Så är det att vara syster till en ingift prinsessa

lina hellqvist sara hellqvist prinsessan sofia

Hur känns det att få en drottning, kronprinsessa eller prinsessa till syster? Det finns flera "vanliga" kvinnor i kungliga Europa, som plötsligt måste vänja sig vid att bli inbjuden till slott och herresäten. Prinsessan Sofia har två systrar som blev riktigt häpna, när det insåg vem nya pojkvännen var som skulle "presenteras" hemma i köket i Älvdalen.

Hur är det att stå i skuggan av sin prinsess-syster? Dagens ingifta prinsessor har olika bakgrund, men ingen är kunglig från start. En sak har de dock gemensamt. Alla har systrar, vars liv påverkats av den nya situationen. Mette Marits storasyster Kristin blev ordentligt förvånad när familjens yngsta dotter, och partyglad singelmamma, gifte sig med Norges kronprins! För vissa andra var det ganska naturligt att plötsligt bli del av ett kungahus. Belgiska drottning Mathildes systrar till exempel är barn till en greve, uppväxta på slott och umgås i belgiska societetsgräddan.

Drottning Mathilde

Prinsess-systern kan spegla sig i den kungliga glansen, men behöver inte stå i rampljuset på heltid. Orättvist är det kanske, att svågern är blivande kung, medan den egna äkta hälften är en vanlig löntagare. Men lite av den kungliga stjärnglansen strös även över systrarna, på gott och ont. Här gör vi en kartläggning av de kungliga damernas okända systrar.

Mette-Marit av Norge

Kristin fick hela sin familj granskad under lupp, när kritiserade lillasystern och singelmamman Mette Marit gifte sig kungligt. Storasyster Kristin Höiby Björnöy, var vid lillasysterns bröllop gift och bodde tillsammans med man och barn i en tvårummare vid Kristiansands station.

Kristin-Hioby

Kristin-Hioby

Paret hade var sitt barn från tidigare förhållanden och två gemensamma. Nu är de separerade. När dottern Kamilla konfirmerades, var Mette-Marit där, med stort pressuppbåd och ivriga fotografer i släptåg.

Mette-Marit-och-Kristin

Mette Marits storasyster Kristin blev ordentligt förvånad när familjens yngsta dotter, och partyglad singelmamma, gifte sig med Norges kronprins!

Det har inte varit helt lätt för Kristin med tanke på den uppståndelse som var kring Mette Marit och kronprins Haakons kärlek. Vilken skandal att en ensamstående mamma skulle gå och bli landets nästa drottning! Den massiva mobbning som lillasystern utsattes för var mycket pressande, även för Kristin. Hennes egen familj blev synad i sömmarna, det fnystes och rynkades på näsorna. Höibys var ju inte fina nog. Även om syskonen höll ihop, kunde de inte lita på vad pappan, nu framlidne Sven O Höiby, hittade på.

Mette-Marit i rosa klänning påväg till regeringsmiddagen kvällen innan Victorias bröllop.

Mette-Marit i rosa klänning påväg till regeringsmiddagen kvällen innan Victorias bröllop.

Sven O Höiby spädde på Mette Marits dåliga rykte genom att uttala sig indiskret om henne i media, för att inte tala om när han gifte sig med en strippa! Pappan var alkoholiserad pensionär, men arbetade tidigare som journalist, skrev böcker och hade egen reklambyrå.

Per Höiby, Mette-Marits brir, och mamma Marit Höiby

Per Höiby, Mette-Marits brir, och mamma Marit Höiby

Mamma Marit är numera glad pensionär som arbetat i Kreditkassen i Kristiansand. Hon är sedan mitten av 90-talet omgift med Rolf Berntsen, också han pensionär. Mette-Marits äldste bror Espen är SAS-kapten och bor i en flott villa på idylliska Andöya med fru och tre barn. Tolv år äldre brodern Per Höiby, har tidigare råkat kungaparet. Han var i flera år kung Haralds adjutant.

Mathilde av Belgien

Drottning Mathilde har idag två yngre systrar och en bror, grevinnorna Helene, Elisabeth, och greve Charles-Henri.

