Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Madeleines bästa vänner – så lever de idag

10 maj, 2023, 15:30 
AvLinus Brännström

Katti, Lovis och Lussan – vilka är prinsessan Madeleines bästisar egentligen?
Så här lever de tre väninnorna med barn, lyxiga bostäder och företag som drar in miljoner.

Annons

Svensk Damtidning avslöjade för några veckor sedan att prinsessan Madeleine faktiskt kommer hem till Sverige flera månader innan den officiella flytten från Florida i augusti.

Madeleine åker hem till Sverige – i förtid!Brand logo
Madeleine åker hem till Sverige – i förtid!

Bakgrunden är den exklusiva vårfest som hon arrangerar på Gröna Lund i Stockholm den 10 maj – en fest med syfte att både samla in pengar till drottning Silvias barnrättsorganisation World Childhood Foundation, som även Madeleine är väldigt involverad i, och att kickstarta firandet av just drottningen.

I år är det ju nämligen inte bara 50 år sedan Carl XVI Gustaf blev Sveriges kung – drottning Silvia firar också ett jubileum, i december fyller hon 80 år.

”Denna kväll firar vi startskottet för H.M. Drottningens 80-årsfirande. Det blir en kväll full av uppträdanden och överraskningar”, skriver prinsessan Madeleine i inbjudan som Svensk Damtidning har tagit del av.

Annons

De lyckliga som bjudits till festen får betala 7 000 kronor för att bli insläppta, pengar som går direkt till Childhood.

Kort inför festen kom dock den tråkiga nyheten att Madeleine inte kommer hem till festen. Detta då hennes dotter Leonore nyligen ramlat och brutit armen.

– Hon har ramlat, och läkare har bedömt att det är en brytning som kräver operation. Familjen och prinsessan inväntar tid för operation, säger Margareta Thorgen, presschef vid hovet, till Expressen.

Men fest blir det hur som helst. För det är inte bara prinsessan Madeleine som ligger bakom välgörenhetspartyt, som har klädkoden ”sommafin/casual”. Inbjudningskortet är också undertecknat ”Katti, Lovis och Lussan”.

I klartext handlar det om prinsessans nära vänner Katarina von Horn, Lovisa de Geer och Louise Thott.

Lovisa de Geer, Katarina von Horn och Louise Thott.
Prinsessan Madeleines nära vänner Lovisa de Geer, Katarina von Horn och Louise Thott.

Katti von Horns miljontillgångar

Katarina ”Katti” von Horn (född Strömberg), 43, och prinsessan Madeleine har känt varandra sedan barnsben. Den nära vänskapen märks inte minst genom att Katarina är gudmor till prins Nicolas – samtidigt som prinsessan Madeleine är gudmor till Lillie, ett av Katarinas två barn.

Annons

Bästisen Katarina von Horn har även tidigare visat sitt engagemang för Childhood, hon har bland annat varit med och anordnat andra välgörenhetsfester tillsammans med just Lovis och Lussan och så klart Madeleine.

Katarina har också varit engagerad i Min Stora Dag, organisationen som uppfyller önskningar för barn med allvarliga sjukdomar.

Hon jobbade på som insamlingsansvarig och projektledare på Min Stora Dag, som ju prinsessan Madeleine är beskyddare för, mellan 2005 och 2013.

Katarina Von Horn, Prinsessan Madeleine
Katarina von Horn och prinsessan Madeleine tillsammans med prinsessan Leonore.

Katarina von Horn är utbildad ekonom och certifierad managementkonsult. Efter tiden på Min Stora Dag har hon bland annat arbetat med fastighetsutveckling och som organisationskonsult.

Numera är hon partner i techbolaget Warpin Reality som enligt den senaste årsredovisningen hade en omsättning på 11,5 miljoner och samtidigt gjorde en förlust på 600 000 kronor. Katarina von Horn har också ett eget aktiebolag, KvH AB, som enligt verksamhetsbeskrivningen ägnar sig åt holdingverksamhet.

Annons

Det egna bolaget omsatte noll kronor, enligt den senaste årsredovisningen, och gjorde en vinst på en halv miljon. KvH AB hade samtidigt tillgångar på 5,3 miljoner kronor.

Angående sin vänskap med kungafamiljen har Katarina von Horn varit fåordig.

”Jag väljer att inte kommentera mitt privatliv i arbetssammanhang”, skrev hon i ett mejl till Expressen för några år sedan som svar på frågan om hur det påverkat henne att ständigt kopplas samman med kungafamiljen.

