Sant och falskt i Meghan-intervjun

Prins Harry Meghan Markle Drottning Elizabeth

Det hemliga bröllopet, Archies titel och Meghans senaste möte med systern: Här är sant och falskt i Oprah Winfrey-intervjun.
Prins Harrys känslosamma ord om Diana – avslöjar allt i ny skandalintervju
Slå på ljud

Oprah Winfreys intervju med prins Harry och Meghan Markle väcker heta känslor. Själva förmedlar de en bild av sig själva som djupt missförstådda och på många sätt orättvist behandlade.

I den där bombmattan av anklagelser och nya, ibland sensationella, uppgifter är mycket också omöjligt att kolla. Det går ju inte att veta vem som fick vem att börja gråta. Eller om den där (ej namngivna) personen i kungafamiljens innersta kärna verkligen är rasist, som Meghan och prins Harry påstår.

I de fallen räcker det nog med att citera den kloka och evigt diplomatiska drottning Elizabeth som i kvällens officiella uttalande lugnt konstaterar att ”Minnesbilderna går isär”.

Drottning Elizabeth

Drottning Elizabeth, klokast av alla.

LÄS MER: Drottning Elizabeths första ord efter Meghan och Harrys intervju

Men några av Meghans och prins Harrys uttalanden går ändå att faktagranska:

1. Det hemliga bröllopet

Harry och Meghan säger nu att de redan var gifta när hela världen såg dem säga ja till varandra i Windsor den 19 maj 2018: De hade låtit viga sig i hemlighet ”hemma på sin bakgård” tre dagar före bröllopet, en vigsel med bara tre personer närvarande: De själva och vigselförrättaren, ärkebiskopen av Canterbury.

Det officiella bröllopsbilden Meghan Markle Prins Harry Bröllop 2018

Det kungliga bröllopet – var det bara ett spel för gallerierna?

Fakta: Den anglikanska kyrkan kräver att minst två vittnen ska vara närvarande.

Den brittiska kyrkoherden David Green säger till Daily Mail att det inte är möjligt att gifta sig två gånger och att en av de två ceremonierna i så fall enbart är att betrakta som att Meghan och Harry givit varandra sina löften.

2. Meghans senaste möte med sin halvsyster Samantha

Meghan Markles halvsyster Samantha Markle

Meghans skandal-syster Samantha Markle.

”Senaste gången jag träffade min halvsyster måste ha varit för 18-19 år sedan” säger Meghan under intervjun. Det finns dock en bild på Meghan tillsammans med Samantha Markle vid hennes universitetsexamen och den är tagen för 13 år sedan.

3. Sonen Archie hade rätt att få bli prins

Prins Harry Meghan Markle sonen Archie

Lille Archie Harrison Mountbatten-Windsor. I maj fyller han två år.

Meghan säger: ”Detta att den första mörka medlemmen i den här familjen inte skulle ha samma rätt till en titel som de andra barnbarnen... Det är inte rätt att ta detta ifrån honom.”

Detta gäller: Archie hade inte självklar rätt till en prinstitel vid födseln, men kan i praktiken komma att få en, den dagen hans farfar prins Charles blir kung. Detta enligt ett 104 år gammalt regelverk. Däremot hade drottning Elizabeth kunnat göra ett undantag och ge Archie en titel.

4. Archie skulle ha fått livvaktsskydd om han varit prins

Fullt så enkelt är det inte. Drottning Elizabeths barnbarn prinsessan Beatrice och prinsessan Eugenie har inga livvakter, trots att de är prinsessor båda två. Och i dag har prins Harry och Meghan inte längre livvaktsskydd betalt av brittiska staten, eftersom de har lämnat det brittiska kungahuset.

Meghan Markle Prins Harry i bil

Numera tvingas Meghan och prins Harry bekosta sina livvakter själva.

LÄS MER: Meghan Markles dolda budskap – bakom hämnd-looken

LÄS MER: Meghans och Harrys oväntade avslöjande om barnets kön

LÄS MER: Sensationell attack mot Meghan – inifrån hovet: ”Hon är en mobbare”

Foto: TT, CBS.