Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Sex år sedan Magdalena Ribbing gick bort – drottning Silvias starka ord: "Väldigt ledsna"

29 sep, 2023, 15:00 
Louise Wibergh Lenti
Magdalena Ribbing, drottning Silvia
Idag är det 6 år sedan vi förlorade vår käraste folkvettsexpert.
Annons

Vi minns henne med värme. Denna folkkära, jordnära och kloka kvinna som inspirerat så många.

Hon föddes 1940 och växte upp på Östermalm i Stockholm. Efter att hon avslutat sin skolgång fick hon som 18-åring sin första anställning som journalist vid Västermanlands Läns Tidning (VLT). Därefter arbetade hon hos VeckoRevyn, Bonniers Månadstidning och Vecko-Journalen innan hon 1970 intog Dagens Nyheter.

Mellan åren 1970–2000 arbetade hon i huvudsak som politisk reporter på Dagens Nyheter, men den nyfikna och flitiga Magdalena hade fler strängar på sin lyra. Under åren 1984–1991 satt hon som ordförande i Föreningen Riksdagsjournalisterna och under 1993–1999 var hon chef för avdelningen ”Namn och Nytt” i Dagens Nyheter.

I bilagan kallad ”På stan” hade hon mellan åren 1975–1999 artikelserien ”Matpatrullen” där Stockholms restauranger betygsattes. Många har i efterhand ansett att Matpatrullen var en bidragande faktor till att kvalitén på restaurangerna höjdes.

5 gånger kungligheter har brutit mot etiketten!Brand logo
5 gånger kungligheter har brutit mot etiketten!

En folkvettsexpert träder fram

År 2000 gick Magdalena Ribbing i pension från Dagens Nyheter, men det stoppade henne inte från att fortsätta trollbinda oss med sin journalistik. Det var vid den här tiden som den välkända frågespalten dök upp och hon blev Ribbing med hela svenska folket.

I Dagens Nyheters nätupplaga hade Ribbing en frågespalt ända fram till sin död där hon svarade på läsarnas frågor om etikettsregler och stil. Hennes artiga, ärliga och härliga tonalitet fann snabbt en given plats i folkets hjärtan med svar som ”Champagne ska inte hällas ut, den ska drickas” och ”Grunden i det som de flesta sannolikt uppfattar som god uppfostran är hänsyn och vänlighet”. Här kan du läsa fler av hennes oförglömliga citat.

Annons

Hennes otroliga kompetens användes i såväl Radio som TV där hon var kommentator vid bland annat Nobelfester och kungabröllop. Hon älskade att dela med sig av sin kunskap och var en flitig föreläsare inom umgängeskultur, släkthistoria, måltidstraditioner och smyckeskonst. Mellan åren 1969–2016 skrev hon dessutom hela 27 böcker!

Magdalena Ribbing
Med tydlighet och värme gjorde hon vett och etikett folkligt och lärde oss vilka regler som gäller.

Drottning Silvia: ”Hon var en fantastisk person”

Magdalena Ribbings värme spreds vitt och brett och hon var även en fin vän till kungafamiljen. Var de minsta lilla osäkra på någon etikettsfråga var det Magdalena Ribbing de ringde.

När Magdalena tragiskt och plötsligt gick bort efter en fallolycka i hemmet uttalade sig drottning Silvia i Expressen:

– Vi är alla väldigt ledsna. Vi talade mycket om henne. Hon var en fantastisk person och en riktig personlighet. Hon gav alltid så vettiga råd. Det kan vara mycket som man i dag inte har tid att göra eller tänker på. Men med henne hade jag alltid känslan att när hon talade var det så humanistiskt.

Magdalena Ribbing, kronprinsessan Victoria
Victoria lyser upp i mötet med familjevännen Magdalena Ribbing.

Magdalena Ribbing lämnade efter sig maken och radioreportern Thomas Hempel som gick bort 2018 samt sina tre systrar Christina Bone, Cecilia Ribbing och Ulrika Bergelin.


Foto: TT

Annons