Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Så blir livet för Carl Philips och Sofias tredje barn efter kungens beslut: "Får ett friare liv"

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip har fått sitt tredje barn

Nu har småprinsarna Alexander och Gabriel fått ett litet syskon. Och Carl Philips och Sofias barnatrio kommer växa upp utan samma pliktkrav som Victorias Estelle och Oscar. ”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang, skriver prinsparet på Instagram.
Prinsfamiljen önskar glad advent – hör småprinsarna prata!
Slå på ljud

Det var den 11 december som Sofia och Carl Philip avslöjade den härliga nyheten. På Instagram berättade paret att Alexander, 4, och Gabriel, 3, ska få ett lillasyskon:

”Vi är glada och förväntansfulla och ser fram emot att välkomna vårt tredje barn, ett syskon till prins Alexander och prins Gabriel. En ny liten medlem till vår familj”.

Första barnbarnet som föds – efter kungens beslut med titlarna

Och efter farfar kung Carl XVI Gustafs beslut i oktober 2019 är det till en värld av mindre krav, men också med nya utmaningar, det nya livet kommer. Då bestämdes nämligen att Carl Philips och Sofias, samt Madeleines och Chris barn inte längre är en del av kungahuset.

Det innebär att de i framtiden inte är förpliktigade att utföra officiella uppdrag. Tronföljden påverkas inte, utan regleras av successionsordningen. Barnen får inte ta del av det årliga apanaget, men är fortfarande en del av den lite större cirkeln – den kungliga familjen. Titlarna får de också behålla.

LÄS MER: Det bar prinsessan Sofia under ceremonin för pandemins offer

– Syftet med det här beslutet är framför allt att göra det tydligt vad som är statschefens uppdrag som företrädare för Sverige och avgränsa den krets av medlemmar i den kungliga familjen som ska förväntas ha sådana offentliga åtaganden på kungens uppdrag, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll vid en pressträff i samband med kungens offentliggörande av upplägget.

En av orsakerna bakom beslutet är bland annat kungafamiljens storlek, den riskerar kosta för mycket pengar.

– Vi har en stor kungafamilj. Inklusive nästa generation så ingår för närvarande tio personer i tronföljden. Frågan om vilka inom familjen som ska ha uppdrag som officiella företrädare för Sverige har uppmärksammats i ett tillkännagivande från Konstitutionsutskottet som bland annat handlade om fördelningen av anslaget till hovet. Det här beslutet är följden av en diskussion som under ett antal år har pågått, fortsatte, Fredrik Wersäll.

Carl Philips och Sofias tankar om förändringarna inom kungahuset

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia var positivt inställda på Instagram till nyordningen.

”Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar”, skriver de bland annat.

LÄS MER: Bilden på sonen för Mette-Marit orolig

Men några måsten gällande närvaro vid Nobelmiddagar och invigningar av diverse tillställningar finns alltså inte för Sofias och Carl Philips barn. Och som en följd av att de små inte längre tituleras kungliga högheter öppnar dörrar gällande den civila karriären. Riksmarskalk Fredrik Wersäll igen:

– Med den positionen som kunglig höghet följer vissa inskränkningar i möjligheten att ta anställning, bedriva näring och skaffa sig utbildning och sådant som behövs för att värna oberoendet för kungliga högheter.

Så blir barnets liv – stor skillnad mot Estelle och Oscar

Chris O'Neill till exempel valde ju bort prinstiteln för att kunna jobba vidare som internationell affärsman, och han och Madeleine hade varit tvungna att ta ett beslut om att flytta hem till Sverige i samband med Leonores skolstart om de tidigare reglerna gällt.

Till skillnad från kronprinsessan Victorias barn Estelle, 9, och Oscar, 5, kommer deras kusiner alltså att fritt kunna välja vilka utbildningar de vill gå och vilka jobb de vill ha. Alexander, Gabriel och det kungliga nytillskottet kommer kunna bosätta sig utomlands.c

Återstår att se om kungahusets senaste lilla medlem brås på mamma Sofia eller pappa Carl Philip, eller kanske båda? Isåfall finns det ett brett spektrum av inriktningar att intressera sig för då denne blir stor. Grafisk design, konstfoto, motorsport, idrott, välgörenhet, modellande, yogalärare, sjuksköterska är bara några av valmöjligheterna.

LÄS MER: Hovets besked om drottning Silvia – efter falloyckan

Foto: TT