Privata bilderna som drottning Elizabeth försökte stoppa – nu är de ute

Drottning Elizabeth har i flera år kämpat för att stoppa de privata bilderna från att läcka ut. Nu har hon förlorat kampen.

Drottning Elizabeth är en ytterst principfast kvinna. Hon har en tydlig bild av hur en kunglighet ska bete sig och representeras – och hon avviker sällan från denna.

Men en gång gjorde hon ett undantag. Ett undantag som länge dolts för oss, men som plötsligt blivit tillgängligt igen.

Drottning Elizabeth försökte stoppa privata bilderna

Drottning Elizabeth

Vi får se en helt annan drottning Elizabeth i dokumentären.

För mer än femtio år sedan, 1969, gjorde Elizabeth något som går i stick i stäv med hur vi uppfattar henne. Hon tillät ett tv-team från BBC att följa henne och resten av kungafamiljen under en längre period.

Resultatet blev "The Royal Family", en unik dokumentär som bjöd tittaren på inblickar i det allra mest privata kring den brittiska kungafamiljen.

BBC drog självfallet in enorma tittarsiffror på kuppen. Men Elizabeth ångrade sig. Så här sammanfattar magasinet Bazaar förloppet.

"Dokumentären betraktades som en PR-succé. Men efter om den var en stor bedrift, så gav Elizabeth order om att man skulle lägga in den i ett valv – och den har aldrig setts i sin helhet innan dess."

Förrän nu. Mot drottningens vilja, får man anta, har hela dokumentären dykt upp på Youtube.

LÄS MER: Så pressades Meghan att lämna kungahuset

Nu firar alla kungahusnördar

I kommentarsfältet är rojalisterna helt lyriska.

"Hur gick det här till? Jag trodde att vi aldrig skulle få se detta", skriver en användare.

"Jag vet inte hur du fick tag på en kopia av detta, och jag skulle gärna veta mer, men tack. Jag har velat se den här i decennier", skriver en annan.

"Jag trodde aldrig att den här filmen skulle se dagens ljus igen. Helt fantastiskt."

Det brittiska hovet har än så länge inte kommenterat faktumet att dokumentären dykt upp på Youtube. Inspelningen av dokumentären finns skildrad i Netflix-succén The Crown, där det också slås fast att Elizabeth beslutade sig för att aldrig göra något liknande igen.

– De insåg att om de bjöd in så där för ofta, då skulle de trivialisera sig själva, döda lite av magin, säger historikern Robert Lacey, som var konsult åt Netflix.

LÄS MER: Silvias dramatiska familjehistoria – återföreningen med Walther

LÄS MER: Kungens hemliga grabbgäng – Silvia tvingades säga ifrån

LÄS MER: Hemliga sällskapen runt kungen – ritualer, kvinnoförbud och maktspel