Katarina von Horn och Robert von Horn
Katarina och Robert von Horn. Paret ansökte om skilsmässa i höstas.

Egna orden om skilsmässan

När Katarina 2005 gifte sig med Robert von Horn, 47, var i alla fall alla tre kungabarnen på plats, med sina dåvarande respektive, vid bröllopet i Litslena kyrka och den efterföljande festen på Krägga herrgård.

Katarina och Robert von Horn köpte några år senare sin drömvilla vid vattnet i Djursholm. Prislappen var saftiga 35 miljoner kronor vilket gjorde affären till 2013 års näst dyraste husköp i Sverige, enligt Svenska Dagbladet.

Annons

Efter 21 år kom dock i fjol det tråkiga beskedet att Robert och Katarina von Horn går skilda vägar. I oktober ansökte paret om skilsmässa.

”Det stämmer, vi är överens och goda vänner och ser nu till våra flickors bästa och med respekt på de 21 fina år som vi delat”, skrev paret i ett gemensamt uttalande till Expressen.

Det omtalade huset i Torekov.

Båda två är dock fortfarande skrivna i villan i Djursholm. På adressen finns också en rad fordon – flera av dem veteranbilar som en Ford F100 från 1969, en Corvette från 1975 och en Land Rover från 1970.

Men Robert von Horn står också som ägare till en rad moderna bilar – däribland en familje-suv, en BMW X5, och en muskelbil, en Dodge Challenger, båda av årsmodell 2022.

Robert von Horn sitter i styrelsen för en rad stiftelser och företag och äger också bolaget Näslandets fastigheter AB som enligt den senaste årsredovisningen hade en omsättning på 149 000 kronor och gjorde en vinst på 300 000 kronor. Bolaget hade samtidigt tillgångar på 1,2 miljoner kronor.

Annons

Paret von Horn blev också omskrivna när de 2007 köpte en fastighet i Torekov och lät bygga ett slags parhus – enligt uppgift var det ena huset tänkt för prinsessan Madeleine och hennes dåvarande pojkvän Jonas Bergström.

Kopian av Maddes bröllop

Louise ”Lussan” Thott (född Gottlieb), 40, är också en av Madeleines allra äldsta vänner. Hennes föräldrar Fredrik och Carola Gottlieb, som bor i en våning på exklusiva Strandvägen i Stockholm, är nära vänner till kungaparet och hon och prinsessan gick i samma klass på Enskilda gymnasiet – Lussan och Madde hade gemensamt 18-årskalas och studentfest.

De pluggade sedan tillsammans både i London och på Stockholms universitet.

Louise ”Lussan” Thott, prinsessan Madeleine
Lussan och Madde gick i samma klass på Enskilda gymnasiet.

Madeleine och Louise är klassiska bästisar – genom åren har det flera gånger lyfts fram hur de kopierat varandra gällande såväl stil som frisyr. Det har fortsatt även i vuxen ålder då bröllopet mellan Louise och Gustav Thott, 45, 2018 beskrivits som en kopia av prinsessan Madeleines och Chris O'Neills bröllop 2013.

Annons

Madeleine ska ha varit med och planerat vännens bröllop som hölls i Hölö kyrka – det resulterade bland annat i samma präst, Michael Bjerkhagen, som på prinsessbröllopet och dessutom bar Louise en klänning av en av Madeleines favoritdesigners, Fadi el Khoury.

Prinsessan var för övrigt en av tärnorna medan prinsessan Leonore, som Lussan är gudmor till, var brudnäbb.

Samtidigt hade det ryktats att prinsessan Madeleine varit ledsen över Lussans val av pojkvän – detta då Gustav Thott är nära vän till Jonas Bergström. Detta har dock skarpt tillbakavisats.

– Prinsessan Madeleine är glad för vår skull, sa Lussan till Expressen 2017 när hon Gustav återförenats efter flera isär.

Louise och Gustav Thotts bröllop.

Madeleines glädje för Lussan

Louise Thott har gjort sig känd som en inredare av rang. Hon har bland annat jobbat med såväl kronprinsessparets hem Haga slott som prins Carl Philips och prinsessan Sofias hem Villa Solbacken.

Annons

Naturligtvis var hon också involverad i renoveringen av prinsessan Madeleines lägenhet vid Hovstallet.

Louise Thott driver bolaget Gottlieb Design. Verksamheten har dock krympt de senaste åren – 2017 omsatte bolaget 3,5 miljoner och gjorde en vinst på knappt 700 000. Sedan dess har omsättningen och vinsten minskat för varje år och enligt den senaste årsredovisningen omsatte Gottlieb Design 350 000 kronor med ett förlustresultat på 144 000.

