Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så möttes Grace Kelly och furst Rainier – allt om parets första dejt

20 maj, 2020, 07:00 
AvJohanna Lejon
Grace Kelly
1956 gick århundradets bröllop av stapeln, då furst Rainier gifte sig med Hollywoods älskling, Grace Kelly. Men hur möttes egentligen paret? Vi vet!
Annons

Låt oss backa bandet till år 1955, till Grace Kellys och furst Rainiers första möte. Det skedde under filmfestivalen i Cannes, som de båda gästade.

Grace Kelly
Grace i Cannes 1955.

Men den där dagen, dagen för det första mötet var allt kaos. Grace Kelly hade precis kommit ut ur duschen på Carlton Hotel, där hon bodde under Franrikeresan, när hon upptäckte att elen på hotellet var utslagen. Hon kunde därför varken stryka sin klänning eller blåsa håret, som planerat. Istället tog hon en skrynklig klänning, strök det våta håret bakåt, fäste det med blommor och sprang nerför de många trapporna mot bilen som skulle ta henne till Rainiers 225 rum stora palats.

Annons
Grace och Rainier
Grace och Monacos furste 1956.

De introducerades för varandra av gemensamma vänner. Och ja, det var väl inte kärlek vid första ögonkastet, inte för Grace i alla fall, men fursten charmade henne. De berättade hon senare för alla hon kände. Han var en sann gentleman. Och sedan då? Ja, när filmfestivalen var över reste Grace Kelly tillbaka till USA, hennes hemland.

Grace
Hollywoods älskling Grace Kelly. Innan hon blev kunglig.
Annons

Ryktet säger ju att furst Rainier gärna ville ha en amerikansk filmstjärna till hustru. Han hade siktet inställt på Marilyn Monroe men gillade inte riktigt hennes bakgrund och hennes privatliv. Dessutom var Marilyn inte intresserad. Inte alls. I Grace Kelly fann han vad han sökte.

Grace
Grace Kelly på väg till Monaco – för att gifta sig.

Efter att Grace åkt tillbaka till Amerika efter det första mötet följde en intensiv brevväxling. Rainier uppvaktade Grace rejält. Han skickade exklusiva presenter, smycken och andra flotta gåvor. Rainier reste till USA lagom till jul 1955 och bara några få dagar efter parets andra möte friade Rainier, med en diamant och rubinring från Cartier. Grace sa ja och förlovningen eklaterades den 5 januari 1956, i Philadelphia.

Annons
Grace Kelly vid sin förlovning
Vid förlovningen 1956.

Bara några månader senare packade Grace Kelly 80 resväskor och satte sig på båten som skulle ta henne till lilleputlandet Monaco, hennes nya hem. Men, var hon verkligen redo att lämna allt för ett nytt liv med en man hon bara mött en handfull gånger? Var hon verkligen kär, på riktigt? Ja, det kan förstås bara Grace själv svara på. Men det var tydligt att hon inte var nöjd där hon befann sig då, 1956. Hon ville ha något annat.

Grace Kelly
Grace och Rainier 1965, Grace har Stephanie i famnen och barnen Caroline och Albert vid sin sida.

Allt om kärlekshistorien, bröllopet och Graces tragiska död hör du i nya avsnittet av Svensk Dam Doku.

Här lyssnar du på Svensk Dam Doku:

Foto: TT

Annons