Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Regeringens kryptiska meddelande - 1 år efter Elizabeths död

26 jul, 2023, 08:00 
Felicia Plåt
Drottning Elizabeth
Elizabeth dog den 8 september 2022. Foto: TT

Planerna för drottning Elizabeths minnesmärke har börjat planeras.

Annons

Den 8 september 2022 var en riktigt sorgsen dag för hela världen. Det var dagen då den 96 åriga drottning Elizabeth gick bort. Hon var den längst sittande monarken i historien med hennes 70 år på tronen.

Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskanBrand logo
Därför blir Camilla drottning – Elizabeths önskan

Den stora begravningen

Elva dagar efter hennes borgtång arrangerades en stor begravning till minne av drottningen. Hennes kistan kördes med vagn från Palace of Westminster till jättekatedralen Westminster Abbey. Där väntade cirka 500 statschefer, kungligheter och presidenter för att ta sitt sista farväl av drottningen. Och det var inte ett öga torrt under dagen.

Snart har det gått ett år sedan drottningen gick bort och nu har planer börjat smidas för att göra ett minnesmärke för att hedra drottningen.

Annons

Enligt tidningen The Telegraph håller en kommité på att sättas ihop för att planera och fixa allt för att statyn ska få ta plats.

"Det kungliga hushållet och regeringen anses ha arbetat "hand i hand" med projektet och medlemskapet i kommittén kommer att tillkännages före årsdagen av hennes död den 8 september", rapporterade tidningen.

Nya regler om drottningen namn

Det hela började efter att den brittiska regeringen gav ut nya råd angående hur man får använda drottning Elizabeths namn vid minnesmärken.

Enligt reglerna ser regeringen positivt på att använda den bortgångna majestätens namn för att minnas henne, till exempel för att namnge en park, trädgård eller gata.

"Förfrågningar som innehåller "minnesmärke" eller "minne" i ett föreslaget namn kommer sannolikt att ses positivt på. Den fullständiga titeln drottning Elizabeth II kommer att fortsätta att vara nära skyddad och endast beviljas för ansökningar med starka kungliga kopplingar.”

Det brittiska hovet har däremot inte uttalat sig om den planerade minnesmärket ännu. Men flera tycker att drottningen borde få en minnesmärke pågrund av alla hennes fina år som monark.

Drottning Elizabeths föräldrar är båda hedrade med statyer utanför The Mall of London.

Nu väntar vi med spänning för att följa och se resultatet av planeringarna kring hur de kommer hedra drottningen.

Annons