Privata Sofia – dök upp i hemlighet utan sin prinsesstitel

Prinsessan Sofia

Hon har gått från Sofia Hellqvist till Hennes Kungliga Höghet prinsessan Sofia. Men ibland skippar hon prinsesstiteln och är helt privat!
Prinsessan Sofia avslöjar detaljerna om jobbet på Sophiahemmet!
Slå på ljud

Att vara prinsessa har förstås sina solklara fördelar, som den kungliga glansen och elegansen. För att inte tala om juvelerna – och den självklara platsen i rampljuset. Som i sin tur ger en plattform för att kunna förändra och påverka världen till det bättre.

Men ibland är det säkert också skönt att bara få vara vanlig, och den rollen fick prinsessan Sofia verkligen chans att återvända till under sin tid som vårdbiträde på Sophiahemmet – det privata sjukhus i Stockholm som en gång grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia.

LÄS MER: Prinsessan Sofias förändring – från vårdbiträde till ”chef”

Prinsessan Sofias sjukhusuniform och namnskylt utan titel

Kitet som väntade Sofia första dagen på nya jobbet. Och något ”prinsessande” var det inte tal om.

Som volontär var Sofia på plats två dagar i veckan för att avlasta vårdpersonalen. Hon städade, desinficerade, hjälpte till i köket och med omsorgen om patienterna.

Så här berättar Johanna Adami, rektor för Sophiahemmet Högskola:

– Torsdagen den 16 april 2020 kom prinsessan Sofia till Sophiahemmet i egenskap av student, i vita byxor, blå tunika och lika foträta skor som övriga deltagare. Sedan blev hon ”Sofia” med alla under tiden hon var kvar på sjukhuset, där hon som volontär jobbade som biträde på olika vårdavdelningar.

Prinsessan Sofia som Vårdbiträde på Sophiahemmet

Prinsessan Sofia klädd i den klassiska marinblå bussarongen, och med en namnskylt där det bara står ’Sofia’. Ingen titel och inget efternamn.

Det är i den nyutgivna boken Ställa upp. Det stora Beredskapslyftet (Annica Triberg, Bokförlaget Max Ström 2021) som prinsessan Sofias insats lyfts fram.

Hon var en av de 300 personer som gick Sophiahemmets snabbutbildning och hon blev kvar i ett knappt år: Hon slutade kort innan prins Julian kom till världen i mars 2021 (även om det inte är uteslutet att hon gör comeback).

Efter tiden på Sophiahemmet sa prinsessan att hon hade fått en helt ny syn på verksamheten:

– Att få se sjukvården inifrån på det här sättet, att själv möta patienter och att se trygga, välutbildade sjuksköterskor ’in action’, det är sällan jag har varit så imponerad.

– Att i denna svåra tid få möjlighet att hjälpa till är oerhört givande. Tack!

Prinsessan Sofia och Sophiahemmet

Sophiahemmet Stockholm

Sophiahemmet i Stockholm – här har det bedrivits sjukvård i 132 år.

Foto: TT

Sophiahemmet invigdes år 1889 och är ett av Sveriges äldsta privata sjukhus. Det ligger vid Valhallavägen i Stockholm och grundades av kungens farfars farmor drottning Sofia, som också lånat ut sitt namn.

LÄS MER: Nya bilden på prinsessan Sofia som vårdbiträde

LÄS MER: Prinsessan Sofias kungliga comeback – se hennes succé på slottet

LÄS MER: De bästa bilderna från prins Julians dop!

Foto: TT, Prinsparet/Instagram.