Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Så såg Madeleine ut på studenten – bortglömda kaoset på stora dagen: "Arga"

01 jun, 2024, 09:00 
Albin Bramstedt
Prinsessan Medeleine.
Det är 23 år sedan prinsessan Madeleine tog studenten.Charles Hammarsten/TT
Det är student-tider och vad passar då bättre än att gå längs minnenas allé tillsammans med vår kungafamilj? Idag minns vi prinsessan Madeleines student.
Annons
Madeleine åker hem till Sverige – i förtid!Brand logo
Madeleine åker hem till Sverige – i förtid!

När det börjar bli varmt ute samtidigt som det verkar som att solen fastnat på himlen och trädens gröna blad yr i skyn – ja, då är det student-tider.

Även våra kungligheter har tagit studenten – och inte utan att uppmärksammas!

För ganska exakt 23 år sedan var det prins-syskonens yngsta som tog studenten. Prinsessan Madeleine tog studenten och lade därmed sex års studier på Enskilda gymnasiet bakom sig.

Prinsessan Madeleine (i.m) tog studenten under tiden Sverige är som grönast.Charles Hammarsten/TT

Först högstadiet, sedan det treåriga samhällsvetenskapliga programmet.

Annons

Men rubrikerna handlade inte bara om det fantastiskt roliga firandet som låg framför prinsessan. Främst handlade det om uppståndelsen runt henne.

Blev tumultartat

Delar av släkten var såklart på plats för att gratulera. Kungen höll i ett plakat, stolt och förväntansfull. På plakatet syntes en bild av Madeleine i 4-5 årsåldern. Texten ”grattis” prydde planschen i två olika typsnitt. Bredvid stod drottning Silvia, prinsessan Lilian och kronprinsessan Victoria.

Madeleine, Victoria och kungen.
Hela familjen var på plats, och dagen till ära fick pappa kungen bära plakatet.Björn Larsson Ask/TT

En traditionell mottagning.

Annons

Men det var ett rejält säkerhetspådrag under ceremonin. Kravallstaket och säkerhetsvakter höll till en början intresserade på avstånd.

Men det blev svårare. För när studentsången sjungits och mössorna kastats uppstod en tumultartad situation, eftersom många ville komma nära kungafamiljen.

Däremot verkade huvudpersonen, prinsessan Madeleine, mindre påverkad av detta och tog med sig syster Victoria upp på det traditionsenliga lastbilsflaket.

Ett smärre trafikkaos

Centrala Stockholms in- och utfarter stoppades upp. Och som många vet är inte Stockholms innerstad riktigt byggd för den typen av folkmassa.

För när journalister, fotografer, familj, släktingar och bilister samlades runt gatan blev det helt enkelt stopp.

Men med facit i hand fanns det inget att antyda på. Alla var glada, och de som kommit för att se kungafamiljen blev inte missnöjda – endast prins Carl Philip saknades.

Madeleines studentfirande är verkligen en dag som kommer ihågkommas.

Annons