Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Shaman Dureks chock-avslöjande: ”Jag var död i fyra minuter”

05 nov, 2020, 16:00 
Durek Verrett Shaman Durek Prinsessan Märtha Louise
Prinsessan Märtha Louises pojkvän Shaman Durek var kliniskt död i fyra minuter och vaknade upp till ett liv med dialys. Hör hans egna ord här.
Annons
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssagaBrand logo
Märtha Louise & Schaman Durek – en kärlekssaga

Det är i det nya avsnittet av den brittiska hälsoprofilen Roxie Nafousies podd The Moments That Made Me, som prinsessan Märtha Louises pojkvän Durek Verrett gör sitt chockavslöjande:

Han berättar att han som tjugoåring drabbades av hjärtstillestånd – och att han var kliniskt död i mer än fyra minuter.

– Det var ett av mitt livs mest avgörande ögonblick. Jag var död i ungefär fyra och en halv minut. Och när jag hade blivit återupplivad hade jag fått en hjärnskada. Jag satt i rullstol i nästan två år och behövde dialys i åtta år. Jag fick höra att jag inte skulle kunna gå eller prata igen, att jag skulle bli som en grönsak.

Anledningen till att hans hjärta slutade slå var det sjukdomstillstånd som enligt den 45-årige Shaman Durek finns på flera håll i hans stora familj:

– Jag hade högt blodtryck, precis som min far och min farfar, men jag tog det aldrig på allvar. Så det förstörde mina njurar och jag drabbades av hjärtstillestånd. Det var en fruktansvärd död, ohyggligt smärtsam.

Durek Verrett Shaman Durek Prinsessan Märtha Louise
Prinsessan Märtha Louise och hennes kärlek Durek Verrett.

– När jag hade blivit återupplivad låg jag i respirator, men mina njurar och min lever fungerade inte och lungorna hade kollapsat. Läkarna gav mig adrenalin men sen kraschade jag igen, och då sövde de ner mig så att jag hamnade i koma.

Annons

– De sa till min pappa att jag inte skulle överleva, och att de skulle förbereda sig på det värsta. Han var nära att ge upp och koppla ur respiratorn.

– Men då sa min syster ”Ni glömmer vem han är! Han är ju schamanen i vår familj, det här är bara ett test, han kommer klara sig”. Så jag fick ett dygn. Jag hörde hur de sa: Om han inte klarar att andas själv i morgon så måste vi avsluta den livsuppehållande behandlingen. Och då kände jag: Jag ska klara detta.

Shaman Durek överlevde, som alla förstår, och han pratar mycket i podden om sina upplevelser på ”andra sidan”, innan han återvände till livet.

Durek Verrett Shaman Durek Prinsessan Märtha Louise
Märtha med sin älskade.

Podden med Durek Verrett – berättar själv

Poddavsnittet spelades in i Los Angeles i våras och Roxie Nafousie, 30, som driver podden The Moments That Made Me och kallar sig ”emotionell hälsoexpert” blev helt knockad av Durek Verretts beskrivning av sin egen död.

Foto: TT.

Annons