Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så inreder Victoria – vi kikar in i hemmet på Haga slott

15 dec, 2018, 15:00 
AvRed Aktionen
Hur inreder man 1 550 kvadratmeter? Kronprinsessan Victoria har svaret. Välkommen hem till Victoria, Daniel, Estelle och Oscar!
Annons

Victoria och Daniel flyttade in på Haga året efter bröllopet 2010. Sedan dess har kronprinsessparet bott in sig ordentligt i slottet och fyllt barnkammaren med barnen Estelle och Oscar. Familjen har verkligen blåst liv i salongerna, som länge ekade tomma.

– För mig känns det väldigt speciellt att vara tillbaka på Haga. Det har byggts av familjen en gång så på det sättet är cirkeln sluten, berättar Victoria i SVT:s dokumentär “Haga slott – ett kungligt hem”.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Vackra Haga i vinterskrud.
Vackra Haga i vinterskrud.
Kungen och hans systrar bodde på Haga när de var små. Nu bor kronprinsessfamiljen här och cirkeln är sluten.
Kungen och hans systrar bodde på Haga när de var små. Nu bor kronprinsessfamiljen här och cirkeln är sluten.

År 2009 lät regeringen Haga återgå till kungahuset för att bli bostad åt kronprinsessparet. Inför den unga familjens flytt totalrenoverades Haga för 46 miljoner, men det blev ändå en varsam ombyggnad eftersom slottet är ett byggnadsminne. Här bor kronprinsessfamiljen nära naturen, men ändå ett stenkast från stan. En drömtillvaro var det också för Hagasessorna, som alla tillbringade sin barndom här.

Annons

– Härligt att se det hus man bodde i som barn leva upp igen, sa prinsessan Christina när Victoria och Daniel flyttade in.

Trots familjetragedin och det faktum att hon inte ens minns sin egen far (Christina var bara 3,5 år när han omkom) har hon ljusa minnen från slottet och omgivningarna.

– Vi hade en underbar barndom här. En egen värld där vi var lyckliga.

Hagas funkis-inredning borta

Många minnen finns bevarade i Hagasessornas hjärtan. Frågan är om de känner igen sig när de kommer in i det renoverade slottet? I dag finns inte mycket av prinsessan Sibyllas funkisinredning kvar.

Haga slott har anpassats för en modern tronföljare med små barn. Victoria älskar att vara hemma. Här kan hon både arbeta och vara privat. Färgskalan i det stora vardagsrummet går i grått med accentfärger i guld och aprikos som livar upp.
Haga slott har anpassats för en modern tronföljare med små barn. Victoria älskar att vara hemma. Här kan hon både arbeta och vara privat. Färgskalan i det stora vardagsrummet går i grått med accentfärger i guld och aprikos som livar upp.
I de här sofforna tar de emot gäster av det lite mer officiella slaget.
I de här sofforna tar de emot gäster av det lite mer officiella slaget.

Inte mycket är sig likt sedan prinsessan Sibyllas döttrar drog lille kronprins “Dustaf” i barnvagnen över salongsgolven. Det är inte att undra på att den slitna Hårlemanparketten så småningom behövde en genomgående översyn. Då renoveringen av golven väl inleddes i mars 2011 var behovet stort, berättar slottsarkitekten Jan-Erik Ellfolk, som gett råd och dokumenterat arbetet.

Annons

– Golven var rätt slitna med många tillfälliga lagningar gjorda under årens lopp. I matsalen och biblioteket var man tvungen att lyfta ur hela golven och skicka dem till verkstaden för reparation, berättar han.

Nu är det prinsessan Estelles och prins Oscars tur att leka i slottet och upptäcka alla spännande vrår och skrymslen. Kurragömma är en utmaning i ett hus med en bostadsyta på 1 550 kvadratmeter och tillhörande ekonomibyggnad på 904 kvadratmeter.

Haga park – Estelles lekplats!