Mathilde

Det är en barnrik familj hon kommer i från. Inte undra på att hon själv velat ha många barn. Kungaparet av Belgien har fyra stycken.

Mathildes mamma Helen d´Udekem d`Acoz , (i svart) och syster Elisabeth.

Mathildes tredje lillasyster, Marie-Alix, omkom tragiskt i en bilkrasch den 14 augusti 1997, sjutton dagar innan Lady Diana gick samma öde till mötes. I bilen fanns också Mathildes farmor prinsessan Sophie Sapieha. Olyckan inträffade i nära Liège i Belgien. Det ofattbara hade hänt. Familjen chockades svårt, speciellt Mathilde som alltid haft Marie-Alix vid sin sida hela livet. Det skiljde endast ett år mellan dem, och sedan barnsben hade de två delat allt. Helene och Elisabeth saknade henne också något fruktansvärt. De tre systrarna träffades mycket under denna tid, de grät ihop, samtalade och mindes Marie-Alix tillsammans. Systrarnas starka tro hjälpte dem i bearbetningen. Mathilde hade vid denna tidpunkt redan träffat Kronprins Phillipe, som stöttade henne i sorgen.

Mathilde av Belgien

Deras relation djupnade efter det inträffade, och två år senare friade prinsen. Förlovningen eklaterades i september, och bara tre månader senare var de man och hustru. Mathilde blev belgisk kronprinsessa, något som grevinnesystrarna d´Udekem d´Acoz inte blev särskilt förvånade över. De växte upp på slottet Losange i flamländska delen av Belgien. I dag har Mathilde tre barn och syskonen är gudföräldrar till varsitt. Grevinnan Helene är gudmor till tronföljerskan Elisabeth, Charles-Henri till Gabriel och Elisabeth till lille Emmanuel.

Letizia av Spanien

De tre systrarna Ortiz är alla välutbildade, språkbegåvade och belevade unga damer. Dessutom är de utseendemässigt mycket lika varandra, vackra och finlemmade. Letizia hade tills 2007 två yngre systrar, Thelma och Erika Ortiz, som i dag är död.

Letizia

På bilden ser vi Letizia Ortiz i rosa topp med sin mamma Paloma Rocasolano och systrarna Telma och Erika (till vänster).

Thelma är ekonom och talar fyra språk flytande. Hon arbetar med biståndsorganisationer, såsom Läkare utan gränser och Röda korset. På ”Letis” bröllop i maj 2004 blev hon enormt uppmärksammad. Iförd hatt och aprikos dräkt, som framhävde hennes vackra figur på ett smickrande sätt, gjorde hon storartad entré bland de kungliga gästerna.

Telma

Telma Ortiz

Prins Albert av Monaco blev helt till sig och uppvaktade Thelma intensivt under middagen som följde. Ryktet spreds att snart skulle minsann Felipe och Albert bli svågrar. Men någon romans mellan ungkarlsfursten och mellansystern Ortiz, blev det inte.

Erika Ortiz

Erika Ortiz

Erika hade en examen i konsthistoria, älskade fotografering och talade italienska som en sann romare. Redan före systerns förlovning med landets kronprins arbetade Erika på ett privatägt tidningsförlag.

Erika Ortiz i Madrid

Erika Ortiz fick en gratisskjuts i karriären, när Felipe friade till storasyter Letizia. Samtidigt flockades paparazzi-fotografer utanför dotterns skola. Hon mådde inte bra och tragedin var ett faktum när Erika valde att ta sitt liv. Letizia tröstades av sin man Felipe och av drottning Sofia.

Tragedi för Letitia

Vid samma tidpunkt som det blev offentligt, att nyhetsankaret Letizia Ortiz skulle bli kunglig, gav förlaget ut en ny spansk utgåva av ett italiensk konstmagasin. Erika handplockades snabbt till det nya projektet, som blev en succé. Vilken marknadsföring för tidningen – chefen var Felipes svägerska! Erika var gift med en skulptör och fick en söt liten dotter som heter Carla. Men att bli kunglig syster har inte enbart inneburit klättring på karriärstegen. Paparazzis har flera gånger hängt i buskarna utanför Carlas skola. Erik dog vid 31 års ålder i Madrid den 7 fevruari 2007 och efterlämnade lilla Carla moderlös.

