Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen bakom offentliga drottningbråket – kärleken stal 60 miljoner kronor

21 feb, 2021, 18:00 
https://image.svenskdam.se/image-7273048?imageId=7273048&width=1320&height=1320&cropw=60.61&croph=52.24&x=28.57&y=9.36
Lars Johansson
Plötsligt knuffar den tolvåriga kronprinsessan Leonor till sin farmor ex-drottningen Sofia. Spaniens nuvarande drottning Letizia skyndar fram och blandar sig verbalt i bråket.
Bakom händelsen som sprids världen över ligger en skandal som fortfarande skakar kungahuset i grundvalarna och som har berövat fattiga barn 60 miljoner kronor.
Annons
Allt om Spaniens kungahus!Brand logo
Allt om Spaniens kungahus!

Solens strålar letar sig in genom de färgade glasrutorna i fönstren i ståtliga La Seu, den gotiska katedralen och Palma de Mallorcas vackraste byggnadsverk, beläget med utsikt över Medelhavet. Det är påskdagen den 1 april 2018 och religiös minneshögtid för kung Felipe IV:s farfar Juan de Borbón.

En majoritet av spanska kungafamiljen är på plats. Inklusive prinsessan Cristina, som utan att lyfta ett finger har en stor del i tumultet som komma skall. Henne återkommer vi till om liten en stund.

Juan Carlos älskarinnor avslöjades

Efter påskmässan är drottning Letizia på väg ut ur kyrkan med sina döttrar Sofia, 10, och Leonor, 12. Med är också forna drottningen Sofia, barnens farmor. Att hon inte längre har kvar titeln som rikets första dam beror på att maken, den legendariske spanske kungen Juan Carlos tvingades att abdikera 2014 när hans lyxiga jaktresa till Botswana läckte ut i pressen och det dessutom avslöjades att han haft en lång rad älskarinnor.

Annons

Dramat på trappan fångas på film inför en samlad presskår och sprids snabbt över världen. Ex-drottningen Sofia lägger sina händer på barnbarnen Sofias och Leonors axlar och det ser ut som att hon vill att de tre gemensamt ska posera för en kamera. Det vill varken barnen eller deras mor, nuvarande drottningen Letizia.

Kronprinsessan Leonor och prinsessan Sofia med farmor Sofia. Foto: Rex Features

Leonor knuffar bryskt till sin farmors arm två gånger, samtidigt som Letizia fysiskt försöker ta tillbaka sina barn. Sofia väjer undan och ber i sin tur sin efterträdare att flytta på sig.

Juan Carlos, efter avgången, titulerad kung emeritus, kan bara gapande titta på. Hans son, kung Felipe IV, skyndar med allvarlig min fram till sin drottning Letizia. De pratar kort och direkt efteråt verkar han säga något strängt till mamma Sofia.

Annons

Sanningen bakom bråket

Orsaken bakom bråket utanför katedralen har sin grund i att kungafamiljen är djupt splittrad i frågan om kung Felipe IV:s syster prinsessan Cristina och hennes man Inaki Urdangarín.

Ändå börjar deras historia som en sådan där berättelse man läser om i sagorna.

De svenska, norska och danska kungaparen är på det vackra parets bröllop i oktober 1997. Furst Rainier av Monaco, ex-kung Konstantin av Grekland höjer sina glas och skålar prinsessan Cristinas och elitidrottaren Inaki Urdangarins välgång.

Prinsessan Christina och Iñaki Urdangarin. Foto: Stella Pictures

Han är tidigare landslagsspelare i handboll och har representerat Spanien i OS inte mindre än tre gånger, 1992, 1996 och 2000. Prinsessan Cristina träffar honom för första gången vid Atlanta-OS där Urdangarin är med och tar hem ett brons.

Annons

När karriären så är över börjar Inaki Urdangarin jobba som entreprenör. Hertigen och hertiginnan av Palma är djupt förälskade. Och paret unnar sig. Lyxiga resor, dyra kläder och överdådiga middagar avlöser varandra. De går också upp i föräldrarollen. Prinsessan Cristina och Inaki Urdangarin får tre söner, Juan, Pablo och Miquel. Sedan ser lilla dottern Irene dagens ljus 2005.

Det är när familjen lämnar Washington 2011 och flyttar hem till Spanien som problemen startar. Ett rykte som börjar i slutet av året visar sig efter polisens utredning vara sant.

Stal 60 miljoner kronor

Inaki Urdangarin har stulit stora stora summor från välgörenhetsorganisationen Nóos, som jobbar för att ge fattiga barn chansen att idrotta. Närmare 60 miljoner kronor har flyttats över till hans och prinsessan Cristinas gemensamma konton.

Annons

Ex-handbollsstjärnan har även flyttat pengar till konton i sydamerikanska Belize. Skandalen skvätter ofrånkomligen över på prinsessan Cristina. Efter husrannsakan framkommer dessutom att Inaki Urdangarin i diverse mejltrådar drivit med kungafamiljen.

Skandalen skakar om kungahuset i dess innersta väsen. Spanien som land befinner sig i djup ekonomisk kris och att en ingift hertig nu skor sig på de mest utsattas bekostnad väcker folkets vrede. Juan Carlos, som är kung vid den här tiden, tvingas gå ut och fördöma det hela.

Inaki Urdangarin döms till sex års fängelse.

2017 faller domen mot Inaki Urdangarin. Han döms till sex års fängelse för bedrägeri och skattebrott. I värsta fall kunde domen ha blivit hela 19 år bakom galler. Prinsessan Cristina klarar sig undan hotet om åtta års fängelse, men tvingas betala 2,8 miljoner kronor i skadestånd eftersom hon anses ha dragit nytta av sin mans brott.

Annons

Hon vägrar, trots påtryckningar, att lämna sin man efter det inträffade och de förblir gifta. Prinsessan Cristina är en av få som besöker honom i hans fångenskap. Senast i julas publicerades bilder där paret under en av Inaki Urdangarins permissioner är ute och promenerar hand i hand.

Kungen har brutit med sin syster

Och det är här skon klämmer, vilket leder oss tillbaka till bråket mellan drottning Letizia och ex-drottning Sofia.

Kungahuset tar starkt avstånd från Inaki Urdangarins handlingar. Även Cristina straffas hårt av familjen. Kung Felipe IV har brutit helt med systern och hon får inte längre representera vid officiella sammanhang. Hon får inte heller besöka sitt barndomshem slottet Zarzuela Palace i Madrid. Drottning Letizia, som är känd för att vara mycket tuff, står bakom sin make till 100 procent i frågan.

En av medlemmarna i det spanska kungahuset som tycker att prinsessan Cristinas utfrysning är orättvis är ex-drottning Sofia. Detta har lett till en spricka mellan henne och svärdottern. Sofia får på grund av detta inte träffa sina sondöttrar så mycket som hon skulle vilja. Drottning Letizia håller i dem med järnhand.

Familjen må vara samlad på bilderna från påsktumultet, men under ytan löper en schism rakt genom generationerna. En ovänskap som helt oväntat blir offentlig.

Annons