Sanningen om brittiska kungafamiljens privata slott och hus

Sanningen om brittiska kungafamiljens privata slott och hus

Det brittiska kungahuset har en lång rad storslagna slott till sitt förfogande. Men kungafamiljen äger också flera spektakulära slott och gods privat.

5 saker som drottning Elizabeth hatar!
0:59

Efter reklamen: 5 saker som drottning Elizabeth hatar!

(0:59)

Slå på ljud

När man tänker på den brittiska kungafamiljen tänker man på Buckingham Palace. Det har varit den brittiska monarkens officiella residens sedan 1837 då drottning Viktoria intog tronen.

Palatset i London, som är en stor turistattraktion, byggdes ursprungligen som bostad åt hertigen av Buckingham och köptes privat av kung Georg III 1762 – numera ägs dock Buckingham Palace av kronan och under århundradena har det byggts ut och moderniserats i flera omgångar.

I dag har Buckingham Palace hisnande 775 rum varav 52 sovrum för kungligheter och gäster, 188 sovrum för personal, 92 kontor och 78 badrum.

Och även om Buckingham Palace inte längre ägs privat av den brittiska kungafamiljen utan av kungahuset, precis som andra officiella residens som lantstället Windsor Castle och Londoresidenset Kensington Palace, finns det fortfarande en rad slott och exklusiva hus som ägs direkt av drottningen och hennes avkommor.

Drottning Elizabeth II

Drottning Elizabeth II äger en rad enorma fastigheter privat.

Julian Simmonds/The Daily Telegraph

Drottningens privata sommarslott med hundratals anställda

Det kanske mest kända är Balmoral Castle i Skottland som ägs privat av drottning Elizabeth II. Fastigheten är enorm, över 240 kvadratkilometer, och består bland annat av av flera små byar där bara personal som arbetar i Balmoral Castle bor – drottningen har historiskt tillbringat augusti och september i slottet och då arbetar runt 100 personer med att sköta ruljangsen. När drottningen inte är på plats har Balmoral Castle ett 50-tal heltidsanställda – på fastigheten bedrivs nämligen lantbruk.

Balmoral Castle har ägts privat av den brittiska kungafamiljen sedan mitten av 1800-talet. Drottning Viktoria och prins Albert fastnade då för Skottland och ville ha ett sommarresidens där vilket ledde till att prins Albert köpte Balmoral Castle osett.

Balmoral Castle

Balmoral Castle är drottningens privata sommarställe.

ANDREW MILLIGAN

Väl på plats tyckte Viktoria att slottet var för litet vilket ledde till att det revs och det nuvarande slottet byggdes. Med åren blev Balmoral ett favoritställe för kungligheterna att semestra på.

Det var på Balmoral Castle som drottningen befann sig när prinsessan Diana dog i en bilolycka i Paris i augusti 1997. Hennes beslut att inte omedelbart återvända till London väckte kritik och uppfattades som kyligt – även Dianas och prins Charles söner prins William och prins Harry var där och sysselsattes med olika aktiviteter för att hållas borta från den stora uppmärksamheten kring mammans död.

Rustika stenhuset som Diana och Charles bodde i

En kilometer från Balmoral Castle finns också stenhuset Craigowan Lodge som också det ägs av drottning Elizabeth II. Prins Charles och prinsessan Diana brukade bo i det rustika huset, som har sju sovrum, på sin tid men i dag används det främst för att inhysa finare gäster.

Craigowan Lodge

Rustika stenhuset Craigowan Lodge.

Invicta Kent Media/REX

Men tidigare brukade faktiskt också drottningen och prins Philip bo ett par dagar i Craigowan Lodge, om de var på plats innan turistsäsongen var över.

Mary och Frederiks chockbesked efter skandaluppgifterna – meddelar drastiska beslutet

Prins Charles privata gods – ärvde av drottningmodern

Prins Charles äger numer också ett gods privat i anslutning till Balmoral Castle. Det handlar om Birkhall som ingick i prins Alberts köp av Balmoral i mitten av 1850-talet – Birkhall skänktes sedan till prins Albert Edvard, som sedermera blev kung Edvard VII.

Camilla och prins Charles

Camilla och Charles tillbringade sin smekmånad på godset Birkhall.

