Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om prinsessan Margaret och Lord Snowdons turbulenta liv

29 okt, 2019, 21:00 
AvKristina Svedell
prinsessan Margaret och Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon med barnen David och Sarah
Hon hade allt, utom lycka. I serien The Crown får vi följa prinsessan Margarets liv med kärleken Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon. Vi berättar nu den sanna historien, och visar de riktiga bilderna, från hennes turbulenta liv med pressfotografen.
Annons

Folket vande sig vid att se henne i färgsprakande kaftaner och de mörka lockarna dolda under turbaner. I ena handen höll hon en drink, i den andra en cigarett. Ständigt kysst av Karibiens sol spenderade prinsessan Margaret dagarna vid sitt och makens hus i Västindien.

Huset på prinsessan Margarets privata ö.
Huset på prinsessan Margarets privata ö.

Men det var inte bara solen som kysste prinsessan. Lord Snowdon var ju alltid någon annanstans och umgicks med andra kvinnor. Deras äktenskap rämnade inför världens ögon.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Fast de båda länge sett mellan fingrarna när det gällde otrohet fick lorden nog när hans fru fångades på bild med sin sjutton år yngre älskare, trädgårdsarkitekten Roddy Llewellyn.

Lorden tog så illa vid sig att han omedelbart basunerade ut att han och prinsessan skulle separera. 1978, var skilsmässan klar och katastrofen ett faktum. Det var ju den första skilsmässan i engelska kungahuset!

Prinsessan Margaret med Roddy Llewellyn.
Prinsessan Margaret med älskaren Roddy Llewellyn.

Men är man en skandalprinsessa så är man, Margaret var ju van att få sin vilja igenom i alla lägen. Så hade det alltid varit. Och hon tänkte inte ändra sig, utan ämnade strosa vidare med whiskyglas, cigarett och kaftan vid Karibiska havet. Fjärran från krav och förpliktelser.

Annons

– Jag är den enda på jorden som är dotter till en kung och syster till en drottning, brukade hon säga när hon tyckte någon behövde sättas på plats.

Prinsessan Margaret på ön Mustique.
Prinsessan Margaret på ön Mustique.

Ändå var det faktiskt inte sant, danska drottning Margrethes lillasyster Anne-Marie var i precis samma position och tänk er om hon skulle gå omkring och säga så. Ja, de flesta jämförelser svindlar när det gäller engelska prinsessan Margaret.

Hon var sin fars ögonsten och kunde linda pappa Georg VI kring sitt lillfinger. Och så slapp hon ju alla tunga plikter, dem fick blivande drottning Elizabeth ta. Inte undra på att hon blev mer än lovligt bortskämd, lilla Margaret Rose. Söt som socker var hon också och i tonåren blev hon en stålande skönhet.

Margaret hyllades för sin skönhet.
Margaret hyllades för sin skönhet.

När fadern dog var hon bara 22 år och hon sörjde honom djupt. Överstelöjtnant Peter Townsend tröstade den unga prinsessan och de drömde snart om ett liv tillsammans. Men drottning Elizabeth motsatte sig giftermålet, det blev ju nästan regeringskris vid blotta tanken. Han var visserligen krigshjälten men också frånskild och far till två barn. Vid 25 kunde Margaret välja själv – men hotet att förlora sina kungliga privilegier vägde tyngre än kärleken när det kom till kritan.

Annons

Prinsessan Margarets bröllop tv-sändes

Hon dränkte sin saknad och längtan med champagne och fester. Det sägs att hon tackade ja till att gifta sig med societetsfotografen Antony Armstrong-Jones när hennes älskade Peter meddelat att han skulle gifta sig med en annan kvinna. I ärlighetens namn trivdes hon alldeles förträffligt i Antonys bohemiska överklasskretsar. Ja, prinsessan Margaret var faktiskt boho-chic långt innan ordet var uppfunnet. Antony adlades till lord Snowdon i anslutning till bröllopet. Och de var naturligtvis vansinnigt tjusiga vid vigseln i Westminster Abbey 1960, det första brittiska bröllopet som sändes i TV med cirka 300 miljoner tittare.