Louise Thott och Katarina von Horn på prinsessan Madeleines bröllop.

Det har förmodligen att göra med att Lussan de senaste åren har blivit mamma två gånger. 2019 fick hon och Gustav sonen Willem och 2021 fick de dottern Alexia.

– Louise är en nära vän till prinsessan Madeleine och hon har gratulerat Louise och hela den nya lilla familjen, sa hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen efter första barnets födelse.

Annons

Louise och Gustav Thott bor sedan i fjol i en 231 kvadratmeter stor våning på exklusiva Strandvägen i Stockholm. Gustav äger ett fordon privat, en Porsche Cayenne från 2020 medan Louise inte äger några bilar.

Friherren Gustav Thott, som är civilekonom och har studerat vid Handelshögskolan i Stockholm, är till vardags partner i riskkapitalbolaget Litorina. Han äger också 100 procent av bolagen Fedor Invest och Thott Invest som båda sysslar med finansiell rådgivning och handel med värdepapper.

Fedor Invest omsatte i fjol noll kronor och gjorde en vinst på 14 miljoner medan Thott Invest, som inte heller hade någon omsättning, gjorde en vinst på 3,4 miljoner.

Louise och Gustav Thott bor på Strandvägen i Stockholm.

Lovis är syster till kände miljardären

Lovisa ”Lovis” de Geer, 40, är också nära vän med prinsessan Madeleine sedan barnsben. Hon är lillasyster till techmiljardären tillika kronprinsessvännen Jacob de Geer, känd från SVT:s Draknästet, som blev stormrik när hans företag Izettle såldes till Paypal för 19 miljarder kronor.

Annons

Men medan storebror Jacob bor med sin familj på godset Stora Wäsby, som varit i familjen de Geers ägo i flera hundra år, är Lovisa skriven i en mindre lägenhet på Östermalm i Stockholm – lustigt nog på de Geersgatan.

Lovisa de Geer har en son tillsammans med William Søraa.

Lovisa har genom åren gjort sig känd som en riktig globetrotter. Hon bodde bland annat i New York samtidigt som prinsessan Madeleine och ska ha varit ett stort stöd under krisen efter det uppmärksammade uppbrottet från Jonas Bergström.

– Det spelar ingen roll vem man än reser med eller vad man vill göra, där finns något för alla, har Lovisa de Geer sagt till Aftonbladet om favoritstaden New York.

Lämpligt nog är Lovisa verksam som resejournalist – hon har bland annat skrivit för Svenska Dagbladet-bilagan Perfect Guide där hon till exempel tipsat om spännande hotell. Hon har också skrivit två barnböcker med resetema – Sofi och Jakob reser till London och Sofi och Jakob reser till New York, huvudpersonerna i böckerna är inspirerade av hennes egna syskon Jacob och Sophie.

Annons

Lovisa de Geer äger bolaget Världsmedborgaren AB som enligt den senaste årsredovisningen omsatte 119 000 kronor och gjorde en vinst på 14 000 kronor. Bolaget hade samtidigt tillgångar på 588 000 kronor.

Lovisa är lillasyster till techmiljardären Jacob de Geer, känd från SVT:s Draknästet.

Lovisa de Geers babylycka: ”Otroligt tacksamma”

2018 fick Lovisa de Geer sonen Ludwig med affärsmannen William Søraa, 40.

– Vi är så otroligt tacksamma för vår lilla friska pojke, berättade hon då för Svensk Damtidning.

– Vi lever ett väldigt aktivt liv tillsammans, William och jag, och vi reser mycket. Jag tycker det är roligt att maxa livet. Det passar inte alla, men det passar mig och jag har tack och lov en partner som gillar det också, har hon också sagt.

Lovisa de Geer med föräldrarna Christina och Carl.

Lovisa och William är inte skrivna tillsammans i dag, och verkar heller aldrig ha varit det. Han är skriven i en annan lägenhet på Östermalm. William Søraa driver det egna konsult- och investeringsbolaget iWill AB, som dock är registrerat på Lovisas de Geers adress, och han är också rådgivare vid startupgeneratorn Antler.

Lovisa och William sitter båda två i styrelsen för en bostadsrättsförening i exklusiva Marstrand, hon som ledamot och han som suppleant. I bostadsrättsföreningens styrelse ingår även Lovisas föräldrar Carl och Christina de Geer.

Foto: TT

Annons