Så förändras prinsessan Madeleines liv efter prinsessan Sofias val med Carl Philip

prinsessan madeleine prinsessan sofia

Prinsessan Madeleine petas ned ett steg till i tronföljden. När prinsessan Sofia föder sin och prins Carl Philips nya bebis flyttas kungens och drottningens yngsta dotter ännu längre bort från tronen. – Det kan verka orättvist, säger Herman Lindqvist.
Hemliga draget! Så räddade Madeleine och Sofia relationen
Slå på ljud

Det var inte många år sedan prinsessan Madeleine var trea i den svenska tronföljden efter storasyster Victoria och storebror Carl Philip. Allt ändrades den 23 februari 2012 i och med prinsessan Estelles födelse – det blev starten på den babyboom som det svenska kungahuset har sett de senaste åren.

I och med den har Madeleine kommit längre och längre bort från tronen.Nu är hon bara sjua i tronföljden – prinsessan Madeleine har fått se sig passerad av såväl kronprinsessan Victorias och prins Daniels två barn prinsessan Estelle och prins Oscar liksom prins Carl Philips och prinsessan Sofias söner prins Alexander och prins Gabriel.

Prinsessan Madeleine petas ner i tronföljden

Snart petas hon dessutom ned ännu mer. När prinsessan Sofia föder sin och prins Carl Philips nya bebis kommer även han eller hon att ta plats före prinsessan Madeleine, som då bara blir åtta på listan över dem som kan få ärva tronen.

LÄS MER: Sofias barn ökar pressen på Madeleine

– Just nu har vi tio personer inbokade i kön för den svenska tronen. Så har det inte varit på över hundra år, säger författaren och hovexperten Herman Lindqvist.

Det är förstås glädjande. Men vad många reagerar på är att prinsessan Madeleine, som ju ändå är kungens och drottningens barn, bara flyttas längre och längre bort från tronen.– Det kan verka orättvist men lagen sådan, äldst går alltid före och följs av dennes barn, säger Herman Lindqvist och fortsätter:

Herman Lindqvist om förändringarna

– Först kommer kronprinsessan Victoria, följd av prinsessan Estelle och prins Oscar. Sedan kommer prins Carl Philip och efter honom hans barn prins Alexander och prins Gabriel samt det barn som nu ska födas. När de har regerat färdigt är det prinsessan Madeleines tur och efter henne kommer prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.Prins Daniel, Chris O’Neill och prinsessan Sofia räknas själva, till skillnad från barnen, inte in i den svenska tronföljden på något sätt.

– Att Sofias barn går före Madeleine i tronföljden beror alltså på att hennes barn också är barn till Carl Philip och han kan ärva tronen. Tronföljden följer bara kronologisk ordning, förklarar Herman Lindqvist.Men samtidigt kan Madeleine skatta sig lycklig över att hon överhuvudtaget får stå med i den svenska tronföljden. När Carl Philip föddes 1979 hamnade han först på listan – två år äldre Victoria var inte ens med då det på den tiden bara vara manliga efterkommande som kunde ärva tronen.

Den 1 januari 1980 genomfördes grundlagsändringen som innebar att Sverige fick full kognatisk tronföljd, vilket innebär att både prinsar och prinsessor kan ärva tronen och att äldst går först. Grundlagsändringen innebar att Victoria blev kronprinsessa samtidigt som Carl Philip fick finna sig i att flyttas ned ett steg på listan. Prinsessan Madeleine föddes som bekant 1982 och klev därmed rakt in i den moderna tronföljd som vi har än i dag.

LÄS MER: Carl Philip får skämmas efter utspelet

LÄS MER: Så blir Sofias gravidliv och förlossning

Foto: TT