Så går det om du säger du till Victoria och Madeleine...

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine

Vad ska man egentligen säga till Victoria och Madeleine? Och vad händer om man klantar till det? Hör vad de själva säger här!
Victoria och Madeleine om att bli duad
Slå på ljud

 

Det är inte alltid så lätt med kungligheter och deras titlar. Och folk är ofta lite glada och spontana och glömmer det där med ”kronprinsessandet” när de träffar Victoria. Så vad händer egentligen om man råkar säga du? Blir det jobbigt läge?

Svar: Nej, det blir det ju inte. Och om någon börjar ursäkta sig brukar Victoria bara le vänligt och säga ”Ingen fara”. Hon är ju så cool – samtidigt som hon också går i pappa kungens fotspår och helst håller på formerna.

Det vet Peter Jihde som träffade henne på Kungliga Slottet i Stockholm. Året var 2004 och inspelningen av den ikoniska SVT-intervjun Ung och Kunglig (som fortfarande finns på SVT Play).

Ung och kunglig SVT 2004 Victoria Madeleine Carl Philip Peter Jihde

Peter Jihde med Victoria, Madeleine och Carl Philip 2004.

Peter Jihde stack ut hakan rätt så rejält och valde att dua Victoria rätt genom hela intervjun. Hon var 27 år på den tiden och så här lät det när Peter Jihde tog upp det delikata ämnet titlar:

Vilka säger Victoria till dig, Victoria?

– Jaa… Det är väl kompisar och så.

Och vilka säger kronprinsessan?

– De flesta.

Hur ser DU på det om man INTE säger kronprinsessan?

– Det är väl också OK… Men ja, helst kronprinsessan i det officiella.

Och hur känns det här tilltalet för dig?

Som ni hör var Peter Jihde rätt kaxig och ungefär här kan prinsessan Madeleine inte hålla sig längre. ”Oj, oj, oj…” fnissar hon lite halvförskräckt, men Victoria duckar bara för frågan och spelar tillbaka bollen:

– Självklart ska du också känna dig bekväm. Det är väl det som är viktigast.

– Och det här med titlarna är inte någonting som vi reflekterar så mycket över. Det är ett förhållningssätt till en person helt enkelt. Det är samma sak som att jag inte kallar statsministern för Göran, han är min statsminister (detta var 2004, reds. anm.).

Men du blir inte arg om det blir fel?

– Nej!

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria

Madeleine och Victoria, systrar i vått och torrt.

Sedan kliver prinsessan Madeleine in på banan igen – och hon, som fått rykte om sig att hålla på den kungliga distansen, visar sig ha en oväntat avslappnad inställning till sin egen prinsesstitel: Att bli kallad DU är inga problem för henne:

– Jag kan känna ibland, om man tar det på en annan nivå, att det inte blir lika konstlat. Vissa personer känner sig mer bekväma då.

Rätta sättet att titulera Victoria

Kronprinsessan Victoria

Att säga ‘Kronprinsessan’ till Victoria är ett sätt att visa respekt för henne som representant för kungahuset och Sverige.

Så vilket är då det korrekta sättet att titulera Victoria? Så här säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning:

– Det formella sättet är att använda Ers Kungliga Höghet, åtminstone när kronprinsessan anländer. I officiella sammanhang brukar arrangörerna säga ”Välkommen Ers Kungliga Höghet” och sedan gå över till ‘Kronprinsessan’. Kronprinsessan är också vad de flesta brukar säga i mindre formella sammanhang.

– Samma princip gäller för kungen, då börjar man med Ers Majestät och sedan väljer vissa att säga Kungen efter det.

Men som sagt – Victoria är högst förstående om någon skulle trampa i klaveret. På den punkten är hon mycket modernare än drottning Margrethe, som valde att bita ifrån (om än elegant) när en journalist från Berlingske Nyhedsbureau duade henne under en pressträff:

– Undskyld, nu skal jeg ikke være meget sippet, men jeg tror ikke, vi har gået i skole sammen. Så jeg tror ikke, vi er dus!

Drottning Margrethe

Drottning Margrethe, en som håller på formerna.

Foto: TT, SVT, Erika Gerdemark/Kungliga Hovstaterna, Elisabeth Toll/Kungliga Hovstaterna. Videoklipp: SVT.