Sanningen – därför har inte prinsessan Désirée synts till på tre år

Kungen och prinsessan Desiree

Här är sanningen bakom varför vi inte sett till prinsessan Désirée sedan 2018.

Prinsessan Désirée har inte synts till i offentligheten sedan juni 2018. Då dök hon upp på prinsessan Adriennes dop jämte de andra Hagasessorna – och såg lika avmätt elegant ut som vanligt.

Men sedan dess finns det inga nytagna bilder på denna skygga prinsessa. De senaste man hittar i nyhetsbyrån TT:s arkiv är just från Adriennes dop. Så varför har hon inte skymtat förbi sedan dess? Förklaringen är faktiskt ganska enkel.

Sanningen – därför har inte prinsessan Désirée synts till på tre år

Désirée har aldrig sökt sig till rampljuset. Medan prinsessan Birgitta och prinsessan Christina tycks trivas bättre i offentligheten, så har Désirée sin skygghet gemensam med storasyster prinsessan Margaretha.

Hon föredrar att hålla sig hemma. Hemma på godset Koberg utanför Trollhättan, där prhon bor sedan 56 år tillbaka. Det är ett gods som ägnar sig åt jord- och skogsbruk och jakt, och på ägorna finns det dovhjort, älg, vildsvin, rådjur och kronhjort.

– Jag betraktar mig numera enbart som mor och maka och fäster ingen större vikt vid mitt prinsess-skap. Rent principiellt tycker jag för övrigt det är fel att rida på ursprung och släktskap, har Désirée sagt i en intervju.

Redan tidigt visade Désirée att hon inte ville använda sin prinsesstitel som en prålig accessoar.

Hon gifte sig med sin make Niclas Silfverschiöld i Storkyrkan, den 5 juni 1964, och ville ögonblickligen avsäga sig sin prinsesstitel. Detta eftersom hon gift sig med en icke-kunglig. Men hennes farfar, Gustav VI Adolf, insisterade på att hon skulle behålla den.

"Jag önskar mig en traktor"

Enligt legenden frågade Gustav VI Adolf vad Désirée ville ha för smycke i bröllopspresent. Då svarade den unga flickan på ett väldigt karakteristiskt vis.

– Jag vill inte ha något smycke, jag önskar mig en traktor, den behöver Niclas i lantbruket.

Men trots att hans storasyster valt att stå vid sidan av det kungliga, så har kungen gjort att för att bibehålla sin nära relation med henne.

– Kungen är hos Désirée mycket, de har ju sin kungliga jakt där. Då är det Désirée som är värdinna för hela sällskapet och har övernattning på Koberg. Så de träffas då och har den traditionen gemensamt, har Barbro Hultman, författare till boken "I den kungliga kulissen", berättat för Expressen.

LÄS MER: Vännens otroliga svek mot prinsessan Christina