Marty Melville

Godset ärvdes sedan av Edvards son kung Georg V som i sin tur lämnade Birkhall till drottning Elizabeth II:s föräldrar kung Georg VI och drottning Elizabeth. När drottningmodern dog 2002, 101 år gammal, fick prins Charles till slut ärva Birkhall.

Några år senare firade Charles och Camilla Parker Bowles sin smekmånad på Birkhall och det var också där de isolerade sig häromåret när de drabbades av covid-19.

Birkhall

Prins Charles ärvde Birkhall efter sin mormor.

Graeme Hunter / TopFoto

Drottningens pappa dog i Sandringham House

Även välkända Sandringham House, i Norfolk i England, ägs privat av drottningen. Hon brukar tillbringa två månader varje år på lantstället och firar jul där.

Sandringham House har en liknande historia som Balmoral Castle – fastigheten köptes av drottning Viktoria i mitten av 1800-talet och hon skänkte den sedan till sin son prins Albert Edvard. Samtidigt byggdes godset om till vad det är i dag. Sedan dess har fastigheten gått i arv – drottningen ärvde Sandringham 1952 då hennes far, kung Georg VI, dog i huset.

Sandringham House

Spektakulära Sandringham House där drottningen firar jul. Hon äger godset privat.

Mark Stewart

På den över 8 000 hektar stora fastigheten finns också flera andra, i sammanhanget, mindre hus. Ett av dessa är Park House där prinsessan Diana föddes – huset hyrdes på den tiden ut till hennes far, lord Spencer.

Kate Middletons mystiska skada - bilderna väcker frågorna på nytt

William och Kate fick anrika godset i bröllopspresent

I anslutning till Sandringham House finns också godset Anmer Hall som prins Albert Edvard köpte 1898. Numera ägs godset privat av prins William och hans hustru Kate – de fick Anmer Hall i bröllopspresent av drottningen, säkerligen en uppskattad present då William tillbringade mycket tid där som barn då godset på den tiden hyrdes ut till en nära vän till prins Charles.

Kate och William med barnen

Kate och William bodde permanent på Amner Hall i flera år.

ROTA

Efter att William och Kate fick Anmer Hall renoverades godset för 1,5 miljoner pund – pengarna lades bland annat på nytt tak och nytt kök – och paret bodde sedan där på heltid från 2015 till 2017. I dag använder William och Kate Anmer Hall som ett semesterboende – bland annat bodde de där när coronapandemin härjade som värst.

Anmer Hall

Taket på Anmer Hall renoverades innan William och Kate flyttade in.

REX

Prinsessan Annes jättegods – gåva från mamma

I sydvästra England, i Gloucestershire, äger också prins Charles syster prinsessan Anne en ståndsmässig fastighet. Det handlar om 1700-talsgodset Gatcombe Park som drottning Elizabeth II köpte privat 1976 som en gåva till Anne och hennes första make Mark Phillips.

Prinsessan Anne.

Albert Nieboer

Köpeskillingen är okänd men sägs ha legat någonstans mellan 500 000 och 750 000 pund, på den tiden hisnande summor. Dessutom renoverades godset för att passa prinsessan och hennes familj.

Drottningen köpte Gatcombe Park till prinsessan Anne på 1970-talet.

Rupert Hartley/REX

Harrys och Meghans lyxhus i Kalifornien

Efter att prins Harry och hans hustru Meghan lämnade England och tog ett kliv tillbaka från det brittiska kungahuset under minst sagt uppmärksammade former har de också blivit husägare. Paret, som avsagt sig sitt apanage, köpte 2020 ett drömhus i Montecito i Santa Barbara i Kalifornien.

Meghan och prins Harry

Meghan och Harry lämnade England för Nordamerika.

SAEED KHAN

Det handlar om en tre hektar stor fastighet med ett hus på över 1 300 kvadratmeter med nio sovrum, hemmabio, spa och gym så det finns gott om plats för paret och deras barn Archie och Lilibet.

Men smakar det så kostar det – den kaliforniska lyxvillan gick loss på motsvarande runt 127 miljoner kronor.

Trots det har rykten det senaste året gjort gällande att Harry och Meghan är missnöjda med huset och överväger en flytt.

Meghan och Harrys lyxhus i Kalifornien

Meghan och Harry la en bra bit över 100 miljoner för att få köpa lyxhuset i Kalifornien.

MLS