Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Regeringens tydliga uppmaning till prinsessan Madeleine: Tala ut

10 maj, 2024, 18:00 
Prinsessan Madeleine
Regeringen har uppmanat prinsessan Madeleine att tala ut och säga sanningen.
Annons

När prinsessan Madeleine föddes tilldelades hon två hertigdömen: Gästrikland och Hälsingland. Beskedet möttes med jubel – men under åren har relationen mellan prinsessan och hertigdömen var långtifrån friktionsfritt.

Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!Brand logo
Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!

Regeringens uppmaning till prinsessan Madeleine

Madeleine har fått kritik vid upprepade tillfällen för att hon besökt sina hertigdömen alldeles för sällan. När hon och maken Chris O'Neill varit i Sverige har de i stället hållit sig till Stockholm, med undantag för utflykterna till Öland och Solliden.

Prinsessan Madeleine
Madeleine – ständigt kontroversiell!TT

– Jag minns ju hur det var i Gästrikland och Hälsingland när kungen meddelade att hon skulle vara hertiginna här, det var en enorm glädje. Och när hon varit här så har folk varit väldigt stolta, så det är väldigt tråkigt att hon inte kommit hit sedan dess, har Leif Eriksson, tidigare kanalchef på P4 Gävleborg, sagt till Svensk Dam.

Annons

Leif skrev även ett öppet brev till Hovet, där han kritiserade Madeleine för att hon så sällan ställer upp i intervjuer – speciellt med lokala medier.

Där fick han medhåll från från regeringshåll. Dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke stämde villigt in i kritiken.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att alla makthavare låter sig intervjuas, granskas och utvärderas, sa Alice till Expressen och betonade att hon betraktar kungafamiljen som makthavare.

– Makthavare med en stor påse skattepengar. Så självklart har skattebetalarna rätt att få dom utvärderade och granskade.

Hårda orden i debatten: "Skärp dig"

Men Madeleine hade även sina försvarare. Debattören Isabella Löwengrip tyckte att Leif borde "skärpa sig".

”Jag är mer intresserad av hennes jobb med Childhood än vad hon tänker om Gävles näringsliv. Dessutom kan jag undra, vad har svensk press gjort för att förtjäna hennes tid. 99% av det som skrivs om henne är negativt, svenska journalister gräver jämt med en enorm jantespade för att hitta det minsta lilla som kan spä på den felaktiga bilden av henne", skrev Isabella på sin blogg.

Annons