Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så blir prins Julians liv – stora skillnaderna mot Madeleines och Victorias barn

18 apr, 2021, 15:00 
AvAnnaClara von Hofsten
Kanske är Julian en blivande jurist? Och vore inte Villa Beylon en lämplig bostad?

Prins Julians liv är ett spännande, blankt blad! Efter farfar kungens beslut kan han göra lite om han vill – men vissa saker är givna. Vi vet vilka!

Annons
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!Brand logo
Prins Julian Herbert Folke: här är sanningen bakom namnen!

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias son Julian skrivs in i historieböckerna. Efter kungens beslut 2019 är lille prins Julian den förste att födas i den kungliga familjen men utanför det kungliga huset.

Prins Julian är för närvarande på sjunde plats i tronföljden och kommer rimligen aldrig att bli kung av Sverige. Han är sonson till en kung, men lär aldrig själv få det yttersta ansvaret som regent.

Skillnaden gentemot kusinerna

Lille prins Julian är självklart fortfarande medlem av den kungliga familjen, men han är alltså inte en del av det officiella livet. Det är visserligen inte heller hans bröder Alexander och Gabriel eller hans USA-kusiner Leonore, Nicolas och Adrienne – med den skillnaden att de föddes in i det kungliga huset, ett privilegium som senare fråntogs dem. Kusinerna på Haga slott däremot, Estelle och Oscar, är i allra högsta grad medlemmar av kungahuset eftersom deras mamma är tronföljare.

Det här härliga gänget välkomnar förstås sin senaste medlem – oavsett om han är Kunglig Höghet eller ej!

Detta är en del av en moderniseringsfas som sker i nästan alla europeiska kungahus just nu, och en av anledningarna är att det helt enkelt blir för många prinsar och prinsessor för skattebetalarna att försörja. I forna tider, när man förlorade alla privilegier om man gifte sig med en icke kunglig, reglerade detta sig själv i viss mån – se till exempel på generationen före vår nuvarande kung.

Annons

Tvingades till svåra val

Prinsarna Sigvard och Carl Johan sparkades ut ur kungahuset (och i viss mån även ur kungafamiljen) när de gifte sig med ”ofrälse”, medan deras syster prinsessan Ingrid lämnade det svenska kungahuset när hon gifte sig med Danmarks kronprins. Och om inte prins Bertil ”tvingats” kvar med anledning av arvprins Gustav Adolfs för tidiga död, hade även han med allra största sannolikhet lämnat kungahuset i och med sitt giftermål med prinsessan Lilian.

Den generationen tvingades verkligen till svåra val, men så ser det som tur är inte ut idag. Dagens prinsar och prinsessor har i själva verket en privilegierad situation som i mångt och mycket innebär att de kan äta kakan och ha den kvar.

Med två storebröder kommer Julian alltid att ha någon att leka med, någon att se upp till och någon som beskyddar honom! Och en stor frihet i livet.

Prins Julian och hans syskon kommer förstås – precis som alla kungligheter – att vara ständigt uppmärksammade under sin uppväxt, och det kommer förstås att finnas vissa förväntningar och gränser för vad som anses okej inom familjen. Men i stort sett kan han faktiskt forma sitt liv som han vill!

Annons

Som vuxen kan han i princip själv bestämma i vilken grad han vill vara offentlig, hur många officiella och representativa uppdrag han tar – och vilka! Det finns gott om uppdrag, de flesta oavlönade, för kungligheter i organisationer och stiftelser, och ju fler sådana uppdrag man tar desto mer glider man in i en kunglig roll.

Kan bli en betydelsefull person

Julian kan med andra ord välja att använda sin ställning till att göra gott och lyfta viktiga frågor – eller välja ett privat liv, så långt borta från offentlighetens ljus som möjligt. Men naturligtvis finns det även nackdelar med att vara en kunglighet ”modell light”, främst ekonomiska – någon trygghet via apanaget kan prins Julian inte räkna med. I dag får kungaparet och dess tre barn med familjer del av apanaget, men i nästa generation blir det bara Estelle och Oscar. Däremot finns det förstås få som tror att prins Julian inte kommer att få en mycket gynnsam livssituation via sin familj.

