Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om kungafamiljens kroppsspråk – så är de egentligen: Ögonen avslöjar Madeleine

08 jan, 2021, 17:30 
AvAnnaClara von Hofsten
Varför lägger Victoria ofta huvudet på sned och varför håller Daniel armarna i kors? Och hur lyckas Silvia få alla att känna sig speciella? Vi har gjort en närstudie av kungligheternas kroppsspråk och fått en spännande expertanalys!
Annons
Ett år sedan kungen krympte kungahuset – hör Svensk Dams chefredaktör om året som gåttBrand logo
Ett år sedan kungen krympte kungahuset – hör Svensk Dams chefredaktör om året som gått

Kungafamiljen står ständigt i allas blickfång. Dessutom går deras jobb ut på att hela tiden träffa nya människor i nya situationer. Det är omständigheter som kan få de flesta av oss att känna sig osäkra och obekväma. Kungafamiljens medlemmar är visserligen inte vilka som helst, de har – åtminstone de flesta – levt hela sitt liv i offentligheten. Se bara hur kronprinsessan Victoria redan har satt sin dotter, prinsessan Estelle, i drottningskola!

Estelles drottningskola började tidigt; syftet är förstås att hon ska kunna hantera sin offentlighet på ett bra, naturligt sätt.

Prinsessorna tränas av experter

Familjens medlemmar har givetvis också tillgång till olika medietränare och coacher när det gäller röst och kroppsspråk – exempelvis kronprinsessan Victoria fick ju som ung ”gå i skola” hos skådespelerskan Margareta Krook . Men sedan finns också den egna personligheten, som är svårare att påverka. Prinsessan Madeleine har ju till exempel berättat om att hon är och alltid har varit blyg – inte helt enkelt då att vara prinsessa, och säkert en stor del av förklaringen till att hon har valt att leva sitt liv utomlands.

Annons
Kronprinsessan avtäckte 2002 en staty av skådespelerskan Margareta Krook, som hon själv gick i skola hos för att lära sig tala och agera.

Experten reder ut – så tolkar man

För vår medvetna kommunikation är ju bara en del av vår kommunikation. En hel del av vårt budskap till människor vi möter sker omedvetet, med mer eller mindre subtila signaler via ansiktsuttryck och kroppsspråk. Men vad säger egentligen kroppsspråket hos kungafamiljens medlemmar? Vi frågade skådespelerskan och kroppsspråksexperten Mi Ridell, som föreläser, utbildar och skriver böcker om vad man säger och avslöjar om sig själv som inte är det talade ordet.

– För en skådespelare är ju kroppen en naturlig del av jobbet. Hur ska man stå, gå och förhålla sig till andra? Jag började med att förmedla det som jag lärt mig i mitt arbete, sedan har jag vidareutbildat mig hos bland annat FBI-agenten Joe Navarro, som är världsledande inom ickeverbal kommunikation berättar Mi Ridell.

Annons
Skådespelerskan Mi Ridell föreläser om kroppsspråk och har skrivit boken Kroppen ljuger aldrig: Konsten att tala kroppspråk.

– Kroppsspråket är en viktig del av vår kommunikation. Vi tror mer på det vi ser än det vi hör. Men det är viktigt att komma ihåg att man aldrig kan "döma" någon utifrån en enskild gest, det är alltid det sammantagna intrycket som räknas, säger Mi.

– Det är så många felaktigheter som sprids om kroppsspråk – till exempel ”har man armarna i kors är man en sluten person, tar man sig på näsan ljuger man”, och dessa felaktigheter sprids tyvärr flitigt.

Signalerna från kungafamiljen

– Men så är det absolut inte! Det är alltid det sammantagna uttrycket som förmedlas via kroppsspråk, ansiktsuttryck, attityd och röstläge man tittar på. Alltså vad hela personen signalerar, aldrig någonsin en enda enskild gest. Det är också viktigt att tänka på om gesten signalerar behag eller obehag.

Annons
Silvia får alla att känna sig speciella och sedda, mycket tack vare sitt kroppsspråk där hon ser till att komma nära och gärna rör lätt vid personen.

Men med det sagt, vad signalerar kungafamiljen i sin ordlösa kommunikation?

– Generellt sett har de ett bra kroppsspråk tycker jag. Jag har haft förmånen att träffa medlemmar ur kungafamiljen privat, och Silvia är ju känd för att genom sitt kroppsspråk och sin attityd få andra att känna sig speciella och lyssnade på. Man känner verkligen att man har hennes fulla uppmärksamhet!

Kungen kan uppfattas som otillgänglig

Även kungen är ofta väldigt tydlig i sitt kroppsspråk, på gott och på ont. Det är inte svårt att läsa av honom, men ibland kan han uppfattas som otillgänglig. Å andra sidan finns det få som kan utbrista i ett lika hjärtligt skratt som han gör när han verkligen tycker något är roligt!

