Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prinsparets drag får hovexperterna att reagera: "Desperata"

25 jan, 2024, 19:15 
Louise Wibergh Lenti

Medan kung Charles förbereder sig för operation och prinsessan Kate ligger på sjukhus passar prinsparet på att göra en stor markering.

Annons
5 chockavslöjanden i prins Harrys nya skandalbokBrand logo
5 chockavslöjanden i prins Harrys nya skandalbok

Det är en något skör och känslig tid för det brittiska kungahuset för tillfället.

I mitten av januari fick vi veta att kung Charles ska opereras på grund av en förstorad prostata. Kungens tillstånd rapporterades som godartat men han kommer trots det behöva skjuta upp sina åtaganden en tid efter operationen för att återhämta sig. Operationen ska äga rum vilken dag som helst nu.

Vid samma tidpunkt fick vi veta att prinsessan Kate är inlagd på sjukhus efter att ha genomgått en planerad magoperation. Operationen ägde rum den 17 januari och Kate beräknas vara inlagd på The London Clinic i 10-14 dagar för att sedan fortsätta sin återhämtning hemifrån. Hovet räknar med att hon kommer kunna återgå till sina offentliga uppdrag först efter påsken.

Annons

När pappa Charles och svägerskan Kate ligger på sjukhus passar Harry och Meghan på att resa till Jamaica – ett drag som många hovexperter ifrågasätter starkt.

En komplicerad relation till Jamaica

Det brittiska kungahuset har haft en minst sagt ansträngd relation till Jamaica. Storbritanniens monark (tidigare drottning Elizabeth och nu kung Charles) är formellt statschef i landet men den politiska makten utövas av premiärministern Andrew Holness och regeringen.

Både befolkning, myndighetspersoner och experter har länge ifrågasatt varför Jamaica inte blivit en republik. Detta blev tydligt inte minst vid William och Kates kritiserade besök till Jamaica våren 2022.

Prinsparet reste på en turné i drottningens räkning för att fira hennes platinajubileumsår. Det William och Kate inte var helt beredda på var den kritikstorm som skulle möta dem vid deras ankomst.

William, Kate, protester Jamaica 2022
William och Kate möttes av protester istället för hejarop vid deras besök i Jamaica våren 2022.

Både befolkningen och högt uppsatta personer i Jamaica skrev under ett brev adresserat till William och Kate där man meddelade att man inte ville delta i firandet. I stället uppmanade de den brittiska monarkin att betala skadestånd för kolonialismen och slavhandeln som skett i landet.

Annons

Jamaicas justitieminister Marlene Malahoo Forte meddelade även i samband med kung Charles kröning förra året att det finns en vilja att låta Jamaica bli en republik. En folkomröstning planeras att hållas i frågan under 2024, rapporterar Aftonbladet.

Ett oväntat drag från Harry och Meghan

Under tisdagen den 23 januari hade filmen "Bob Marley: One love" världspremiär. På röda mattan i Jamaica kunde man se flera av landets höjdare, bland annat premiärministern Andrew Holness och hans fru, på plats för att hylla reggaelegenden Bob Marley.

Plötsligt dök ett oannonserat par upp i vimlet – Meghan Markle och prins Harry!

De välkomnades med stora leenden och sågs posera tillsammans med flera jamaicanska ledare. Premiärministern valde till och med att dela vidare bilden på honom och prinsparet i sina sociala medier.

Meghan Markle, prins Harry, premiärministern Andrew Holness, Juliet Holness, Bob Marley: One love
Harry och Meghan minglar med Jamaicas premiärminister Andrew Holness och hans fru Juliet Holness.

Hovexperten Richard Fitzwilliams är övertygad om att prinsparets besök var ett "metvetet budskap" till det brittiska kungahuset.

Annons

– Det är som att prinsparet vill säga ”titta vad som kunde ha hänt om vi stannat kvar i kungahuset”, säger Fitzwilliams till The Sun.

Han menar att paret tydligt utnyttjar sin popularitet i Jamaica för att pressa kungafamiljen, speciellt när kungafamiljen befinner sig i en försvagad situation med två medlemmar på sjukhus.

Även hovexperten Angela Levin tycker att prinsparets drag kan anses osmakligt och att det tyder på en viss ytlighet.

– Jag tror att båda är desperata att synas på rätt ställen, och att vara på en filmpremiär som den här passar in på det mönstret. Jag tycker faktiskt att det är genant, säger hon.

Foto: TT

Annons