Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Psykologens ord till Märtha Louise – så gick hon vidare efter Aris död

prinsessan märtha louise

TT
För Märtha Louise var det en viss mening som hjälpte henne att gå vidare efter Ari Behns död.
Hör hela Ari Behns dotters gripande farväl
Slå på ljud

Nu har det gått ett år sedan Ari Behn gick bort och hans familj och anhöriga har spenderat en första julhelg utan honom. Märtha Louise har beskrivit hur de tacklade den stora sorgen under juldagen, årsdagen för hans bortgång, och det var genom både skratt och tårar.

I norska Relasjonspodden berättar hon mer om den hjälp de fick när de var tvungna att gå vidare efter Aris död, hon och döttrarna tillsammans. Bland annat fick de hjälp av psykologer med att både tackla sina egna känslor och lära sig mer om psykologin som ligger bakom en människas val att ta sitt eget liv, något hon tyckte hjälpte stort.

prinsessan märtha louise

Märtha Louise med sina flickor Emma, 11, Leah, 15, och Maud, 17. De spenderade mycket tid tillsammans hemma under våren, något som hjälpte dem att gå vidare.

TT

– Det första som psykologerna sa till oss var att det är inte vårt fel, säger Märtha Louise i podden.

– Det har vi varit bra på att ta till oss, det är det inte. Vi hade en väldig tur att ingen av oss hade något outsagt med Ari, det hade varit jättetufft, fortsätter hon.

Märtha Louise: ”Dömer sig själv”

Enligt Märtha Louise bidrog mer kunskap till att de snabbare kunde gå vidare som en familj.

– De säger ju det att människor som begår självmord de ser inte verkligheten längre, de ser bara att alla har det bättre utan dem och får tunnelsyn. Att veta de sakerna om självmord är svårt, man måste möta skulden också, men så måste man prata om det som är svårt så att det går att gå vidare. Annars sitter man och dömer sig själv för resten av livet, säger Märtha Louise i podden.