Sanningen om kung Haralds hälsa – efter tuffa tiden

kung harald

TT
Kung Harald har varit vid svag hälsa, men har kommit tillbaka starkare än förut.

Sett till de regerande monarkerna runt om i Europa kanske det är Norges kung Harald som haft det allra tuffast i år. Inte nog med att pandemin svepte in och ställde allt på ända, han råkade även ut för sina egna personliga hälsoproblem.

Det var den 25 december som nyheten kom och fick hela Norge att stanna upp och hålla andan. Kungen, 83, fördes till sjukhus i en kortege med två bilar enligt vg.no. Norska hovet uppgav att han har drabbats av andningssvårigheter – men det stod tidigt klart att det inte rörde sig om Covid-19. Bakom sig har kung Harald redan sedan innan en period av hälsoproblem, och han vårdades på sjukhus i flera perioder runt årsskiftet, bland annat i samband med Ari Behns död.

Kung Harald fick opereras akut

Nästa bakslag kom bara ett par veckor senare. Det stod klart att kung Harald var i behov av en hjärtklaffsoperation, och det blev direkt en ny sjukhusvistelse.

kung harald drottning sonja

Kung Haralds uttalande i Gjerdrum den 3 januari lämnade ingen oberörd.

Lise Åserud

– Operationen blev utförd i ett hybridrom, det vill säga en blandning av ett röntgenlaboratorium och en operationsstuga. Först sattes en pacemaker på plats. Därefter blev ingreppet utfört via en pulsåder i ljumsken. En ny biologisk hjärtklaff sattes in via i ingången i pulsådern i ljumsken och placerades inne i den gamla klaffen. Den gamla klaffen blev således utpressad till sidan av den nya välfungerande klaffen. Efter ingreppet blev kungen förd till intensivavdelningen för vidare observation, sa norska livläkaren Björn Bendz i ett uttalande från hovet kort efter operationen.

Därefter kom vändningen. Efter en tids sjukskrivning kom kung Harald tillbaka och norska folket jublade när de såg sin kung vara ute och representera kungahuset återigen, till synes vid bättre hälsa än på lång lång tid. Det har också gett avtryck i statistiken. Siffror som sajten UFO No More har tagit fram visar att han i september bara hann med åtta arbetsdagar och i oktober, månaden då han var sjukskriven, var det nere på noll.

Tillbaka – starkare än förut

Återhämtningen var dock stark. I november och december jobbade kung Harald 9 respektive 10 dagar, detta trots att han först missade någon vecka på grund av sjukskrivningen och sedan kom ju såklart julhelgen så alla tar lite extra ledigt för att vara med familjen.

När Norge bara ett par dagar innan det nya året inföll var med om en oerhörd tragedi, där ett jordskred krävde åtta människors liv och svepte med sig delar av en hel by, var Harald snabbt på plats. Med kraft och närvaro visade han hur Norge stod enade bakom Gjerdrumsborna och ingen skulle lämnas utanför. Ett riktigt styrkebesked från Haralds sida, just när det behövdes som mest!