Letizia på systerns begravning

Letizia på systerns begravning

Drottning Maxima

Precis som Letizia har Máxima en syster som begått självmord. Ines Zorreguieta dog 2018 och blev 33 år. Den förmögne argentinske jordägaren Jorge Zorreguieta fick sju barn från två äktenskap. Máxima fick han med hustrun Maria del Carmen Cerruti. Förutom yngre bröderna Martin och Juan hade Hollands drottning systern Inés som bodde i Buenos Aires med föräldrarna. Maxima, 47, umgås en del med sina äldre halvsystrar Dolores, Maria, och Angeles.

Willem-Alexander, Maxima och Dolores

Willem-Alexander, Maxima och Dolores

Dolores bor i USA och vistades samtidigt med Maxima i New York. Det var här som dåvarande kronprins Willem-Alexander bjöd ut Maxima, som arbetade på tyska Deutsche Bank på Manhattan. Dolores studerade, vid denna tid, konst vid New York University. Två år innan halvsystern 1999 träffade sin drömprins, köpte konstnären Dolores sin första dator och började utforska den digitala världens möjligheter. Hon kreerade skulpturer på CD-rom och gjorde visuella installationer som hon ställde ut både i Argentina och USA. I höstas hade Dolores vernissage i hemstaden Buenos Aires. Hennes verk fick stor uppmärksamhet i media, mycket tack vare att systern Maxima och svågern Willem–Alexander skötte invigningen och spred kunglig glans på konsttillställningen. Ibland är det bra att ha en kunglig syster!

Kronprinsessan Mary

–Jag har alltid vetat att Mary skulle bli något stort, har systern Jane Alison Stephens sagt. Men säkert anade hon inte att lillasyrran skulle bli en äkta prinsessa i sagoberättaren H.C. Andersens hemland, och att hon själv skulle hamna i världspressens fokus. Marys äldre systrar var rödklädda tärnor på det pampiga kronprinsbröllopet i Köpenhamn våren 2004.

Jane Stephens

Här ser vi Mary med sin äldre syster Jane Stephens.

Deras döttrar var näpna brudnäbbar tillsammans med bland annat prins Nikolai, Joachims och Alexandras äldste son. Jane har flickorna Erin och Kate med sin man Craig och Patricia, som är gift med Scott Bailey, har 10-åriga dottern Madisson Woods. Familjerna bor kvar i Australien och har där blivit riktiga ”celebrities”. Prinsar och prinsessor är något mycket exotiskt, och folket ”down under” har tagit både Mary och hennes systrar till sitt hjärta.

Patricia Bailey

Jane, Patricia och Mary växte upp i Tasmanien, dit fadern, matematikprofessorn John Donaldson, emigrerade på 60-talet. Deras mamma Henriette arbetade på samma universitet som pappan, gick tragiskt bort hösten 1997. John är numera omgift med brittiska deckarförfattaren Susan Moody, som båda har flyttat till Danmark för att vara nära Mary och hennes lillprins Christian. Systrarna får klara sig själva på andra sidan jordklotet, men blir naturligtvis inbjudna till Amalienborg då och då. Erin, Kate och Madisson tycker det är så skoj att pussa på lillkusinen Christan, som en dag ska bli kung!

Jane Stephens

Jane Stephens, kronprinsessan Marys syster.

lina hellqvist sara hellqvist prinsessan sofia

Prinsessan Sofias systrar Lina och Sara Hellqvist hamnade, även dem, i strålkastarljuset när deras mellansyster förälskade sig i en prins. De senaste åren har de varit gäster vid otaliga fester på Stockholms slott och ibland går de dessutom på röda mattan-event utan Sofia. När Lina Hellqvist skilde sig från exmaken Jonas Frejd förra året ledde separationen till flera nyhetsartiklar. Så visst finns det både för- och nackdelar med att ha en kunglig familjemedlem.

Foto: TT