Sanningen om kronprins Frederiks hemliga resa – nu meddelar hovet

Sanningen om kronprins Frederiks hemliga resa – nu meddelar hovet

Kronprins Frederik var på hemligt uppdrag under onsdagen.

Henning Bagger

Kronprins Frederik åkte ut på hemligt uppdrag under veckan.

Att vara kunglig betyder ofta att man har ett ganska späckat schema. Och ofta kan även hela världen se och följa vart du ska och vilka uppdrag som står på tur. Men så är faktiskt inte alltid fallet. Ibland måste nämligen kungligheterna hålla vissa resor hemliga.

Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!
0:38

Efter reklamen: Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!

(0:38)

Slå på ljud

Hovet bekräftar: Mette-Marit är för sjuk – kan inte firas med Haakon

Hemliga resan

Kronprins Frederik av Danmark åkte på en av dessa hemliga resor i veckan. I onsdags den 19 april befann han sig i Lettland för att hälsa på de danska soldaterna vid Camp Valdemar. Danmark har cirka 800 soldater i Lettland som en del av Natos försvarsplan. På besöket fick kronprinsen se hur soldaternas vardag och arbete såg ut, samt en rundtur på lägret. Dagen avslutades med ett tal från Frederik till soldaterna.

På Instagram skriver det danska kungahuset om Frederiks besök i Lettland.

I kris och krig kommer högkvarteret bland annat att behöva skapa förutsättningar för insats av exempelvis Natos snabbinsatsstyrka och efterföljande uppföljningsstyrkor i hög beredskap samt genomföra eventuella stridsoperationer, skriver kungahuset följt av bilder från besöket.

Besöket på Camp Valdemar fanns inte med i den kungliga kalendern med de officiella programpunkterna. Kalendern finns till för att ge folket och pressen en inblick i kungligheterna officiella uppgifter.

Handlar om säkerhet

Ibland deltar kungligheterna i uppdrag som inte finns med i kalendern och åker på resor som hålls hemliga av en eller annan anledning. Ofta handlar det om säkerhet vilket det gjorde kring kronprinsens besök i Lettland.

Även vår svenska kronprinsessa har varit på kungliga uppdrag inom försvarsmakten. Hon har en grundande militärutbildning och under 2022 deltog hon i en utbildning inom försvarsmakten. Utbildningen gjorde hon i syfte "att öka sin kunskap och förståelse för Försvarsmaktens uppgifter och verksamhet på strategisk, operativ och högre taktisk nivå" skrev hovet i ett pressmeddelande 2022.

Bekräftat! Charles beslut – stora ceremonin döljs från allmänheten