Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsparet avslöjar: Det ska surrogatbabyn heta

13 maj, 2024, 20:11 
Kung Frederik och drottning Mary med prins Gustav och prinsessan Carina
Unika valet till nyfödda prinsessan: Oj, vilket ovanligt namn!
Annons
Underbara baby-yran i familjen Hellqvist!Brand logo
Underbara baby-yran i familjen Hellqvist!

Världen har fått en ny prinsessa:

Född den 26 april, av en surrogatmamma i USA. Och dotter till kronprinsessan Victorias syssling prins Gustav och hans halvsvenska fru prinsessan Carina.

En kunglig nedkomst som slog ner som en bomb, eftersom det var ytterst få som var invigda i hemligheten och kände till att det var en kunglig baby på väg.

Prins Gustav och prinsessan Carina som fått två barn med hjälp av surrogatmödraskap
De nyblivna tvåbarnsföräldrarna prinsessan Carina och prins Gustav.Foto: Mads Claus Rasmussen/TT
Annons

Surrogatmödraskap är ju fortfarande en kontroversiell fråga, och att kungligheter använder sig av den möjligheten för att få barn hör inte till vanligheterna.

Den nyfödda prinsessan är faktiskt den kungliga sfärens andra officiella surrogatbaby någonsin. Först på plan var hennes ettårige bror, en småtting med det mäktiga namnet prins Gustav Albrecht. Och bakom deras okonventionella tillkomst döljer sig en mörk historia.

Prins Gustav Albrechts dop på slottet Berleburg, med kung Frederik och drottning Mary bland gästerna
Mary och Frederik var hedersgäster när baby Gustav Albrecht döptes – och kronprins Christian blev gudfar.Foto: Kongehuset

Själv har mini-prinsessan nu hunnit bli 18 dagar gammal, och det är inte känt om hon fortfarande är kvar hos sin surrogatmamma i USA, tillsammans med prins Gustav och prinsessan Carina.

Annons

Det ska nya kungliga surrogatbabyn heta

Däremot har vi fått veta vad hon ska döpas till – och det är inget vanligt kungligt namn som hennes stolta föräldrar har valt:

Prins Gustav och prinsessan Carina med kung Frederik och drottning Mary
Prins Gustav och prinsessan Carina med kung Frederik och drottning Mary.Foto: TT

Världens just nu minsta prinsessa ska kallas för Mafalda – det bekräftar Gustav och Carinas för vår danska systertidning Billed-Bladet, via sin talesperson. Och det namnet hade ingen gissat på, även om det faktiskt har funnits en Mafalda längre bak i prins Gustavs släkt.

Denna historiska kungliga baby har dock en nutida namne i 30-åriga prinsessan Mafalda av Saxen-Coburg-Gotha, som vi såg i vimlet på prinsessan Ingrid Alexandras 18-årsfest häromåret. Och nere på kontinenten glammar det runt en prinsessa vid namn Mafalda av Hessen.

Annons
Prinsessan Mafalda av Saxen-Coburg-Gotha med sin syster prinsessan Olympia
Prinsessan Mafalda, sprungen ur Bulgariens ex-kungahus. Här på slottet i Oslo med sin syster prinsessan Olympia.Foto: Dana Press/TT
Prinsessan Mafalda av Hessen
...och ladyn med mobilen är prinsessan Mafalda av Hessen.Foto: Willi Schneider/Shutterstock/TT
Annons

Foto: TT, Kongehuset.

Annons