Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Så här har du aldrig sett kronprinsessan Mary!

30 nov, 2018, 10:00 
Så här har du aldrig sett kronprinsessan Mary! Tio meter tyg och tusen kenyanska pärlor förvandlade henne till Afrikas drottning.
Annons

Kronprinsessan Mary har varit i Kenya, en resa som på grund av säkerhetsläget hölls hemlig ända tills hon var tillbaka i Danmark igen.

Hon landade med ett litet propellerplan i Kalama-regionen i norra Kenya och hamnade mitt i en byfest, ordnad till hennes ära.

Kronprinsessan Mary på besök i norra Kenya. Fokus för besöket var jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Mary togs emot med öppna armar och tvekade inte en sekund. Hon gungade med i sin kenyanska folkdräkt så att pannsmycket dallrade.

Kronprinsessan Mary får hjälp att klä sig i en kenyansk folkdräkt under besöket i Kenya.
Lite hjälp, sen satt skynket rätt.
Härliga bilder, men bakom färgprakten är livet för kvinnorna många gånger tufft. Bakom Mary skymtar Danmarks biståndsminister Ulla Tørnæs.
Härliga bilder, men bakom färgprakten är livet för kvinnorna många gånger tufft. Bakom Mary skymtar Danmarks biståndsminister Ulla Tørnæs.
Annons

Känslan?

– Nu passar jag bra in!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Och ni får ju inte missa den här sköna bilden, från det gigantiska slumområdet Kibera i huvudstaden Nairobi.

Kronprinsessan Mary rockar till det under besöket på ett center för unga mammor i slumområdet Kibera i Kenyas huvudstad Nairobi.

Mary besökte ett center som stöttar unga mammor mellan elva och arton år. Men det fanns ändå plats för stor glädje mitt i denna skarpa verklighet och det svängde skönt när Danmarks kronprinsessa rockade loss.

Annons
Härlig stämning under kronprinsessan Marys besök på centret för unga mammor i slumområdet Kibera i Kenyas huvudstad Nairobi.
Härlig stämning under Marys besök på centret för unga mammor.

Men sedan sa hon med stort allvar:

– Att inte få tillräcklig kunskap om att man har rätt att bestämma över sin egen kropp, och att inte få kunskap om hur man blir gravid eller hur man skyddar sig mot en oönskad graviditet, det är en orättfärdig utgångspunkt för flickor.

Kronprinsessan Mary på centret för unga mammor i slumområdet Kibera i Kenyas huvudstad Nairobi.
Ett av resans många möten.

För det var just frågor som jämställdhet och kvinnors rättigheter som stod i fokus för Marys resa. Hon dokumenterade själv besöket med sin kamera och väl hemma i Danmark igen tog hon klivet in på danska hovets instagram, som inhoppande gästredaktör.

Annons
Kronprinsessan Mary är en driven fotograf.
Mary är en driven fotograf.

Mary berättade bland annat om sitt besök hos organisationen Northern Rangelands Trust, som stöttas av danska Sida och som arbetar för att stärka kvinnorna i Kenyas fattiga patriarkaliska nomadsamhällen. Där har projektet med att engagera flickorna och kvinnorna i driften av viltreservaten lett till att fler av dem fått utbildning, och att barnäktenskapen blivit färre och att färre flickor blivit omskurna.

Kronprinsessan Mary under Kenya-resan.

Här kan du se två filmklipp från Marys Kenya-resa:

Danska kungahusets klipp från Marys resa:

Annons

Läs mer:

Foto: TT

Annons