Elitskolan Campus Manilla ligger nära hemmet på Djurgården och är ett naturligt val för Julian och hans bröder.

För även om prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn får en modern uppfostran, lever de naturligtvis ett privilegierat överklassliv. De går i ”fina” förskolor och skolor, och troligen kommer Julian och hans bröder en dag att börja i samma skola som kusinerna Estelle och Oscar – elitskolan Campus Manilla som ligger på Djurgården en knapp kilometer från Villa Solbacken.

Annons

Där kommer de att få vänner från de ”rätta” kretsarna, och många av dem kommer att följa dem genom livet. Men prins Julian kommer givetvis också att få många små lekkamrater via mammas och pappas släkt och vänner. Visserligen började Carl Philips vänner skaffa barn för rätt många år sedan nu, och barnen har alltså hunnit bli lite större. Men flera av vännerna är nu inne på sitt andra äktenskap eller så kan en liten sladdis komma på tal!

Pappas kusin Gustaf Magnuson med dottern Desirée och hennes mamma Vicky – kanske blir det en till liten syssling till Julian så småningom?

Fler små kompisar att vänta

På pappas sida finns förstås kusinerna Estelle, Oscar, Leonore, Nicolas och Adrienne, men också ett ett gäng sysslingar; nämligen Gustaf, Erik och Victor Magnusons barn. Drottningens gudson Fredrik ”Fresch” von der Esch är också en god vän till prins Carl Philip, som tillsammans med skådespelerskan Cissi Forss har två små barn.

Annons

Sedan har vi prins Carl Philips designpartner och tillika prins Gabriels gudfar, Oscar Kylberg, som har sonen Walther. Han är visserligen hela sju år gammal, men kanske får han småsyskon vad det lider. Prins Carl Philips bestman, Jan-Åke Hansson, har ännu inga barn men en sambo – inte omöjligt alltså att det snart kommer en lekkamrat till lille prins Julian!

Den här bilden, från prins Alexanders dop, ger en indikation på var prins Julians blivande kompisar kan komma att finnas! Från vänster Victor Magnuson, Cajsa Larsson, Lina Frejd, Jan-Åke Hansson och Victoria med Oscar..

Och så har vi förstås mamma Sofias vänner och inte minst hennes systrar Lina och Sara - ingen av dem har ännu barn men rimligen dröjer det inte alltför länge innan prins Julian får kusiner i sin egen ålder att busa runt med! Sofias vänner har inte heller skaffat barn i någon större utsträckning, så även här kan man vänta sig ett antal små lekkamrater snart.

Annons

En blivande designprins?

Mycket av prins Julians framtid hänger naturligtvis på hans begåvning och intressen. Men vilket yrke kan han tänkas välja? Ja, det klassiska yrket för en prins är officer eller godsägare, men i dag arbetar flera europeiska prinsar även i finansbranschen. Och strängt taget kan prins Julian bli vad han vill – kanske har vi en framtida ”målarprins” i honom? Både mamma och pappa är estetiskt begåvade, anlag i släkten saknas inte och den yngste i syskonskaran brukar ofta vara en lite friare, mer kreativ själ.

Kanske kan rosa Villa Beylon i Ulriksdals slottspark bli en lämplig bostad?

När det gäller bostad lär det knappast bli ett slott för prins Julian, men väl ett pampigt, rymligt hus med bästa läge i Stockholm med omnejd. Farfar kungen (och så småningom faster Victoria) har ju dispositionsrätt till ett stort antal unika, vackra bostäder på Djurgården och Haga samt i Ulriksdals slottspark och Stockholms innerstad. Om nu inte prins Julian väljer att bosätta sig utomlands, förstås! Kanske lockar London eller USA om han väljer ett mer traditionellt ”prinsyrke", eller varför inte södra Frankrike om han väljer en mer kreativ bana? Spännande!

Annons