Sanningen de försöker dölja – så är relationen med kronprins Frederik och hustrun Mary

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary

Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik bär på en obekväm sanning om sin relation.
Slå på ljud

2004 gifte sig kronprins Frederik med australiensiska Mary till danskarnas stor glädje.

Mary togs emot med öppna armar och blev snabbt populär både i kungafamiljen och bland folket. Faktum är att hennes status inom familjen är ovanligt starkt för en ingift kunglighet.

Danska Se og hör har lagt fram en något kontroversiell slutsats i en av sina rubriker: "Frederik spelar andrafiol – Mary är bossen". Man har kommit fram till detta genom en enkel koll på den kungliga kalendern. Mary har betydligt fler uppdrag än sin make, vilket är uppseendeväckande, eftersom han är Danmarks framtida kung.

Kronprinsessan Mary är bossen – kronprins Frederik undanskuffad

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary har ett speciellt förhållande.

Kungaexperten Sören Jakobsen utesluter helt att detta är en slump. Drottning Margrethe, en evig pragmatiker, har en väldigt tydlig tanke bakom detta.

– Det råder inga tvivel om att de satsar på henne. Och det hör nog ihop med att Fredrik är lite lat av sig, säger Sören.

– Hjärnan bakom detta är drottningen. När något sådant här sker, i så pass stor utsträckning, då är det självfallet något Margrethe sagt ja till, för hon kan såklart se vilken tillgång Mary är för kungahuset som institution, att man har en så pass duktig kronprinsessa.

"Hon är mer kunglig"

I Danmark upplever man att Mary är en betydligt bättre retoriker än Frederik, trots att danska är hennes andraspråk. Hon är varm, lugn och trygg och får ständiga goda vitsord efter sina besök och framträdanden.

– Det har att göra med att Mary till skillnad från sin man är en perfektionist. Medan han har attityden att saker nog löser sig, så övar hon sig på förhand inför sina uppgifter. Han spelar på sin folklighet, medan hon har varit tvungen att lära sig. Jag tycker att hon är mer kunglig än de kungliga, säger Sören.

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka

LÄS MER: Så fick Victoria och Daniel sina superkroppar

LÄS MER: De ingår i Victorias innersta krets – hemliga pakten