Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sanningen om Victorias födsel – osannolika detaljen

22 jun, 2023, 06:30 
Minna Sarpaneva
Kronprinsessan Victoria och kungaparet
Det är inte alla som känner till den oväntade detaljen

Wow! Vad är oddsen?

Annons

Juli år 1977. Drottning Silvia är höggravid och utanför Stockholms slott flockas journalister, i hopp om att få en bild på drottningen när det är dags att åka till sjukhuset.

7 saker du inte visste om kronprinsessan VictoriaBrand logo
7 saker du inte visste om kronprinsessan Victoria

Det var ingen som lyckades fånga en bild då, men den 14 juli kom kronprinsessan Victoria till världen och det dröjde inte länge innan nyheten tapetserade löpsedlarna.

Det finns dock en minst sagt överraskande detalj om kronprinsessans födsel som inte är riktigt lika välkänd.

Prinsessan Estelle föddes på samma sjukhus som Victoria

Den 23 februari 2012 kom det glädjande beskedet att kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade välkomnat sitt första barn, prinsessan Estelle.

Annons

Och faktum är att Estelle föddes på samma sjukhus som Victoria föddes på nästan 35 år tidigare, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Osannolika detaljen vid Victorias födsel

Tillbaka till Victorias födsel. Klockan 21:45 den 14 juli 1977 kom Victoria Ingrid Alice Désirée till världen. Klockan 02:00 på natten hölls en pressträff där man tillkännagav att kungen och drottningen hade fått en dotter.

Kungaparet och kronprinsessan Victoria
Kungen och drottningen med Victoria på kronprinsessans dopdag.

– Flickan väger 3 250 gram och är 50 cm lång, berättade Ulf Borell, professor på Karolinska sjukhuset, då för reportrarna.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall skriver om födseln i boken Victoria - Prinsessa och mamma, och lyfter en lustig detalj:

"Den som skötte förlossningen var den erkänt duktiga barnmorskan Maj-Lis. Vad hon hette i efternamn? Westling."

Barnmorskan har ingen koppling till familjen Westling från Ockelbo, men det är ett minst sagt lustigt sammanträffande att hon delar efternamn med Daniel Westling som Victoria skulle komma att gifta sig med 33 år senare!

Annons