Prinsessan Margarets bröllop var det första att tv-sändas.
Prinsessan Margarets bröllop var det första att tv-sändas.

Två år senare poserade prinsessan i badkaret framför makens kamera, endast klädd i sin praktfulla brudkrona. Nog säger det en hel del om parets dekadenta liv och framtoning i Kensington Palace.

Annons

Prinsessan Margaret och Snowdon fick två barn

Deras två barn, först en pojke, sedan en flicka, fulländade fasaden av familjelycka. Kanske fanns den också där under de första åren. Men charmören Antony hade svårt att hålla sig till en enda, vilket sades göra Margaret galen av svartsjuka och besatt av att försöka kontrollera varje steg hennes man tog. Så hon valde i sin tur att trösta hon sig med en rad andra män.

Lord Snowdon och prinsessan Margaret med deras två barn.
Lord Snowdon och prinsessan Margaret med deras två barn.

Ändå fortsatte de utåt att vara ett glamouröst par som festade med alla kända. Margaret och hennes stilige lord uppmärksammades i pressen mest varje dag, de var själva urtypen för ”The swinging sixtees” och på festerna cirkulerade droger av alla slag. Det pratades om att Peter Sellers och Mick Jagger till och från stod prinsessan extra nära. I övrigt kan vi väl nöja oss med att konstatera att Margaret levde ett helt annat liv än sin syster drottningen.

Annons

Lord Snowdon gifte om sig

Lord Snowdon gifte om sig strax efter skilsmässan, medan Margaret fortsatte i samma stil. Hon tillbringade fortfarande större delen av sin tid på privatägda ön Mustique. Havet glittrade lika turkost som alltid. Men en prinsessan själv glittrade inte längre – cigaretterna, alkoholen och festandet tog ut sin rätt. Barnen skötte sin skolgång hemma i England och undersåtarna mumlade allt mer om att prinsessan Margaret borde dra sitt strå till stacken och hjälpa sin syster med de kungliga plikterna. Ja, det gick så långt att apanaget var hotat, för någon måtta fick det väl ändå vara. Så drottningen sa till på skarpen och lillasyster lydde motvilligt. 1980-talet ägnade Margaret åt att lojt vara med vid invigningar och klippa röda band. Hon försökte inte ens dölja att hon hade såå tråkigt.

Prinsessan Margaret.
Prinsessan Margaret.

Den vilda prinsessan förvandlades till en skugga av sitt forna jag. Men hon och drottningen stod varandra närmare än kanske någonsin. Under 1990-talet drabbades Margaret av en rad slaganfall, tvingades operera bort en del av ena lungan och dra ned på whisky- och cigarettkonsumtionen.

Annons

Då drottningmodern fyllde 101 år chockades världen av att prinsessan, som satt i rullstol, bar ena armen i mitella och dolde blicken bakom mörka glasögon, såg äldre ut än sin mamma. Men så hade Margaret heller inte långt kvar, hon dog ett halvår senare, omgiven av sina närmaste, däribland exmaken lord Snowdon. Britterna minns inte bara sin partyprinsessa och utan också drottningmoderns sista kraftansträngning, begravningen av sin yngsta dotter, bara några veckor innan även hon gick ur tiden.

Prinsessan Margaret och pressfotografen

Namn: Prinsessan Margaret av England och Lord Snowdon, Antony Armstrong-Jones
Födda: Båda 1930.
Döda: Hon 2002, han 2017.
Gifta: En skandalomsusad tid mellan 1960 och 1978.
Gemensamma barn: Sonen David Armstrong Jones, känd som David Linley, född 1961 och dottern, Lady Sarah Chatto, född 1964.

Foto TT

Annons