Parken sträcker sig längs den glittrande Brunnsviken, som erbjuder härliga bad sommartid och skridskoturer vintertid. Prins Daniel ses ofta dra Estelle i pulka när snön bäddar in Hagaparken, och Victoria tar tidiga barnvagnspromenader med Oscar.

Familjen älskar att umgås i Hagaparken. Prinsessan Estelle och prins Oscar har en egen pulkabacke på baksidan av Haga slott.

Prinsessan Madeleine var med och vässade pennan inför uppdateringen av Haga slott, och tog hänsyn till barnen när hon hjälpte till att inreda Haga. Kladdiga små fingrar är inte längre tabu i salongerna. I dag finns det både avtagbara klädslar och impregneringssprej som trollar bort ovälkomna fläckar. Den unge arkitekten Carl Christoffer Gjörwells totalrenovering väckte Haga från dess långvariga törnrosaslummer och nu är interiören anpassad till 2000-talet. Missionen blev en utmaning, men resultatet imponerande.

Annons

Antikviteter, kristallkronor, gyllene speglar, fotokonst och ett hav av mjuka kuddar. Självfallet var kronprinsessparet med och tyckte till under processen, valde kakel, beslag och andra detaljer som sätter en personlig prägel på hemmet. Till Haga slott har Victoria och Daniel valt en klassiskt elegant stil med en modern touch.

Familjemys framför bibliotekets eldstad från 1930-talet, som idag skyddas av ett modernt skydd av plast.
Familjemys framför bibliotekets eldstad från 1930-talet, som idag skyddas av ett modernt skydd av plast.

Inredningen balanserar modernt med antikt på ett utomordentligt sätt, och det konstfullt lekfulla med en stramare, klassisk återhållsamhet. De stilrena, ljusgrå sofforna och fotokonsten på väggarna speglar att det bor ett ungt par på Haga slott.

Victoria och Daniel har i likhet med många citybor i karriären en känsla för att hemmet ska vara en plats både för umgänge och familjemys. Det vi ser på bilderna säger en del om att även representationsvåningen används av familjen och den har numera en uppdaterad färgskala. Familjeporträtten påminner om en svunnen tid.

Annons

– Jag hade aldrig möjligheten att lära känna mina farföräldrar. För mig är Haga väldigt mycket prins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla, mina fastrar Hagasessorna och min pappa. Det känns som om jag kommit mina farföräldrar lite närmare nu, har Victoria berättat.

Vår eleganta kronprinsessa har valt att bevaka många gamla detaljer i slottet.
Vår eleganta kronprinsessa har valt att bevaka många gamla detaljer i slottet.
Matsalen på Haga slott har fått ett ansiktslyft.
Matsalen har fått ett ansiktslyft.
Elegans, men samtidigt mysigt, är ledorden på Haga slott.
Elegans, men samtidigt mysigt, är ledorden på Haga slott.

Det privata köket är från Kvänum med handmålade träluckor. Prins Daniel är en modern pappa och lagar mycket av vardagsmaten. Han har skojat om Victorias bristande kokkonst och hon håller sig gärna till de roligare uppgifterna, såsom att baka med barnen.

Annons

Prins Daniel lagar mat på Haga

Stämningen är mycket avslappnad och familjär hemma på Haga, även när de har gäster. Svensk Damtidning har talat med en företagskvinna som är van middagsgäst på slottet:

– Min man och jag har varit hemma hos kronprinsessan Victoria och prins Daniel flera gånger. Det är jättetrevligt och mycket familjärt. Prinsessan Estelle är så gullig. Hon brukar komma in i matsalen i sin pyjamas och säga godnatt före läggdags.

Får du inte nog av det vackra slottet Haga?

Svt har gjort en fantastisk dokumentär om Kronprinsessan och Haga slott som du kan kika på här nedan:

Läs mer

Av: Adrienne Bönnelyche

Foto: Kate Gabor, Raphael Stecksén, Erika Gerdemark, Klas Sjöberg/Kungahuset.se

Annons