga artilleriet.

Annons

Prinsessan får själv bestämma vem hon ska gifta sig med när hon fyller 25. Men väljer hon frånskilde Peter mister hon sina titlar, sitt apanage och de kungliga privilegierna. Margaret kommer att bli fru Townsend, långt från glamouren och sitt vanliga liv.

Efter svåra kval är det en inombords förtvivlad prinsessa som i direktsänd radio meddelar:

“Jag har beslutat att inte gifta mig med kapten Townsend, jag önskar inte bryta mot kyrkans bud, i medvetande om mina plikter mot samväldet”.

Gifter sig med en kopia av Margaret

Peter söker tröst i en belgiska, Marie Luce, som han träffat under sin tid i Bryssel. Hon är i det närmaste en kopia av Margaret och hälften så gammal.

Prinsessan själv är förtvivlad. Hon kastar sig ut i Londons nattliv och ses med en rad olika män vid sin sida. Savoy och Ritz är favoritställen.

När hennes livs kärlek så offentliggör att han förlovat sig med sin unga belgiska accepterar Margaret frieriet från Antony Armstrong-Jones, en trendig innefotograf med smak för det goda i livet. 1960 gifter de sig och blir ett hett och ständigt omskrivet par på den engelska stjärnhimlen. Socitetsfesterna avlöser varandra. Makarna får två barn tillsammans, David och Sarah.

Peter Townsend och Margaret-kopian Marie Luce som han gifte sig med.

Under Margarets och Antony Armstrong-Jones USA-turné 1965 gör de både succé och skapar kaos. Amerikanarna imponeras av den kungliga och glamourösa framtoningen. President Lyndon B Johnson fascineras av prinsessan vid den stjärnspäckade mottagningen i Vita huset.

Annons

Sin vana trogen ser dock Margaret till att även skapa turbulens. Bland annat ska hon ha förolämpat Judy Garland genom att på stående fot be henne sjunga. Och Hollywood-ikonen Grace Kelly, Monacos framtida prinsessa, får veta att hon inte ser ut som en filmstjärna.

Den äktenskapliga lyckan varar inte för Margaret och Antony Armstrong-Jones. Båda två har en rad affärer vid sidan av under den tid de är äkta makar. De skiljs slutligen åt 1978 efter att News of the world publicerat bilder där prinsessan umgås intimt med sin trädgårdsmästare.

Margret är ständigt, fram till prinsessan Dianas och prins Charles intåg på mediearenan, första hovleverantör av kungliga skandaler.

– Att vara olydig är mitt nöje, ska hon vid ett tillfälle ha sagt till Jean Cocteau, fransk konstnär, poet, filmskapare och författare.

Margarets sista svåra tid

Prinsessan gör sig också känd för att vara mycket krävande och för att utnyttja sina kungliga privilegier till fullo. Att ha hennes som gäst är en veritabel utmaning. Hon vill se gästlistan i förväg, stryka dem som inte faller henne i smaken. Vid middagar ska alla vänta på hennes ankomst, hon kan vara timmar sen, och blir det efterfest får ingen gå hem innan prinsessan själv gör det. Margaret älskar musik och sjunger gärna själv. Ju större publik, desto bättre.

Margaret och Antony Armstrong-Jones.

Med åren tar prinsessans hårda leverne ut sin rätt. Hennes skönhet och slagfärdighet är ett minne blott. Hon drar sig tillbaka till sin karibiska favoritö Mustique och till det kungliga slottet Balmoral i Skottland.

Annons

Under 1990-talet drabbas Margaret av en rad sjukdomar. Hon är ensam och olycklig. Trots att storasyster Elizabeth II förnekat henne att få gifta sig med sitt livs kärlek hörs syskonen nästan varje dag i telefon. Samtalen är en ljuspunkt i tillvaron för prinsessan.

I februari 2002 går Margaret, 71 år gammal, bort i sviterna av en rad hjärnblödningar. Hon sluter sina ögon för sista gången på King Edward VII Hospital i London.

Ända in i det sista är det minnet av det som aldrig fick bli som plågar henne. Kärleken till kapten Peter Townsend dör först med henne. Hon bär den förbjudna lyckan som ett sår i bröstet under hela sitt liv

Annons