Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Så lever Ewa och Olle Westling egentligen

20 nov, 2019, 06:00 
Ellen Myrgård Lindén
kungaparets relation med ewa och olle westling
Två av kungaparets vänner befinner sig långt ifrån Stockholms societetskretsar. De bor nämligen i Ockelbo! Efter 18 år i den kungliga kulissen har Daniels föräldrar en självklar plats i både kungens och Silvias hjärta.
Annons

Prins Daniels föräldrar har befunnit sig i den kungliga kullisen i nästan 20 år. År 2001 gick kronprinsessparet på sin allra första date och kort därefter åkte Daniel hem till Ockelbo och berättade om sin nya flickvän.

– Vi blev väldigt glada den dagen Daniel berättade att han träffat en flicka, som han ville ta med hem. Men att det var just den flickan visste vi inte, sa pappa Olle när han höll tal på Victorias och Daniels bröllop, år 2010.

Kungaparet har känt paret Westling länge

Olle Westlings tal har verkligen etsat sig fast som en av bröllopet stora höjdpunkter. Han talade direkt från hjärtat och det rådde inga tvivel om att Victoria hade fått sig två genuina och kärleksfulla svärföräldrar.

– Era känslor smittar av sig på omgivningen. Hela kungafamiljen har tagit emot oss med stor värme, sa Olle mot slutet av talet.

Och relationen mellan paret Westling och kungen och drottningen har bara blivit starkare. Både kungen och Silvia ser hur mycket Ockelbo, och fristaden på Smältvägen, betyder för Victoria. Dessutom har Estelle och Oscar många glada minnen hemifrån farmor och farfar.

Annons

Ewa och Olle är självklara gäster när det vankas högtidliga fester på slottet och när kungen fyllde 70 år och Victoria 40 år var de på plats. När Daniels föräldrar är i Stockholm bor de förstås på Haga slott men när det är sommar och hela kungafamiljen befinner sig på Solliden huserar även Ewa och Olle på kungaparets ägor när de kommer på besök.

Gäster vid slottet

Det gästspelar ibland i det kungliga strålkastarljuset men har däremot aldrig gjort intervjuer eller släppt in fotografer i den privata sfären i Ockelbo. När galamiddagarna är slut är de mer än nöjda med att åka hem till det lugna livet i det faluröda kedjehuset.

Ewa Westling och kungen under kronprinsessparets bröllop, år 2010.
Ewa Westling och kungen under kronprinsessparets bröllop, år 2010.

Daniels pappa är i grunden socionom och har arbetat på socialtjänsten för att senare bli socialchef i Ockelbo. Hans karriär kröntes som chef för äldreomsorgen i Sandvikens kommun, i årsskiftet 2008-2009, när han gick i pension. Ewa Westling var posttjänsteman i Gävle innan hon pensionerade sig.

År 2013 besökte kungaparet Gävleborgs län och då passade de självklart på att umgås med Ewa och Olle, när de officiella programpunkterna var avklarade. Paret Westling är de svärföräldrar som umgås med med kungaparet. Relationen med Sofias föräldrar, Marie och Erik, och Eva O’Neill är också god men inte alls lika nära som den med Daniels föräldrar.

Foto: TT

Annons