Annons
Kungen har svårt att förställa sig; tycker han det är trist visar han det tydligt med sitt kroppsspråk – precis som när han är glad!

– Men det finns ingen som sprider sådan värme som kronprinsessan Victoria, med sitt varma, naturliga leende och nyfikna blick. Hon är också bra på att lyssna och visar upp ett äkta engagemang. Kronprinsessans fina lyssnande syns tydligt i hennes kroppsspråk. Hon lägger ofta huvudet lätt på sned, vilket är ett tecken på att hon är trygg i situationen. Hon "blottar strupen" utan att känna sig hotad eller utsatt.

Man kopierar varandras kroppsspråk

Kronprinsessan har ibland även händerna bakom ryggen. Generellt är det inte så bra att hålla händerna bakom ryggen – det kan uppfattas som en maktposition eller som om man har något att dölja.

Annons
Victoria med händerna bakom ryggen – en klassisk maktpose. Men helhetsintrycket hon förmedlar är en engagerad, vänlig nyfikenhet.

– Våra stenåldershjärnor har ett behov av att se händerna hos den vi pratar med, annars känner vi oss osäkra på personen. Men om man tittar på det sammantagna intrycket av Victoria – leendet, huvudet intresserat på sned – ser man att det är en lyssnarposition. Att även prins Daniel ibland har armarna bakom ryggen är inte förvånande. Man kopierar varandras kroppsspråk när man är i harmoni, berättar Mi.

Har Daniel en försvarsposition?

Men prins Daniels absoluta favoritposition är utan tvekan att stå med armarna i kors, vilket ofta ses som en försvarsposition.

Daniel står gärna med armarna i kors, men i hans fall är det inte en försvarsposition, utan en pose som signalerar lyssnande eller intresserat iakttagande, menar experten Mi Ridell.

– Men det stämmer inte här. Att ha armarna i kors kan också vara en lyssnarposition. Man kan även titta på hans händer; personer som döljer sina händer framstår som opålitliga, men prins Daniel döljer dem inte.

Annons

Kungaparet och kronprinsessparet är ju de som står högst i rang och som har absolut störst vana vid att röra sig ute bland folk och representera sitt land. Men även prinsparet, Carl Philip och Sofia, syns relativt flitigt ute i landet. Deras möten sker dock ofta i lite mindre officiella sammanhang, vilket också märks på deras kroppsspråk och sätt att bemöta folk. Lite enklare, lite mer jämlikt och ofta glatt och okonstlat. De visar också sin kärlek till varandra på ett självklart sätt, vilket upplevs som avväpnande och svårt att motstå.

Trots det formella sammanhanget – riksdagens öppnande – signalerar Carl Philip och Sofia öppenhet, med varma leenden, lätt beröring och entusiastisk vinkning med öppen hand.

Sofia är en stjärna på kroppsspråk

Och prinsessan Sofia, som ju inte har växt upp i offentligheten och dessutom fick en tuff start som prinsens flickvän, har på kort tid etablerat sig som en verklig stjärna i sin kungliga roll! Hon har en svårslagen charm, naturlighet och positiv utstrålning.

Annons
Ett stort, varmt leende, ögonkontakt och en lätt beröring – Sofia är redan ett proffs!

När det gäller kungafamiljens övriga medlemmar är det extra intressant att titta på dem som har valt ett liv så långt bort från offentligheten som möjligt; nämligen prinsessan Madeleine och hennes make Chris O´Neill. Och där kan man tydligt se hur Madeleine försöker kompensera för den blyghet hon själv har berättat om.

Stort leende och uppspärrade ögon – den här situationen känns nog inte helt bekväm....

Stelt leende kan dölja blyghet

– Prinsessan Madeleines leende är bländande, men ibland lite stelt och alldeles för stort, vilket högst troligen är hennes strategi för att hantera en situation hon upplever som obekväm. Men hennes ögon ler inte samtidigt, vilket avslöjar henne. Hennes make Chris O´Neill däremot signalerar inte osäkerhet, snarare ”vad gör jag här?”

Annons
Ett skolboksexempel på en situation som upplevs obekväm! Att ta sig på halsen (kvinnor) och lätta på slipsknuten (män) är två typiska tecken.

– Men sedan får man tänka på också att ett naturligt leende är väldigt kort, och våra kungligheter behöver ibland le på beställning och hålla dessa leenden onaturligt länge. Det gör det svårt att få det att se äkta ut!

– Och så måste man se på allt kroppsspråk i en kontext. Det är inte konstigt om man känner sig obekväm i en utsatt situation, men visar man stressignaler i en lugn miljö är det mer anmärkningsvärt, säger Mi Ridell.

Hmm – Chris gör sitt bästa men det är inte svårt att se att han undrar vad han gör här!
Annons